Kā 10 jaunieši tapa par kuratoriem projekta "APVĒRSUMS" ietvaros (1. daļa - Rezidences) - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Kā 10 jaunieši tapa par kuratoriem projekta “APVĒRSUMS” ietvaros (1. daļa – Rezidences)

Ar Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu atbalstu Latvijas Jaunā teātra institūts un projekta partneris no Norvēģijas “Rosendal Teater” no 2021. gada 15. decembra līdz 2023. gada 1. jūnijam realizēja starptautisku sadarbības projektu un jauno kuratoru apmācību programmu “Apvērsums” (“The Shake Down”). Atskatoties uz paveikto, projekta īstenotāji stāsta:

“Aicinot jauniešus iesaistīties noteicošos amatos un pasākumu rīkošanā, vēlējāmies mazināt zināšanu, pieredzes un finansiālo iespēju atšķirības, kuru dēļ jaunieši novēršas no kultūras un mākslas pasākumiem, un tādējādi padarīt mākslas procesus pieejamus pēc iespējas daudzveidīgākām sabiedrības grupām.

Projekts piedāvāja desmit Latvijas un Norvēģijas jauniešiem vecumā no 16 līdz 18 gadiem praksē apgūt festivālu rīkošanas iemaņas. 15 mēnešu ilgās programmas laikā jaunieši piedalījās pieredzējušu mentoru un mākslinieku vadītos tiešsaistes semināros, iepazina laikmetīgās skatuves mākslas profesionālo vidi un festivālu producēšanas principus, sekoja līdzi vietējiem un starptautiskiem mākslas notikumiem, kā arī devās pieredzes apmaiņas braucienos pie sadarbības valsts partneriem.

Šie 10 jaunieši bija: Ikars Graždanovičs, Estere Dimitere, Samuels Ozoliņš, Alberts Roze, Karu Treij, Annija Stranda Molstere, Margita Ade, Nikolajs Fursets Rašfelds, Hedda Osmo Rode un Zahida Kardu.

Programmas ietvaros jaunie kuratori apguva prasmes, lai patstāvīgi organizētu divus starptautiskus skatuves mākslas notikumus – “Apvērsuma” programmu Starptautiskajā jaunā teātra festivālā “Homo Novus” 2022. gada septembrī Rīgā un Starptautiskajā mākslas festivālā “Bastard” 2023. gadā Tronheimā, Norvēģijā.

Foto: Liene Leonovica
Rezidence Norvēģijā, Trondheimā

Vispirms, 2022. gadā no 23. līdz 27. martam projekta “Apvērsums” dalībnieki – jaunie kuratori no Latvijas un Norvēģijas, kā arī viņu mentori – pēc vairāku mēnešu komunikācijas tiešsaistē pirmoreiz satikās klātienē. Jaunieši no Latvijas ceļoja pie projekta partneriem “Rosendal Teater” un saviem komandas biedriem uz rezidenci Tronheimā, Norvēģijā.

Jaunieši piedalījās Norvēģijas partnera un mentoru organizētajās darbnīcās, kas bija veidotas tā, lai jaunajiem kuratoriem radītu telpu eksperimentiem un pārdomām par kuratora darbu skatuves mākslas nozarē. Jauniešu mentori bija čehu kurators un dramaturgs Petrs Dlohī (Petr Dlouhý), čehu kuratore, dramaturģe un pedagoģe Sodja Zupanca – Lotkere (Sodja Zupanc – Lotker), slovēņu māksliniece Lea Kukovičiča (Lea Kukovičič) un norvēģu horeogrāfe un dejotāja Mete Edvardsena (Mette Edvardsen).

Video sarunājas projekta īstenotāji no Latvijas Jaunā teātra institūta un Norvēģijas partnera “Rosendal Teater”:

Rezidence Latvijā, Cēsīs

Nākamreiz, 2022. gadā no 27. jūnija līdz 1. jūlijam Ruckas mākslas rezidenču centrā Ikars, Estere, Samuels, Alberts, Karu, Annija, Margita, Nikolajs, Heda un Zahida sadarbībā ar projekta mentoriem un meistarklašu vadītājiem intensīvā programmā plānoja šī gada Starptautiskā jaunā teātra festivāla “Homo Novus” pēdējās nedēļas nogales programmu “Apvērsums”.

Video no rezidences Cēsīs ļauj tuvāk iepazīt gan 10 jauniešus, gan dzirdēt to pārdomas:


Stāsta turpinājumi (par festivālos paveikto un jauniešu atziņām) vēl sekos, bet neliels ieskats, ko jaunieši domāja projektam noslēdzoties jau pieejams:

Karu: Joprojām nezinu, kā mēs nokūrējām divus festivālus un cik daudz uzslavu un atzinību mēs esam pelnījuši par to, bet mēs to izdarījām un tur jau tā jēga. Vismaz varu lielīties, ka mans vārds ir “Dienā”.

Ikars: Maģiska aizrautības un izdegšanas kombinācija!

Estere: beigās viss būs labi.

Alberts: Šis projekts man ir iemācījis ļoti daudz prasmju gan skaistajā Tronheimas festivālā, uz kurieni varējām aizvest daļiņu Baltijas kultūras, gan nepieradinātajā un aizraujošajā Homo Novus Rīgā, kur bija jāstrādā gan ar aktieriem, gan jāmeklē motorzāģis.

Samuels: “Apvērsums” uz pusotru gadu kļuva par lielu daļu manas dzīves un noteikti ietekmēs arī turpmāko, šis projekts ir izmainījis manu skatu uz mākslu un to, kāda māksla mūsu sabiedrībā vispār ir vajadzīga. Tā ir pieredze, kuru nekad neaizmirsīšu un kas devusi tik daudz, ka nav iespējams to īsi izstāstīt.

Margita: “Čuk, čuk, čuk,” teica vilciens, jau atkal nobraucot no sliedēm. Atbildot uz katru jautājumu, rodas simtiem jaunu.

Zahida: Festivāli bija ļoti jautri!

Nikolajs: Paldies par šo pieredzi! Esmu atradis jaunus draugus un sadarbības partnerus, ieguvis zināšanas, kuras nebiju iztēlojies kādreiz iegūstam, sniedzis festivālu apmeklētājiem patīkamu pieredzi un vissvarīgākais – radījis ko tādu, par ko varam lepoties kā komanda!

Heda: Paldies par šo iespēju muļķoties ar man līdzīgiem cilvēkiem! Paldies par iespēju satikt cilvēkus ar līdzīgu pasaules skatījumu un uzskatiem! Paldies par iespēju dalīties ar idejām, kas sprakšķ manā prātā!

Sodja Zupanca Lotkere (mentore): Šī bija viena no prieka pilnākajām sadarbībām, kādu jebkad esmu piedzīvojusi. Bija aizraujoši sekot līdzi šo jauno prātu attīstībai, meklējot jaunus veidus, kā veidot attiecības ar pasauli. Mana realitāte pēc “Apvērsuma” nekad vairs nebūs tāda pati.”


Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!