Projekts BALTIC100: labākai pagātnes izprašanai un drošākam skatam nākotnē  - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Projekts BALTIC100: labākai pagātnes izprašanai un drošākam skatam nākotnē 

2024. gada 11. aprīlī pasaule pirmo reizi uzzināja, kāds ir bijis Baltijas valstu iekšzemes kopprodukts pēdējos 100 gados, sākot no 1920. gada. Šajā dienā BALTIC100 komanda plašākai sabiedrībai publiskoja galvenos projekta rezultātus, kā arī demonstrēja, kā ir lietojama projekta gaitā izveidotā datu bāze, kur visi interesenti varēs iegūt visaptverošu informāciju un datus par Baltijas valstu demogrāfiju, lauksaimniecību un ekonomiku kopš 1920. gada.  

Savas vēstures pārzināšana un spēja par to citiem pastāstīt ir katras nācijas pašcieņas jautājums. Līdz šim Baltijas valstis bija vienīgās Eiropas Savienībā, par kuru iekšzemes kopproduktu pēdējos simts gados informācija bija izteikti fragmentāra. Daļēji šo balto plankumu aizpildīt mēģinājuši citu valstu pētnieki. Varēja mēģināt izmantot arī izteikti tendenciozo informāciju, kas ir pieejama vēl PSRS eksistences laika avotos. Visneskaidrākais bija tieši PSRS okupācijas periods. To prasmīgi izmanto mūsdienu Krievijas Federācijas propaganda, uzdodot Baltijas valstu atrašanos PSRS apkampienos kā neapstrīdamu veiksmes stāstu mūsu nācijām, un to pretnostatot it kā ievērojami neveiksmīgākam attīstības posmam, kurš aizsākās pēc neatkarības atjaunošanas 1990. – 1991. gadā. Tagad mums ir vēl viens spēcīgs pretarguments, kas balstīts pētniecības rezultātā iegūtos datos. Varam droši apgalvot: jā, dati apliecina strauju IKP pieaugumu pirmajās PSRS okupācijas desmitgadēs, taču šis pieaugums nebija balstīts mūsu nacionālajās interesēs, un sekojošās stagnācijas desmitgades apliecināja PSRS uzspiestā ekonomikas modeļa neatbilstību Baltijai. Tāpat mēs tagad ar datiem varam pierādīt, ka reālie ekonomiskās izaugsmes tempi PSRS okupācijas periodā bija ievērojami lēnāki nekā tie tika uzdoti PSRS eksistences laikā. 

Attēlā: Projekta komanda un rezultātos ieinteresēto institūciju pārstāvji pirms pirmās klātienes tikšanās Izglītības un zinātnes ministrijā. Rīga, 2021. gada septembris. 

Šo darbu paveikt mēs varējām tikai strādājot kopā 

Iepazīstoties ar augstāk rakstītajām rindām, pašsaprotami rodas jautājums: ja IKP aprēķināšana Baltijas valstīs jums bija tik svarīga, tad kāpēc esat to paveikuši tikai tagad? Atbilde ir vienkārša: tas bija pārlieku sarežģīti un darbietilpīgi, lai to varētu paveikt tikai viena valsts ar tai pieejamo zinātnisko jaudu un finansējumu.  

BALTIC100 projekts ir lieliski parādījis sadarbības priekšrocības. Apvienojot Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Norvēģijas zinātnisko institūciju ekspertīzi, mēs salīdzinoši īsā laikā sasniedzām rezultātu. Pie panākumiem noteikti ir jāizceļ ne tikai datu apkopošana un IKP aprēķināšana, bet arī tas, ka darbs tika paveikts pēc vienotas metodoloģijas. Viļņas Universitāte uzņēmās IKP aprēķināšanu, Tartu Universitāte veica avotu analīzi un kritiku, savukārt Vidzemes Augstskola – darbu koordināciju un datubāzes izveidi. Nozīmīga bija Norvēgijas Ekonomikas augstskolas iesaiste – šajā valstī IKP jau ir aprēķināts par pēdējiem 200 gadiem un viņi šobrīd jau strādā pie 18. gadsimta. Norvēģu zinātnieku iesaiste un padoms sarežģītos brīžos bija neatsverams. 

Vēsturisko datu apkopošana mazās valstīs ir specifiska. Liela daļa datu nav publicēta, tie ir atrodami arhīvu fondos un tikai valsts valodā. Strādāt Igaunijā bez igauņu valodas prasmes būtu ļoti sarežģīti, to pašu var attiecināt uz Latviju un Lietuvu. Liela daļa datu, kas bija pieejami par PSRS okupācijas periodu, bija krievu valodā un nebija publicēti.  

Projekta pirmajā gadā kā nepatīkams pārsteigums nāca COVID-19 pandēmija. Tā padarīja nepieejamus Baltijas valstu arhīvus un daļa plānoto darbu iekavējās. Daļa no datu ievākšanas tika pārcelta uz vēlāku laiku, un šajā sastrēguma brīdī kā svarīgs risinājums nāca iespēja piesaistīt pētnieci no Ukrainas – Jūliju Kovalenko. Viņa aktīvi iesaistījās projekta darbā, palīdzot ievākt un sistematizēt datus par PSRS okupācijas periodu Latvijā un Lietuvā. Tas ļāva paplašināt darba lauku un datu sēriju skaitu datubāzē.  

Attēlā: Vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš un doktorante Baiba Kļaviņa iepazīstas ar Latvijas Centrālajā statistikas pārvaldē pieejamajiem dokumentiem. 2022. gads. 

Spēja domāt starpdisciplināri kā nosacījums sekmīgam pētnieciskajam darbam 

Projektā plecu pie pleca strādāja vēsturnieki, ekonomisti, matemātiķi un IT speciālisti. Katrai no šīm jomām ir sava specifika un arī paradumi, darbu veikšanas tradīcijas. Šī projekta īstenošana nenoliedzami paplašināja dalībnieku redzesloku. Humanitāro un sociālo zinātņu pārstāvji tagad labāk izprot datubāzes veidošanas pamatprincipus, specifiskas nianses, un to, kā dati jāapkopo un jāsaglabā, lai tie tālāk būtu izmantojami citiem, ar programmēšanu saistītiem mērķiem. Savukārt IT eksperti ieguvuši darba pieredzi, strādājot ar citu jomu zinātniekiem, kuri uz lietām raugās no citas perspektīvas.  

Šī bija pirmā pieredze, kad projekta komanda strādāja šādā sastāvā. Atšķirīgas ir ne tikai zinātņu nozares un zinātnieki, bet arī institūcijas. Projekta klātienes pasākumi tika organizēti visās institūcijās, projekta komanda tika iepazīstināta ar visu institūciju vēsturi un nākotnes plāniem. Laiku tikties ar komandu atrada arī Viļņas Universitātes un Norvēģijas Ekonomikas augstskolas rektori, fakultāšu vadība.  

Projektu uzsākot, mēs pārliecinājāmies, cik ieinteresētas tā rezultātos ir dažādas institūcijas. Gan ekonomisti, gan statistiķi, gan arī mediju politikas eksperti un nozaru politikas plānotāji. Savu atbalstu mums sniedza gan nacionālie arhīvi, gan statistikas pārvaldes, gan mediji. Pārliecinājāmies, cik augsts ir pieprasījums pēc populārzinātniskiem rakstiem par vēsturi, kur tematiski integrētas arī mūsdienu sabiedrībai svarīgas problēmas.  

Attēlā: Projekta vadītājs Gatis Krūmiņš iepazīstina Latvijas un Igaunijas Valsts prezidentus ar pirmajiem projekta rezultātiem. Valmiera, 2023. gada maijs. 

Ar skatu nākotnē 

2024. gada martā visas BALTIC100 iesaistītās institūcijas iesniedza kopīgu projekta pieteikumu “Cilvēki un tehnoloģijas lauku teritoriju ilgtspējai” Horizon Europe programmā (HORIZON-CL6-2024-COMMUNITIES-01-2). Iespējamā projekta budžets būs 6 000 000 EUR, un kā partneri ir piesaistītas arī Austrijas, Beļģijas, Portugāles un Izraēlas institūcijas. Šis solis apliecina, ka komanda vēlas kopā strādāt arī turpmāk. 

Iespējamie pētījumu virzieni ir vismaz trīs: pagātnes kvantitatīvo datu integrēšana nākotnes scenāriju simulēšanas modelī; IKP aprēķināšana par vēsturiski senāku posmu – 19. gadsimtu un 20. gadsimta sākumu; padziļināta reģionu un mazo vietu salīdzinoša analīze.  

Visas šīs tēmas ir aktuālas, un ļoti ceram, ka kādā no projektu uzsaukumiem būsim sekmīgi un varēsim turpināt savu darbu. Savas spējas sasniegt rezultātus mēs apliecinājām projektā BALTIC100 un par to pateicamies Baltijas pētniecības programmas finansētājiem. Esam gatavi strādāt kopā arī turpmāk. 

Attēlā: Oksfordas Universitātes doktorants Adomas Klimantas gatavojas prezentēt pētījuma rezultātus. Norvēgijas Ekonomikas augstskola, Bergena, 2022. gada decembris. 

Projekta gaitā izstrādātie un publicētie zinātniskie raksti 

  1. Norkus, Z., Jasilionis D., Grytten, O., Mežs, I., Klesment, M. (2022). Mortality Transition in the Interwar Baltic States: Findings from Cross-Country Comparison of New Life Tables. Scandinavian Economic History Review. Available at: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03585522.2022.2106301 
  1. Grytten O. H., Norkus Z., Markevičiūtė J., Šiliņš J. (2022). Can the economic growth of interwar Latvia be estimated by contemporary national accounts? Baltic Journal of Economics. Available at: https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/1406099X.2022.2097370?needAccess=true  
  1. Norkus, Z., Grytten, O., Šiliņš, J., Klimantas, A. (2022). Benchmarking Latvia’s Economy: A New Estimate of Gross Domestic Product in the 1930s. Cliometrica. Available at: https://link.springer.com/article/10.1007/s11698-022-00260-x (accepted for publication on October 28, 2022). 
  1. Klimantas, A., Norkus, Z., Markevičiūtė, J., Grytten, O. H., Šiliņš, J. (2023). Reinventing perished “Belgium of the East”: new estimates of GDP for interwar Latvia (1920 – 1939). Cliometrica, https://doi.org/10.1007/s11698-023-00275-y. The previous title “Estimation of the GDP of Interwar Latvia (1920-1939)” has been changed in the course of revisions. 
  1. Norkus, Z., Markevičiūtė, J., Grytten, O. H, Krūmiņš, G. (2023). Demographic Continuity as a Factor in the Post-Communist Restorations. Filosofija. Sociologija. https://www.lmaleidykla.lt/ojs/index.php/filosofija-sociologija/article/view/5123/4430 
  1. Norkus, Z., Markevičiūtė, J., Grytten, O., Krūmiņš, G. (2022). New Gross Domestic Product (GDP) Benchmark Estimate for Latvia in 1935. November 28th-29th 2022, Rzeszów, Poland. Proceedings of the Central European Congress of Economic History: Modernization Processes in “Younger Europe”. Published by the Rzeszów University Press. 
  1. Norkus, Z., Grytten O. H., Markevičiūtė, J., Šiliņš, J. (2023). A Long-run Perspective on Latvian Regional Gross Domestic Product Inequality, 1925-2016. In: Baltic Journal of Economics. 
  1. Norkus, Z. (2022). Handbook of Economic Nationalism, Chapter 6: Varieties of currency nationalization and denationalization, pp. 81-99. Abstract available at: https://www.elgaronline.com/view/book/9781789909043/book-part-9781789909043-14.xml (the chapter is published in a printed book, only summary is available online). 
  1. Klimantas, A. (2023). Lithuanian economy, 1919-1940: stagnant but resilient. The first interwar GDP time-series estimates and their implications. Scandinavian Economic History Review, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03585522.2023.2259909 Published 
  1. Norkus, Z. (2024). The Great Restoration: Post-Communist Transformations from the Viewpoint of Comparative Historical Sociology of Restorations. Brill, International Comparative Social Studies, vol. 56, https://brill.com/display/title/63872  
  1. Norkus, Z. (2024). Post-Communist Transformations in Baltic Countries. A Restorations Approach in Comparative Historical Sociology. Springer, https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-39496-6  
  1. Norkus, Z., Markevičiūtė, J., Grytten, O. H., Ambrulevičiūtė, A. (2023). Regional Gross Domestic Product (rGDP) Disparities in the Interwar and Restored Independent Lithuania: A Long-Run Cross-Time Comparison. In: Lithuanian Historical Studies (iesniegts).  

Baltijas pētniecības programma tiek īstenota ar EEZ grantu atbalstu programmas “Pētniecība un izglītība” ietvaros, kuru ievieš Izglītības un zinātnes ministrija un Latvijas Zinātnes padome. Programmas kopējais finansējums ir 8 676 084 euro, no kuriem valsts budžeta līdzfinansējums ir 15% jeb 1 301 413 euro un EEZ līdzfinansējums ir 85% jeb 7 374 671 euro. Baltijas pētniecības programmā Latvijā tiek īstenoti 9 pētniecības projekti un 5 mazi sadarbības projekti. 

Baltijas Pētniecības programmas projektu “Kvantitatīvie dati par sociālajām un ekonomiskajām transformācijām trīs Baltijas valstu reģionos pēdējos simts gados vēsturisko transformāciju analīzei un nākotnes izaicinājumu pārvarēšanai” īsteno Vidzemes Augstskola (Latvija) sadarbībā ar Norvēģijas Ekonomikas augstskolu (Norvēģija), Viļņas Universitāti (Lietuva), Tartu Universitāti (Igaunija).  

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!