EEZ kultūras jomas konkursa 2.kārtā noslēgti 6 līgumi par jaunu profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanu bērnu un jauniešu auditorijai - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

EEZ kultūras jomas konkursa 2.kārtā noslēgti 6 līgumi par jaunu profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanu bērnu un jauniešu auditorijai

Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instrumenta programmas Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība atklātā konkursa „Atbalsts profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanai bērnu un jauniešu auditorijai” otrās atlases kārtas ietvaros Kultūras ministrija (KM) ir noslēgusi 6 līgumus par projektu īstenošanu.

Projektiem kopsummā piešķirts programmas līdzfinansējums 1 259 336,71 eiro apmērā. Apstiprināto projektu ietvaros tiks radīti jauni profesionālās laikmetīgās mākslas un kultūras produkti, kā arī veicināta auditorijas attīstība.

Valmieras novada pašvaldība kopā ar projekta partneri no Latvijas – SIA „Story Hub” un partneri no Norvēģijas – nevalstisko organizāciju „Culture Break Borders” („Kultur Bryter Grenser”) līdz 2024. gada 30. martam īstenos projektu „Valmieras multimediju festivāla mākslas un izglītības programma jauniešiem.”

Projekta mērķis ir izveidot Valmieras multimediju festivāla jauniešu programmas virzienu, kas tiktu radīts sadarbojoties jauniešiem un profesionālajiem māksliniekiem no Latvijas un Norvēģijas. Projekta ietvaros notiks dažādu mērķa grupu apmācības par darbu ar jauniešu auditoriju, padziļināta jauniešu auditorijas izpētes laboratorija, jauniešu un mākslinieku ideju hakatons, mākslas darbu radīšanas un prototipēšanas darbnīcas, pavadošās izglītības programmas un digitālās platformas izstrāde. Kā projekta kulminācija paredzēta jauniešu mākslas un izglītības programmas norise festivāla ietvaros 2024. gada februārī. (Vairāk: https://eeagrants.lv/2022/09/12/valmieras-multimediju-festivala-makslas-un-izglitibas-programma-jauniesiem/)

Jelgavas novada pašvaldība kopā ar projekta partneri no Latvijas – biedrību „Starpnozaru mākslas grupa „SERDE”” un partneri no Norvēģijas – nevalstisko organizāciju „Fargefabrikken” līdz 2023. gada 30. jūnijam īsteno projektu „Kultūraugs.”

Projekta mērķis ir uzlabot piekļuvi profesionālajai laikmetīgajai mākslai un kultūrai bērniem un jauniešiem Jelgavas novada pašvaldībā, kā arī veicināt un palielināt viņu iesaistīšanos jaunu mākslas, kultūras norišu radīšanā. Mērķis tiks sasniegts, īstenojot mākslas darbnīcas un meistarklases dažādu žanru profesionālo mākslinieku vadībā un pilnveidojot novada kultūras profesionāļu (vispārizglītojošo, profesionālās ievirzes skolu pedagogu, kultūras un jaunatnes darbinieku) spējas ar Latvijas un Norvēģijas dažādu jomu (māksla, psiholoģija, pedagoģija) ekspertu iesaisti. Darbnīcās un meistarklasēs radītie 8 jaunie profesionālās kultūras un mākslas produkti tiks integrēti galvenajā kultūras produktā – Noslēguma radošajā performancē, sagatavojot un izrādot to ar mākslinieku un projekta mērķa grupas – bērnu un jauniešu līdzdalību. (Vairāk: https://eeagrants.lv/2022/09/12/kulturaugs/)

SIA „Lielais Dzintars” kopā ar partneri no Norvēģijas – Julian Sæther un partneri no Islandes – Greta Clough līdz 2024. gada 29. februārim īsteno projektu „Mākslu laboratorija „CirqueMusique.””

Liepājas koncertzāle „Lielais dzintars” kopā ar partneriem no Norvēģijas un Islandes strādās pie mobilas starpdisciplināras mūzikas teātra izrādes ar cirka un horeogrāfijas elementiem jauniešiem vecumā no 12 līdz 18 gadiem. Izrādes izveide balstās uz radošajām darbnīcām / ateljē, kas notiks četros dažādos Latvijas reģionos. Tās ietvers dažādas radošas pieredzes, kompozīcijas, mūzikas un cirka darbnīcas jaunajiem profesionāļiem un jauniešu auditorijai, kā arī veicinās savstarpēju sadarbības tīklu veidošanu. Projekta mērķis ir radīt saturīgu saikni starp profesionālajiem māksliniekiem un jauniešiem reģionos, iegūstot jaunas skatuves prasmes un paplašinot mākslas uztveres pieredzi kā aktīviem dalībniekiem vai klausītājiem. (Vairāk: https://eeagrants.lv/2022/09/12/makslu-laboratorija-cirquemusique/

Nodibinājums „Ruckas mākslas fonds” kopā ar partneri no Norvēģijas – fondu „Vitenparken Campus Ås” līdz 2023. gada 30. novembrim īstenos projektu „Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze.”

Projekts „Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze” ar mākslas un ēdiena starpniecību rosinās kritisku diskusiju jauniešu vidū par šodienas un nākotnes krīzēm gan Latvijā, gan pasaulē. Projekta mērķis ir palīdzēt nākamajai paaudzei meklēt radošus risinājumus krīžu pārvarēšanai, vienlaikus mazinot trauksmi un bažas, kas saistītas ar klimata un ģeopolitiskās situācijas nenoteiktību mūsdienās. Ruckas mākslas fonds (Latvija) sadarbībā ar Vitenparken (Norvēģija) bērniem un jauniešiem vecumā no 10 līdz 18 gadiem piedāvās tiešsaistes un klātienes nodarbības, kuras vadīs starptautisku un starpdisciplināru profesionāļu komanda no abām valstīm, pārstāvot vizuālās mākslas, performances, dizaina, audiovizuālo mediju mākslas, tehnoloģiju, bio-mākslas, vides zinātnes un gastronomijas jomas. Projekts „Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze” ļaus bērniem un jauniešiem definēt un līdzveidot savu nākotni ar mākslas un kultūras starpniecību. Projektā tiks izmantota ilgtspējīga pieeja ēdienam gan kā pārtikai, gan kā mākslinieciskam materiālam. Savukārt projekta dalībnieki kā līdzradītāji tiks iesaistīti mākslas notikumu, mākslas priekšmetu un projektu noslēdzošās izstādes Cēsīs izveidē. (Vairāk: https://eeagrants.lv/2022/09/12/makslaediensnakama-paaudze/)

Biedrība „Mākslas centrs NOASS” kopā ar partneri no Norvēģijas – nevalstisko organizāciju „Fargefabrikken” līdz 2024. gada 30. aprīlim īstenos projektu „Māksla uz riteņiem.”

Projekta „Māksla uz riteņiem” ietvaros 2 projekta partneri – „Mākslas centrs NOASS” (Latvija) un „Fargefabrikken” (Norvēģija) apvienos spēkus un zināšanas, lai kopradītu ceļojošu laikmetīgās mākslas izstādi skolas vecuma bērniem. Izstāde, kas izzinās radošo daudzveidību, būs izvietota 2 mikroautobusos un apceļos Latvijas skolas, kā arī viesosies Norvēģijā. Tūres ietvaros izstādi pavadīs pārdomāta izglītības programma, kas veicinās bērnu radošumu neformālā, atbalstošā un iedrošinošā formā. Savukārt skolotājiem tiks rīkoti informatīvi semināri par projekta norisi un metodēm, kā izmantot laikmetīgo mākslu mācību procesā. (Vairāk: https://eeagrants.lv/2022/09/12/maksla-uz-riteniem/)

Biedrība „Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs” kopā ar partneri no Norvēģijas – „TENTHAUS” līdz 2024. gada 30. aprīlim īstenos projektu „Mākslinieks ir klātesošs – laikmetīgās mākslas rezidences skolās.”

2023. gadā Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs 5 dažādās Latvijas pašvaldībās īstenos projektu „Mākslinieks ir klātesošs – laikmetīgās mākslas rezidences skolās”. Seši Latvijas mākslinieki pavadīs ilgāku laiku skolās visā Latvijā – gan Kurzemē, gan Vidzemē, gan Zemgalē, Latgalē, Sēlijā un arī Rīgā. Kopā ar skolēniem iepazīs laikmetīgo mākslu un attīstīs idejas, kas rezultēsies kolektīvos laikmetīgās mākslas darbos, kas tiks izrādīti Starptautiskā laikmetīgās mākslas festivāla SURVIVAL KIT 14 ietvaros. Visi projektā iesaistītie skolēni satiksies arī vasaras nometnē 2023. gada augustā. Kopā ar mākslinieku kolektīvu – laikmetīgās mākslas centru TENTHAUS no Oslo (Norvēģija) Latvijas mākslinieki iegūs pieredzi, kā strādāt ar skolēniem un pedagogiem. Projekta rezultāti – metodes un radošie paņēmieni tiks apkopoti īpašā instrumentu kastē jeb publikācijā, kas noderēs skolotājiem arī nākotnē, veidojot saturu laikmetīgās mākslas iepazīšanai un integrēšanai mācību saturā. (Vairāk: https://eeagrants.lv/2022/09/12/makslinieks-ir-klatesoss-laikmetigas-makslas-rezidences-skolas/)

Jau ziņots, ka KM š.g. 4. janvārī izsludināja atklāta konkursa otro atlases kārtu, kuras ietvaros bija pieejams programmas finansējums 1 276 941 eiro. Kopumā noteiktajā termiņā tika iesniegts 31 projekta iesniegums un pieprasīts gandrīz 5 reizes lielāks finansējums nekā pieejamais finansējums.

Konkursa mērķis – sniegt atbalstu tādu kultūras un mākslas norišu veidošanai, kas uzlabo profesionālās laikmetīgās mākslas un kultūras pieejamību bērnu un jauniešu auditorijai visos Latvijas reģionos un paaugstina bērnu un jauniešu iesaisti mākslā un kultūrā.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!