Baltijas valstu pētnieki izvērtē līdzšinējo sadarbību un nākotnes iespējas - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Baltijas valstu pētnieki izvērtē līdzšinējo sadarbību un nākotnes iespējas

Pētniecība un izglītība ir atslēga inovācijām, lai tiktu galā ar šodienas un nākotnes globālajiem izaicinājumiem. Ilgtermiņa sadarbība sekmē izcilus rezultātus un inovācijas Baltijas reģionā, kam Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas granta Baltijas Pētniecības programma (programma) devusi nozīmīgu pienesumu, secināja programmas vidusposma konferences “Sadarbības pieredze pētniecības nākotnes veidošanai” dalībnieki.

“Sadarbojoties starptautiski, pieaug zinātnieku mobilitāte un konkurētspēja, kas ir būtiski, lai sasniegtu zinātnisko izcilību. Programmā pēc vienotas pieejas Baltijas valstu zinātnieki veic pētījumus ar Norvēģijas, Islandes, un Lihtenšteinas zinātniekiem,  kopīgi īstenojot  27 pētniecības projektus. Lai sasniegtu nospraustos mērķus, ikkatrs no partneriem piedāvā ko atšķirīgu savas specializācijas ietvaros, tādā veidā papildinot vienam otru,” uzsver Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks augstākās izglītības, zinātnes, kosmosa un inovāciju jautājumos Jānis Paiders.

Norvēģijas vēstniece Latvijā Īne Morenga (Ine Måreng) atzinīgi novērtē programmas rezultātus, norādot, ka, pateicoties veiksmīgai sadarbībai, tajā ir izdevies risināt Baltijas valstīm būtiskus izaicinājumus un īstenot daudzas lietas, kas sākotnēji šķitušas neiespējamas. Vēstniece savā runā atzinīgi novērtēja gan inovāciju centru izveidi, lai veicinātu bērnu interesi par STEM jomām, gan sadarbību pētniecībā.

Finanšu instrumenta biroja (Brisele) pārstāve Asdisa Jonsdotira (Ásdís Jónsdóttir) akcentēja, ka EEZ un Norvēģijas grantu programmas mērķis ir būt izaugsmes virzītājspēkam, padarot Baltijas reģionu konkurētspējīgāku. Viņa atzīst, ka programmai jau šobrīd ir daudzējāda pozitīvā ietekme, tai skaitā uzlabojusies iesaistīto institūciju sadarbības kvalitāte.

Konferencē programmas un projektu īstenotāji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Norvēģijas, Islandes un Horvātijas diskutēja par veidiem, kā veidot nākotni, balstoties līdz šim gūto daudzveidīgo pieredzi un panākumiem. Zinātniekiem un izglītības projektu īstenotājiem bija iespēja tīkloties ar citu projektu pārstāvjiem un iedziļināties tādās būtiskās tēmās kā zinātnes ietekme, pētniecības prioritātes un pētniecības un izglītības sadarbības turpināšana citos formātos un programmās.

Programmas sākotnējais novērtējums liecina, ka programmas mērķi un rezultāti tiek sasniegti. Visi programmā iesaistītie ir izrādījuši interesi turpināt programmā iesākto arī nākamajā plānošanas periodā, kā arī saredz nepieciešamību pēc lielākas sinerģijas starp zinātni un izglītību projekta ietvaros.

19. oktobrī notikušajā Baltijas pētniecības programmas vidusposma konferencē vienkopus pulcējās pārstāvji no EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.-2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātēm “Baltijas pētniecības programma”, “Stipendijas” un “Inovācijas centri”. Izglītības un zinātnes ministrijas sadarbībā ar Latvijas Zinātnes padomi rīkotās konferences video ierakstu iespējams noskatīties Zinātne Latvijai Facebook lapā.

Savukārt 18. oktobrī konferences dalībniekiem bija iespēja apmeklēt vairākus Latvijas Baltijas pētniecības programmas projektus un pārliecināties par veiksmīgajiem rezultātiem. Tika iepazīstināti ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta projektu “Alumīnija reciklēšana ūdeņraža iegūšanai – no atkritumiem caur ūdeņraža radītu enerģiju uz alumīnija oksīdu – AliCE-WHy”, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra projektu “Fiziskās aktivitātes kā krūts vēža prevencijas līdzeklis: molekulāro mehānismu izpēte”, Latvijas Universitātes projektiem “Integrētais modelis diabētiskās retinopātijas skīningam un monitorēšanai, izmantojot riska-stratificēšanu un uz mākslīgo intelektu bāzēto automatizēto acs dibena attēlu analīzi (PerDiRe)” un “Daudzgadīgās airenes adaptācijas un plastiskuma uzlabošana drošām un ilgtspējīgām pārtikas sistēmām, izmantojot CRISPR-Cas9 tehnoloģiju – EditGrass4Food”, Rīgas Tehniskās universitātes projektiem “Jaunu betona tipu izveide bīstamu atkritumu ilglaicīgas uzglabāšanas un apsaimniekošanas vajadzībām” un “Atkritumi – resursiem stratēģijas piemērošana olu čaumalu pārveidošanā par nākamās paaudzes biomateriāliem kaulu reģenerācijai”.

Programmas īstenošanas laikā ir izveidoti arī inovācijas centri CēsīsDaugavpilīLiepājā un Ventspilī, lai sekmētu zināšanu attīstību un mudinātu jauniešu izvēlēties karjeru zinātnes, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātikas jomās. Vairāk par Baltijas pētniecības programmā īstenotajām aktivitātēm var uzzināt tās mājaslapā.

EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentu programmas “Pētniecība un izglītība” mērķis ir attīstīt cilvēkresursu un zināšanu attīstību Latvijā, veicinot sadarbību pētniecībā starp Latviju, donorvalstīm, Igauniju un Lietuvu, kā arī Latvijas augstskolu studentu un augstskolas personāla mobilitāti ar donorvalstīm. Kopējais programmā pieejamais finansējums, ieskaitot inovācijas centru projektus, ir 17 058 824 eiro, no kuriem EEZ/Norvēģijas grants ir 14 500 000 eiro, Latvijas nacionālais līdzfinansējums – 2 558 824 eiro. Programma tiek ieviesta līdz 2024. gada 30. aprīlim.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!