Ceļojošā laikmetīgās mākslas izstāde “Māksla uz riteņiem” - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Ceļojošā laikmetīgās mākslas izstāde “Māksla uz riteņiem”

Biedrība „Mākslas centrs NOASS” kopā ar partneri no Norvēģijas – NVO „Fargefabrikken” līdz 2024. gada 30. aprīlim īsteno projektu „Māksla uz riteņiem.” Projekta stāsts:

“Var šķist, ka laikmetīgo mākslu var iepazīt tikai lielās pilsētās, galerijās un muzejos. Projekts “Māksla uz riteņiem” tiecas uz pretējo, izvedot mākslas darbus ārpus Rīgas robežām, uzrunājot skolēnus un skolotājus visdažādākajās Latvijas vietās, kā arī veicinot laikmetīgās mākslas izmantošanu skolas mācību procesā. Tā Latvijā ir salīdzinoši jauna pieredze, bet Norvēģijā jau ilgus gadus ir labi attīstīta prakse.

Kā apskatīta visa Latvija?

Ceļš sākas Rīgā, AB dambī, kur divos krāsainos mikroautobusos iekāpj jaunieši – mākslas mediatori, kas gatavi parādīt laikmetīgo mākslu skolēniem. Šie busiņi dodas ceļā un mēro desmitiem, reizēm pat simtiem kilometru līdz apstājas skolas pagalmā, kur tad arī tiek veidota izstādes norises un laikmetīgās mākslas pieredzēšanas vieta. Jaunieši izpako kastes un sagaida bērnus ar nepacietībā mirdzošām acīm un jauniešus, kas skeptiski gatavi iztaujāt par to, kas atvests.

Viņi jau zina, ka ieradusies ir “Māksla uz riteņiem” – izstāde, kas apceļo Latviju, vedot līdzi četrus jaunus, pavisam dažādus laikmetīgās mākslas darbus, kurus veidojuši Rīgas Bolderājas Jaunās pamatskolas un Jūrmalas Valsts ģimnāzijas skolēni kopā ar māksliniekiem no Latvijas un Norvēģijas.

Ko sagaidīt?

Kad “Māksla uz riteņiem” iebrauc skolas pagalmā, pirmais, ko visi ierauga, ir viens dzeltens un viens pelēks busiņš. Ieskatoties vērīgāk, to virsbūvē var pamanīt ikdienas ainas no jauniešu dzīves, kas, rūpīgi izvietotas raibā kolāžā, veido mākslas darbu “Jauniešu kamuflāža”, ko radījis mākslinieks Zahars Ze.

Pēcāk jaunieši dzeltenos krekliņos no busiņiem izstumj kastes. Kas tajās slēpjas? Māksliniece Eva Vēvere kastēs ir ievietojusi dažādas formas klucīšus un priekšmetus, ar kuru palīdzību skolēni var kļūt par mainīgā visuma arhitektiem. Skolēni ir aicināti iesaistīties un pielikt roku, veidojot savus stāstus un savas iztēlotās pasaules.

Kamēr tiek būvēts mainīgais visums, vienā no busiņiem iedegas gaisma un sāk skanēt spocīgas skaņas. Iekāpjot busiņā, skolēni redz satelīta šķīvi, kura robežās plūst ziemeļblāzmas krāsas, retro radio, lampiņas un telefonu – it kā pazīstamus priekšmetus, kas kustas un uzvedas neparasti. Norvēģu māksliniece Ūda Bremnes šim projektam ir radījusi mākslas darbu “Viļņu uztveršana”, nekautrējoties rotaļāties ar skatītāju maņām un realitātes uztveri, veidojot tīklus un viļņus, kuros šie priekšmeti sazinās.

Pēc uzkavēšanās pustumsā, skolēni nepacietīgi dodas uz otru busiņu, kurā sarkanā krēslā ar brillēm uz acīm jau visticamāk ir iesēdies žiperīgākais klasesbiedrs. Mākslas darbā “Jaunās trajektorijas” Jurģis Peters apspēlē pavisam jaunu pasauli, ko pārņēmis mākslīgais intelekts, no cilvēka atstājot tikai punktu mākoņus. Šo jauno pasauli iespējams iepazīt ar VR briļļu palīdzību.

Diez, ko par to domā skolēni?

To noskaidro mediators – jaunietis, kas darbojas kā starpnieks starp mākslu un skolēnu. Mediators ir cilvēks, kas palīdzēs iepazīt visus mākslas darbus un izstādi kopumā, uzklausīs skatītāja viedokli, iesaistīsies sarunā par izstādi un izaicinās iesaistīties mākslas procesā. Ko tu redzi? Ko vēl var novērot? Ko tu dzirdi? Par ko tev tas liek domāt? Šie vienkāršie jautājumi atdzīvina mākslas darbus, rada stāstus, un ierauj skolēnus fantāzijas lidojumā.

Kāpēc šis ir svarīgi?

Lielākajai daļai izstādes skatītāju (pēc projekta aptaujas datiem pat 88%), kas visā Latvijā nu jau mērāms tūkstošos, “Māksla uz riteņiem” ir pirmā sastapšanās ar laikmetīgo mākslu. Mediators šo tikšanos var padarīt par jēgpilnu procesu drošā, radošā un atvērtā vidē. Mākslas mediācija nenoslēdzas ar izstādes aizbraukšanu. Tas ir process, kurā aicināti iesaistīties arī skolotāji, izmantojot izstādes pavadošos uzdevumus mācību procesā. Pavadošie uzdevumi pieejami projekta mājaslapas sadaļā https://maksla-uz-riteniem.noass.lv/lv/speles-un-izglitojosie-materiali Mediācija daudziem skolotājiem vairs nav sveša, tā apgūta projekta semināros un izmantota gatavojot skolēnus izstādes apmeklējumam.

Projekta realizētāji

EEZ granti sniedza iespēju “Mākslas centram NOASS” izveidot izstādi, kas tapusi 4 mākslinieku kopradē ar bērniem un jauniešiem divās pilotskolās – Rīgas Bolderājas Jaunajā pamatskolā un Jūrmalas Valsts ģimnāzijā (fotogrāfijas no šī procesa zemāk). Projekta izglītības programma tapusi kopā ar Norvēģijas partneri radošo studiju “Fargefabrikken”. Šī programma ļauj bērniem iepazīt izstādi, ieinteresē mākslinieciskajos procesos, jaunās tehnoloģijās un radošajos eksperimentos. Tāpat “Fargefabrikken” visa projekta garumā iepazīstināja projekta komandu ar mākslas mediācijas praksi un stiprināja tās prasmes darbā ar skolēniem.

“Māksla uz riteņiem” ir Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu programmas “Reģionālā attīstība un kultūra” finansēts projekts konkursā “Atbalsts profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanai bērnu un jauniešu auditorijai.” Projekts saņem dotācijas 206 518 € apmērā no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ grantiem un valsts līdzfinansējumu 36 444 € apmērā. Projekta realizācijas laiks ir no 2022. gada 1. novembra līdz 2024. gada 30. aprīlim.”

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!