Baltijas un Norvēģijas zinātnieki un ārsti sadarbojas diabēta pacientu acu veselības uzlabošanā - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Baltijas un Norvēģijas zinātnieki un ārsti sadarbojas diabēta pacientu acu veselības uzlabošanā

Projekta “Integrētais modelis diabētiskās retinopātijas skrīningam un monitorēšanai, izmantojot riska-stratificēšanu un uz mākslīgo intelektu bāzēto automatizēto acs dibena attēlu analīzi (PerDiRe)” pieredzes stāsts.

Projekta doktorante Beāte Pēterfelde analizē pētījuma datus

Mūsdienu medicīna nav iedomājama bez zinātnes un tehnoloģijām. Tomēr reizēm zinātnes, tehnoloģiju un medicīnas jomu mijiedarbība liek risināt izaicinošas problēmas. Starptautisks projekts PerDiRe, kurā Latvija veica vadošā partnera lomu, bija veltīts diabētiskās retinopātijas agrīnai atpazīšanai un jaunu pieeju attīstībai pacientu uzraudzībā. Šis projekts, kurā piedalījās 500 pacienti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Norvēģijas, bija veltīts ne tikai acu veselības uzlabošanai, bet arī jaunu tehnoloģiju un datu analīzes pielietošanai medicīnā.

Diabētiskā retinopātija (jeb diabēta izraisīta acu slimība) ir viens no galvenajiem redzes zuduma iemesliem attīstītajās valstīs. Projekta mērķis bija uzlabot diabētiskās retinopātijas diagnostiku un prognozes noteikšanu, pielietojot jaunu uz mākslīgā intelekta bāzētu diabētiskās retinopātijas  skrīninga un monitorēšanas programmu, kurā tika ieviesta mašīnmācīšanās un attēlu analīzes metode.

Projekta aktivitātes un sasniegumi

Projekta aktivitātes ietvēra pacientu novērošanu viena gada garumā, kur klīniskie faktori tika monitorēti un analizēti ar mākslīgā intelekta palīdzību, kā arī inovatīvu pieeju acs attēlu analīzē, un tās izmaksu efektivitātes izvērtējumu. Novērojot pacientus, papildus standarta acu ārsta apskatei diabētiskās retinopātijas skrīninga ietvaro, mēs ievācām datus arī par diabēta vēsturi, blakusslimībām un dažiem klīniskiem faktoriem (piemēram, asinsspiedienu). Kā vienu no jaunajiem un daudzsološiem biomarķieriem diabētiskās retinopātijas progresijas riska noteikšanai, veicām mērījumus cukura vielmaiņas produktiem pacientu ādā. Papildus, projekta ietvaros tika meklēti arī diabētiskās retinopātijas ģenētiskie riska faktori.  Šobrīd projekta datu analīze vēl aktīvi notiek. Tomēr jau varam ziņot par pirmajiem rezultātiem. Pirmkārt, Oslo Universitātes slimnīcas pieredze liecina, ka uz mākslīgā intelekta bāzētā acs dibena attēlu analīze diabētiskās retinopātijas monitorēšanai ir izmaksu efektīva. Otrkārt, mums izdevās attīstīt jaunu diabētiskās retinopātijas agrīnas automatizētas diagnostikas pieeju, izmantojot attēlu segmentācijas metodi. Treškārt, projekta rezultāti skaidri norāda uz to, ka diabētiskās retinopātijas skrīnings nedrīkst aprobežoties tikai ar acu ārsta apskati. Lai efektīvi novērotu pacientu un mazinātu redzes zuduma risku, nepieciešama vairāku speciālistu sadarbība (acu ārsts, endokrinologs, ģimenes ārsts) un klīnisko faktoru novērošana un korekcija ciešā saiknē ar acs izmaiņu ārstēšanu. Piemēram, projekta dati demonstrē, ka liela daļa diabēta pacientu asinsspiediens neiekļaujas rekomendētās normās, un viņiem nav nozīmēta atbilstoša ārstēšana vai nav izskaidrots, cik svarīgi ir lietot zāles regulāri, lai novērstu diabēta komplikāciju attīstību. Ceturkārt, projektā pētītie jaunie biomarķieri (cukura vielmaiņas galaproduktu noteikšana ādā un ģenētiskie faktori) var uzlabot diabētiskās retinopātijas smaguma pakāpes un progresijas riska noteikšanu.

Projekta izaicinājumi un turpmākā attīstība

Tomēr projekta īstenošana nebija bez izaicinājumiem. Pandēmijas laikā pacientu rekrutēšana kavējās, un bija grūtības ar aparatūras un materiālu piegādi. Projekta atklāšanas pasākumu nevarējām organizēt klātienē, kas ietekmēja projekta sākumu. Optimāla projekta vadība brīžiem arī bija izaicinājums.

Neskatoties uz šīm grūtībām, projekts bija pozitīvs pārbaudījums sadarbībai un inovācijām. Sadarbība tika nostiprināta, zināšanu apmaiņa notika intensīvi, un visi projekta partneri guva jaunas prasmes un pieredzi. Kvalitatīva klīniskā aprūpe tika sniegta diabēta pacientiem, un projekta rezultāti vēlāk dos ieguldījumu tālākiem pētījumiem diabētiskās retinopātijas jomā. Priecājamies, ka projekta mītiņu laikā iepazināmies ar diabētiskās retinopātijas skrīninga pieejām projekta dalībnieku institūcijās un savstarpēji notika pieredzes apmaiņa.

Nākotnē projekta zinātniskais virziens attīstīsies. Plānots iesniegt pieteikumu Eurostars un ICPerMed projektu konkursiem, lai turpinātu darbu pie acs attēlu analīzes ar mākslīgo intelektu un diabētiskās retinopātijas jaunu biomarķieru izpēti. Šo jauno projektu pieteikumu ietvaros plānots paplašināt PerDiRe konsorciju un turpināt pētījumus ar iegūtajiem datiem. Šī pieredze ir ne tikai medicīniski nozīmīga, bet arī sniegusi iespēju attīstīt jaunas sadarbības un pētniecības iespējas.

Baltijas pētniecības programma tiek īstenota ar EEZ grantu atbalstu programmas “Pētniecība un izglītība” ietvaros, kuru ievieš Izglītības un zinātnes ministrija un Latvijas Zinātnes padome. Programmas kopējais finansējums ir 8 676 084 euro, no kuriem valsts budžeta līdzfinansējums ir 15% jeb 1 301 413 euro un EEZ līdzfinansējums ir 85% jeb 7 374 671 euro. Baltijas pētniecības programmā Latvijā tiek īstenoti 9 pētniecības projekti un 5 mazi sadarbības projekti.

Baltijas Pētniecības programmas projektu “Integrētais modelis diabētiskās retinopātijas skīningam un monitorēšanai, izmantojot riska-stratificēšanu un uz mākslīgo intelektu bāzēto automatizēto acs dibena attēlu analīzi (PerDiRe)” īsteno Latvijas Universitāte (Latvija) sadarbībā ar Oslo Universitāti (Norvēģija), Tartu Universitāti (Igaunija), Lietuvas Veselības zinātņu univesitāti (Lietuva). Papildu informācija: https://eeagrants.lv/2021/05/08/integretais-modelis-diabetiskas-retinopatijas-skiningam-un-monitoresanai-izmantojot-riska-stratificesanu-un-uz-maksligo-intelektu-bazeto-automatizeto-acs-dibena-attelu-analizi-perdire/

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!