Jaunu betona tipu izveide bīstamu atkritumu ilglaicīgas uzglabāšanas un apsaimniekošanas vajadzībām - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Jaunu betona tipu izveide bīstamu atkritumu ilglaicīgas uzglabāšanas un apsaimniekošanas vajadzībām

Programma Pētniecība un Izglītība
Atlases veids Atklāts Konkurss
Konkursa nosaukums Baltijas Pētniecības programmas 3. projektu konkurss
Donorvalsts/starptautiskais projekta partneris Arctic University of Norway (Norvēģija), University of Tartu (Igaunija), Lithuanian Energy Institute (Lietuva)
Projekta nacionālais Nr. EEA-RESEARCH-165
GrACE projekta Nr. LV-RESEARCH-0010
Līguma Nr. EEZ/BPP/VIAA/2021/6, 30.04.2021.
Līguma parakstīšanas datums 07.05.2021
Projekta nosaukums Jaunu betona tipu izveide bīstamu atkritumu ilglaicīgas uzglabāšanas un apsaimniekošanas vajadzībām
Līdzfinansējuma saņēmējs Rīgas Tehniskā universitāte
Projekta izmaksu attiecināmības sākums 01.05.2021
Projekta beigas 30.04.2024
Kopējās attiecināmās izmaksas 895 661.25€
Grantu finansējums 761 312.06€
Valsts līdzfinansējums 134 349.19€
Projekta statuss Ieviešanā
Projekta mērķis/sagaidāmais rezultāts Projekta mērķis ir jaunu betonu izveide un to īpašību izpēte, par cementējošo materiālu daļēji lietojot degslānekļa jeb degakmens pelnus. Starp visām Baltijas valstīm visvairāk cementa ražo Latvijā. Degslānekļa pelnu (enerģētikas sektora atkritums Igaunijā) piejaukums standarta cementam ļauj radīt specializētu cementu ar zemu dabas resursu un energoresursu patēriņu, samazinot nozares radīto piesārņojumu un cementa/betona pašizmaksu, kā arī izmesto CO2 daudzumu. Turklāt šādam betonam tiek prognozētas specifiskas īpašības – viegli sasniedzama nepieciešamā stiprība un vāja smago metālu piemaisījumu filtrācija caur betona masu. Iepriekš aprakstītais ļauj izstrādāt specializētu betonu ļoti nozīmīgam pielietojumam – ilglaicīgai bīstamo atkritumu uzglabāšanai, imobilizējot tos betona konteineros vai tieši betona masā. Iespējama ir arī aizsargkonstrukciju celtniecība ar radioaktivitāti saistītā industrijā. Ir vairāki avoti bīstamajiem atkritumiem Baltijas un Ziemeļu valstīs – no stipri radioaktīviem atkritumiem, kas tieši saistīti ar atomenerģijas izmantošanu kā arī specifiskas medicīniskas aparatūras sastāvdaļas līdz toksiskām vielām vai metāliem ar nenozīmīgu radioaktivitāti, kuri var rasties dažādās nozarēs, piemēram, metālu iegūšanā un pārstrādē. Piemērs visu pakāpju liela apjoma radioaktīvu atkritumu avotam ir Ignalīnas (Lietuva) atomelektrostacijas (AES) dekomisionēšana. Projekta rakstīšanas brīdī lielākā daļa no Iganlīnas AES radioaktīvajiem atkritumiem joprojām atrodas pagaidu uzglabāšanas vietnēs, un ilglaicīgs risinājums joprojām tiek meklēts. Ilglaicīga bīstamo atkritumu uzglabāšanas risinājumu un tehnoloģiju nepietiekamība ir visa Baltijas reģiona problēma. Projekta kopējās izmaksas ir 895 661.25 eiro, no kurām 761 312.06 eiro ir Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējums un 134 349.19 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums.
Īstenošanas vieta Visa Latvija

Projekta tīmekļvietne:

Projekta partneru tīmekļvietnes:

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!