Ko 10 jaunieši - kuratori izveidoja festivālā “Homo Novus” projekta "APVĒRSUMS" ietvaros (2. daļa - Festivāla programma Latvijā) - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Ko 10 jaunieši – kuratori izveidoja festivālā “Homo Novus” projekta “APVĒRSUMS” ietvaros (2. daļa – Festivāla programma Latvijā)

[Projekta stāsta turpinājums] 2022. gadā Starptautiskajā jaunā teātra festivāla “Homo Novus” jaunie kuratori (10 jaunieši no Latvijas un Norvēģijas) veidoja plašu nedēļas nogales programmu kultūrvietā “MAZE” – Brīvības ielā 109, Rīgā. Latvijas un Norvēģijas pusaudžu patstāvīgi veidotā festivāla programma tika veltīta paaudžu nostalģijas tēmai un ietvēra plašu vizuālu, skatuvisku, muzikālu un interaktīvu mākslas darbu klāstu, kuru ikviens apmeklētājs varēja pieredzēt bez maksas.

Video jaunie kuratori iepazīstina ar sevis radīto festivāla “Homo Novus” programmu (ar subtitriem latviešu un angļu valodā):

Pirmā pasākuma diena

Piektdienas vakarā, 2022. gada 9. septembrī, “Apvērsuma” vārti tika atvērti plkst. 16.46 ar nelielu performatīvu akciju, piedāvājot apmeklētājiem apmeklēt vairākas scenogrāfiskās telpas un instalācijas. Kultūrvietas dziļumā bija aplūkojama Prāgas skatuves mākslas studentu un Rīgas bērnu kopīgi veidotā telpa “(Un) no viena mēness uz citu es lecu”, kas veltīta bērnībā pieredzētajai sapņu un murgu tēmai. Tikmēr citā ēkas daļā varēja pieredzēt scenogrāfes Kristīnes Kutepovas iekārtoto “Starptelpu”, kas veidota sadarbībā ar Rīgas sociālās aprūpes centra “Gaiļezers” iemītniekiem. Skatītāji varēja mijiedarboties ar košajām, plūstošajām instalācijām, kas veltītas atmiņu izšķīšanas tēmai.

Visu Rīgas “Apvērsuma” norises laiku bija apskatāma Māras Brīveres gleznu izstāde “Piezīmes, lai atcerētos” un atvērta Čīles mākslinieces Kotes Haņas Zunigas iekārtotā instalācija “Ledusskapis”, kurā noteiktos laikos norsinājās gastronomiskas spēles, kas aicināja apmeklētājus dalīties ar ēdienu saistītās personīgās atmiņās. Bet, tā kā “Apvērsuma” veidotāji vēlējās iedarbināt visas skatītāju maņas, netika aizmirsta arī smarža – sadarbībā ar parfimēri Sigitu Birznieci un ziepju mākslinieci Daiju Lī īpaši “Apvērsumam” tika radīti trīs dažādu paaudžu nostalģijas aromāti ziepēm, kuras varēja atrast dažādās vietās festivāla telpās.

Tā kā jaunajiem kuratoriem bija svarīga publikas labsajūta, telpās pastāvīgi bija pieejamas uzkodas un darbojās bārs ar bērnu radītām kokteiļu receptēm. Savukārt apmeklētāji, kuriem rūp viņu mati, varēja pierakstīties pie meistariem interaktīvā matu griešanas performancē “Mati – iesprūstot laikā” pie meistara Vlada un iemūžināt matus paliekošos suvenīros ar mākslinieces Lindas Grantas atbalstu. “Mati sevī nes lielu daļu cilvēka identitātes. Mati sevī glabā mūsu godu, dvēseli, dažādas tekstūras un sensenas smaržas, un, pazaudējot matus, cilvēks var pazaudēt daļu sevis. Mēs esam aicinājuši šajā projektā piedalīties matu un rokdarbu meistarus, kuri no apmeklētāju “zaudētajiem” matiem izgatavos rotu, ko paturēt uz mūžu,” – uzskata kurators Karu.

Piektdienas vakara ballītē ar nostalģiskiem un enerģiskiem setiem uzstājās unikāli dīdžeji – Austrālijas latviete Dj Afterglow, leģendārais Lielbritānijas režisors un horeogrāfs Dj Bush Hartshorn, kā arī pašmāju DJ Katii jeb Katrīna Vēvere. Mierīgāku pieredžu cienītāji varēja baudīt pusaudžu sastādīto izrāžu retrospektīvas video programmu, kā arī Elmāra Seņkova 2015. gadā veidotās izrādes “Mii Mii paaudze” ierakstu ar jaunradītu izrādes papildinājumu, kurā tolaik pavisam jaunie dalībnieki atskatās paši uz sevi ar septiņu gadu distanci.

Otrā pasākuma diena

“Apvērsuma” otrā diena sākās ar Latvijas Leļļu teātra “Emīls un Berlīnes zēni” izrādes ierakstu, pēc tās sekoja Norvēģijas “Riks teatret” izrādes “Mio, mans Mio” un Arnolda Liniņa režisētā “Branda” video ieraksts, kā arī Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa filmas “Laika tilti”. Kā īpašs bonuss un iespēja apmeklētājiem labāk iepazīt pašus kuratorus tika ierīkots “Kuratoru nostalģijas muzejs” – instalācija, kurā izstādīti 10 dažādi objekti, kurus ir izvēlējušies un atveduši jaunie pasākuma veidotāji.

Savukārt vakarā “Apvērsuma” telpās viesojās Latvijas Leļļu teātris ar izrādi pieaugušajiem “Es – Bendžamins Batons”, kā arī stāstnieku un mūziķu apvienība (Elīza Dombrovska, Kirils Ēcis, Anna Klišāne, Ivars Krasts, Gerds Lapoška, Jurģis Lūsis un Kristiāna Bērza) ar performanci “Tuvie Tālie un Māja Kāja”, kas festivāla apmeklētāju pulku aizvadīja ar vārdiem: “Mēs mājojam ceļā un ceļojam mājās, mājojam stāstos un dziesmās un ar laiku paši kļūst par mājokļiem noklīdušiem stāstiem un dziesmām. Mēs nemitīgi turpinām salikties un izjaukties, sarauties un izplesties, mēs ieskrienamies, paklūpam, apstājamies, šaubāmies, aizšaubāmies un attopamies atkal ieskrienoties. Mēs esam iekodušies sev astē.”

Turpinājums sekos:

Projekta stāsta 3. daļa “Ko 10 jaunieši – kuratori paveica festivālā “Bastard” Norvēģijā un ieguva projekta “APVĒRSUMS” ietvaros? (3. daļa – Intervijas)” https://eeagrants.lv/2024/05/14/3dala-intervijas/


Projekta stāsta 1. daļa “Kā 10 jaunieši tapa par kuratoriem projekta “APVĒRSUMS” ietvaros (1. daļa – Rezidences)” – https://eeagrants.lv/2024/04/09/1dala-rezidences/

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!