Projekta "Mācību centra infrastruktūras un apmācībai paredzēta ieslodzījuma vietas paraugkorpusa izveide Olaines cietuma teritorijā" pirmais darba gads - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Korekcijas dienesti

Projekta “Mācību centra infrastruktūras un apmācībai paredzēta ieslodzījuma vietas paraugkorpusa izveide Olaines cietuma teritorijā” pirmais darba gads

Latvijas korekcijas dienestu sistēmā ieviešot jauno notiesāto resocializācijas koncepciju un arī ieslodzīto resocializācijas pamatnostādnes 2015.­ – 2020. gadam, kļuva skaidrs, ka ir svarīgi risināt jautājumus, kas saistīti ar ieslodzījuma vietu personālu. Personāla komplektēšana, apmācību apjoms un kvalitāte, darbinieku atlases sistēma un apmācībām piemērotas infrastruktūras izveide šobrīd ir ļoti būtiski faktori Ieslodzījuma vietu pārvaldes funkciju izpildei.

Tā kā personāla kvalifikācija ir viens no nozīmīgākajiem priekšnosacījumiem kvalitatīvam darbam ar ieslodzītajiem, ir svarīgi izstrādāt efektīvu korekcijas dienestu personāla apmācību sistēmu un nodrošināt apmācībām atbilstošu infrastruktūru. Ar Norvēģijas grantu atbalstu plānota jaunas Mācību centra ēkas un atklātā cietuma korpusa izveide.

Lai efektīvi ieviestu pilnveidoto prakses vadītāju sistēmu Latvijas ieslodzījuma vietu sistēmā, ir noslēgti trīs partnerības līgumi ar projekta partneriem no Norvēģijas – Norvēģijas Korekcijas dienestu direktorātu, Norvēģijas ieslodzījuma vietu personāla akadēmiju un Romerike cietumu.

Laika posmā no projekta uzsākšanas 2019. gada 1. jūlijā līdz 2020. gada 31. oktobrim ir paveikti vairāki sagatavošanas darbi, lai varētu sasniegt projekta izvirzīto mērķi – radīt modernu vidi un saturu Latvijas korekcijas dienestu personāla apmācībai, tā sagatavojot Latvijas korekcijas dienesta personālu mūsdienīgas sodu izpildes nodrošināšanai.

Projekta uzsākšanas fāzē izstrādātas tehniskās specifikācijas Mācību centram un atklātā cietuma ēkai Olainē. 2020. gada 21. februārī Elektroniskajā iepirkumu sistēmā izsludināts atklāts konkurss Ieslodzījuma vietu pārvaldes Mācību centra ēkas un atklātā cietuma korpusa jaunbūvju būvprojektu izstrāde, autoruzraudzība un būvdarbi. Šobrīd notiek iepirkuma pieteikumu vērtēšanas process.

Projektā ir sagatavoti dokumentu projekti pilnveidotās prakses vadītāju sistēmas ieviešanai Latvijas ieslodzījuma vietu sistēmā. Lai kvalitatīvi un pilnvērtīgi nodrošinātu prakses vadītāju sistēmu, izstrādāta pieaugušo neformālās izglītības programma “Kvalifikācijas prakses vadītājs Mācību centra izglītojamajiem”.

Laikā no 2020. gada 17. februāra līdz 19. februārim Norvēģijas Korekcijas dienestu akadēmijas un Norvēģijas Romerike cietuma pārstāvji viesojās Latvijā, lai sniegtu konsultējošu atbalstu projekta darba grupai prakses vadītāju sistēmas pilnveidei. Vizītes laikā norisinājās aktīva informācijas apmaiņa par projektā paveikto un plānoto, kā arī organizētas vairākas diskusijas par prakses vadītāju lomu, uzdevumiem un pienākumiem ikdienas darbā.

Savukārt, lai pētītu saistību starp ieslodzījuma vietu personāla apmierinātību ar Mācību centru un tā īstenotajām mācībām, darba pašefektivitāti un profesionālo izdegšanu, 2020. gadā projektā veikts pētījums, kurā piedalījās Latvijas cietumu personāls (uzraugi un apsargi), kā arī personas, kuras Ieslodzījuma vietu pārvaldes Mācību centrā mācās šobrīd. Aptaujājot 200 respondentus,  noskaidrots, ka infrastruktūrai ir liela nozīme. To ir nepieciešams atjaunot, tādejādi uzlabojot arī mācību procesu. Respondenti izteica arī viedokli par Mācību centru un tā īstenotajām mācībām, kopumā sniedzot pozitīvu vērtējumu. Apkopojot iegūtos rezultātus, var secināt, ka personāla apmierinātība ar Mācību centru un tā realizētajām mācību programmām ir pozitīvi saistāma ar pašefektivitāti un negatīvi – ar izdegšanu darbā. Atkārtoti šādu pētījumu plānots veikt arī 2024. gadā projekta noslēgumā. Tas ļaus analizēt to, kā ir mainījusies Latvijas ieslodzījuma vietu personāla apmierinātība ar Mācību centru un tā īstenotajām mācībām pēc projektā paredzēto izmaiņu ieviešanas.

Žurnāls “#cietumi2020”

Gada garumā norisinājās sagatavošanas darbi, lai š.g. decembra sākumā varētu izdot pirmo Ieslodzījuma vietu pārvaldes žurnāla numuru par aktualitātēm nozarē. Žurnāls ir plānots kā ikgadējs izdevums sistēmas darbiniekiem un sadarbības partneriem, lai veicinātu informētību par Latvijas korekcijas sistēmas attīstību un nākotnes perspektīvām.

Strādājam kopā drošai un iekļaujošai Eiropai.

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!