Norvēģijas granti veicina ražošanas procesu automatizāciju uzņēmumā SIA “EHT FABRIK” - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Bizness un inovācijas

Norvēģijas granti veicina ražošanas procesu automatizāciju uzņēmumā SIA “EHT FABRIK”

Noslēdzies uzņēmuma “EHT FABRIK” ražošanas procesu automatizācijas projekts. Veiktās investīcijas 817 tūkstošu eiro apmērā sniegs iespējas jaunu produktu ražošanā kā arī paaugstinās uzņēmuma konkurētspēju. Šis ir viens no četriem projektiem Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.-2021. gada perioda programmas “Uzņēmējdarbības attīstība, inovācijas un MVU” atklāta konkursa “Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešana ražošanā” informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā.

Šī Norvēģijas grantu programma sniedza uzņēmumam iespēju iegādāties jaunas automatizētas iekārtas, tādējādi paplašinot uzņēmuma sniegto pakalpojumu klāstu. Pateicoties šim projektam, mēs varēsim sērijveidā nodrošināt augstāku salikuma precizitāti, virsmas un metinātām šuvēm. Projekts, ļaus mums uzlabot konkurētspēju, kāpinot eksporta potenciālu līdz 96%.”, norāda uzņēmuma “EHT FABRIK” izpilddirektors Gusts Sekacis.

Metālapstrādes uzņēmums “EHT FABRIK” tika dibināts 2003. gadā. Pirmos darbības gadus uzņēmums nodarbojās ar nestandarta metāla konstrukciju un industriālo dizaina objektu ražošanu. Sērijveidā tika ražotas automatizētas iekārtas tirdzniecības vietu-veikalu aprīkojumam. Sākot ar 2007. gadu uzņēmums mainīja specializāciju un atteicās no sava iepriekšējā darbības profila, dodot iespēju pārtapt par augstas precizitātes lokšņu apstrādes uzņēmumu. Salīdzinoši šaurā uzņēmējdarbības niša pavēra uzņēmumam jaunas iespējas un eksporta potenciālu. “EHT FABRIK” vajadzēja pielāgoties jaunajām prasībām, standartiem, atbildīgākai attieksmei pret resursiem, zināšanu pārnesi un ilgtspējīgu politiku.

Šobrīd uzņēmums sevi pozicionē kā vienu no vadošajiem precīzas lokšņu apstrādes uzņēmumiem Latvijā un Baltijā ar darbības profilu: metāla komponenšu un komplektējošo elementu- elektronikas, optikas, audio un sarežģītu iekštelpu industriālo iekārtu ražošanai. Uzņēmums spēj nodrošināt sērijveida ražošanu, tehnoloģiski efektīvus risinājumus kā arī jaunu produktu izstrādi.

Realizējot projektu, uzņēmums SIA “EHT FABRIK” paplašināja ražošanas procesa automatizāciju, ieviešot ražošanā jaunus produktus: augstas precizitātes lokšņu metāla detaļu ražošanu sērijveidā. Papildus uzņēmums paaugstināja ražošanas procesa veiktspēju, kas uzlaboja produktivitāti un konkurētspēju starptautiskajos tirgos.

SIA “EHT FABRIK” projekta kopējās izmaksas sasniedza 817 480 euro, savukārt Norvēģijas finanšu instrumenta grants bija 442 464 euro apmērā. Lai sasniegto projektā paredzēto mērķi, SIA “EHT FABRIK” iegādājās un uzstādīja divas robotizētas, jaunas iekārtas: augstas precizitātes robotizētu liekšanas presi un metināšanas robotu. Papildus iekārtām, SIA “EHT FABRIK” ir veikuši pilnas apmācības un testēšanas kursu jaunajām iekārtām. Ieviešot projektu uzņēmums ir izveidojis četras jaunas darba vietas.

Paaugstinot ražošanas procesu veiktspēju ar jaunajām iekārtām, uzņēmums plāno ka eksporta potenciāls varētu pieaugt līdz 96%, bet tiešais eksports no jaunajām iekārtām veidos aptuveni 30% no kopējā eksporta daudzuma.

Norvēģijas finanšu instrumenta programmā “Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešana ražošanā” atklāta konkursa rezultātā atbalstu saņēmuši 19 projekti, piesaistot no 223 līdz pat 599 tūkstošiem eiro. Saskaņā ar atklātā konkursa nosacījumiem uzņēmējiem pieejamais kopējais līdzfinansējuma apmērs ir 8,5 miljoni eiro, bet atbalsta intensitāte no 45 līdz 55 procentiem no kopējām projekta izmaksām.

Norvēģijas finanšu instrumenta atbalsta programmu mērķis ir veicināt vērtību radīšanu un ilgtspējīgu izaugsmi Latvijas uzņēmumos. Atbilstoši programmas nosacījumiem atbalsts tiek sniegts mazajiem un vidējiem uzņēmumiem trīs jomās: “zaļās” inovācijas, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) un dzīves kvalitāti atbalstošu tehnoloģiju jomā. Kopējais programmas finansējums uzņēmumu atbalstam ir 14,7 miljoni eiro, no kuriem Norvēģijas piešķīrums ir 12,5 miljoni eiro, bet Latvijas līdzfinansējums ir 2,2 miljoni eiro. Programmas īstenošanu nodrošina LIAA, un tā tiks īstenota līdz 2024. gada 30. aprīlim.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!