Baltijas un Ziemeļvalstu zinātnieki sadarbojas mikroplastmasas piesārņojuma mazināšanā - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Baltijas un Ziemeļvalstu zinātnieki sadarbojas mikroplastmasas piesārņojuma mazināšanā

Mikroplastmasa ir salīdzinoši jauns vides piesārņojuma veids, par kuru esošās zināšanas ir neviennozīmīgas un izpratne par tā izplatību un likteni vidē – nepietiekoša. Mikroplastmasas piesārņojums ir atrodams visur, kā sauszemes un ūdeņu biotopos, tā arī atmosfērā un dzīvajos organismos. Lai iegūtu kvalitatīvu un ticamu informāciju par šo piesārņotāju, ir nepieciešamas daudzpusīgas zināšanas, kuras iespējams gūt vienīgi veidojot starpdisciplināru sadarbību. Šī mērķa sasniegšanai Baltijas un Ziemeļvalstu zinātnieki ir apvienojuši spēkus projekta “Stratēģiska iniciatīva pētniecības snieguma uzlabošanai un sadarbības stiprināšanai mikroplastmasas piesārņojuma izpētes jomā”. Projektā iesaistīto partneru konsorciju veido dažādu jomu speciālisti, kuri papildina cits cita kompetences daloties ar zināšanām vai pieejamo infrastruktūru.  

Projekta mērķis ir starptautiskā līmenī stiprināt sadarbību mikroplastmasas pētniecības jomā, lai paaugstinātu profesionālo ekspertīzi, zinātnes kvalitāti un izcilību. Vienlaicīgi sinerģiskā sadarbībā starp iesaistīto valstu partneriem ir nodrošināta vertikālā zināšanu plūsma no pieredzējušiem pētniekiem un pēcdoktorantiem uz topošajiem jomas speciālistiem – doktorantūras studentiem. Virzība uz projekta mērķu sasniegšanu tika uzsākta ar projekta atklāšanas sanāksmi Islandē. Tās laikā projekta partneri iepazīstināja cits citu ar pārstāvētās iestādes pamata darbības jomu, pieejamām zināšanām un infrastruktūru, kā arī spēra pirmos soļus ceļā uz viena no projekta rezultātu – kopīgi sagatavots un iesniegts projekta pieteikums par mikroplastmasas tēmu – sasniegšanu, virzot diskusijas par piemērotākajiem projektu konkursiem un tematiem, kā arī vienojoties par turpmākās darbības plānu. Sanāksmi papildināja arī praktiskas pieredzes apmaiņas darbības – Latvijas partneris demonstrēja ūdens virskārtas mikroplastmasas paraugu ievākšanas metodi, un eksperti no Somijas apmācīja partnerus nogulumu uztvērēju metodes izmantošanā mikroplastmasas pētniecībā. Efektīvai kvalitatīva projekta pieteikuma izstrādes nodrošināšanai tika rīkotas jau divas tiešsaistes sanāksmes, kuru laikā projekta partneri kopīgi izstrādāja projekta pieteikumu.  

Turpmāk projekta ietvaros veiktās darbības būs saistītas ar zinātniska raksta par mikroplastmasas piesārņojumu vidē sagatavošanu. Tāpat, tiks turpināts darbs pie projekta pieteikuma izstrādes, lai sasniegtu šī projekta galveno mērķi.  

Baltijas pētniecības programma tiek īstenota ar EEZ grantu atbalstu programmas “Pētniecība un izglītība” ietvaros, kuru ievieš Izglītības un zinātnes ministrija un Latvijas Zinātnes padome. Programmas kopējais finansējums ir 8 676 084 euro, no kuriem valsts budžeta līdzfinansējums ir 15% jeb 1 301 413 euro un EEZ līdzfinansējums ir 85% jeb 7 374 671 euro. Baltijas pētniecības programmā Latvijā tiek īstenoti 9 pētniecības projekti un 5 mazi sadarbības projekti. 

Baltijas Pētniecības programmas projektu “Stratēģiska iniciatīva pētniecības snieguma uzlabošanai un sadarbības stiprināšanai mikroplastmasas piesārņojuma izpētes jomā” īsteno Latvijas Hidroekoloģijas institūts (Latvija) sadarbībā ar Islandes Universitāti (Islande), Jūras un saldūdeņu izpētes institūtu (Islande), Tallinas Tehnoloģiju universitāti (Igaunija) un Turku Universitāti (Somija) 

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!