Es, cilvēks, pasaulē - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Es, cilvēks, pasaulē

Talsi izvijas ne vien pār deviņiem pakalniem, bet tie savijas nu jau arī kamolā, kas ietverts Talsu centra sienas apgleznojumā jeb murālī. Šajā kamolā savijas vēsture, māksla, attīstība un dažādas paaudzes. Tajā ievijies katrs pilsētas pakalns un Talsiem raksturīgie kultūras elementi. Nosvinēt šī murāļa atklāšanu bija sanākuši un savijušies cilvēki, kam rūp Talsi, cilvēki, kam rūp kultūras virzība nākotnē, un jaunieši, kas vīs šo kamolu tālāk. Noskaties video un uzzini, kur vīsies tālāk EEZ grantu Reģionālās attīstības un kultūras programmas projekts, kura ietvaros visā Latvijā top nozīmīgi pilsētvides elementi un tiek radītas un vadītas darbnīcas bērniem un jauniešiem.

Par murāļa tapšanu: Sienas gleznojums īpaši Talsu pilsētai tapis, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa bērnu grāmatas “Es, cilvēks, pasaulē”, kurā rakstnieks pievēršas dzīvības, laika, augšanas, attīstīšanās, darba un citiem simboliem. I. Ziedonis mudina domāt par savas dzīves pamatiem, to kopšanu un saglabāšanu. Sienas gleznojuma jeb murāļa kompozīcijai māksliniece Zīle Ziemele iedvesmojusies arī no Tīca Dzintarkalna “Dzintara” mājas sienu gleznojumiem, kuros attēlotas dažādas pasakas un mitoloģiski sižeti. Darbā simboliski attēlota pasaka par Ēdeni, kuras tēli veidoti no latviešu rakstu zīmēm. Gleznojuma kompozīcijā ir arī debesu spīdeklis, atgādinot par to, ka kopā dzīvojam vienā pasaulē – zem saules, kur ir daudz nezināmā. Mākslas darbā attēlots Talsu senpils atspīdums ezerā, savukārt kamols – kompozīcijas centrs – simboliski ietver cilvēces kopīgo pieredzi Talsos. Autorei darba procesā iepazīt Talsu vidi un vēsturi palīdzējis novadpētnieks Imants Tamsons, folkloriste Liena Eidone un citi aktīvi talsinieki, kā arī Talsu novada muzejs un Talsu Mākslas skola.

*2022. gada sākumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas apsaimniekotās  EEZ grantu Reģionālās attīstības un kultūras programmas ietvaros tika uzsākts vērtīgs projekts – ““Es, cilvēks, pasaulē” laikmetīga kultūras procesa veicināšanas instruments”, ko īsteno Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” kopā ar Norvēģijas partneri – The Cultural Schoolbag Nordland.

Vairāk par projektu var uzzināt šeit: https://eeagrants.lv/2021/12/07/es-cilveks-pasaule-laikmetiga-kulturas-procesa-veicinasanas-instruments/

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!