Ieguldījums Jelgavas novada jauniešos projektā "Kultūraugs" - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Ieguldījums Jelgavas novada jauniešos projektā “Kultūraugs”

Jelgavas novada pašvaldība kopā ar projekta partneri no Latvijas – biedrību „Starpnozaru mākslas grupa „SERDE”” un partneri no Norvēģijas – nevalstisko organizāciju „Fargefabrikken” līdz 2023. gada 30. jūnijam īstenoja projektu „Kultūraugs.” Projektam noslēdzoties tapa šī projekta stāsts:

“Jelgavas novada pašvaldība sekmīgi ieviesusi EEZ granta projektu “Kultūraugs”. Tā ietvaros norisinājušās vairākas darbnīcas, apmācību cikli un meistarklases, kas snieguši gan jaunu pieredzi laikmetīgās mākslas jomā Jelgavas novada bērniem un jauniešiem, gan jaunas zināšanas un prasmes pedagogiem, kultūras un jaunatnes darbiniekiem, tādējādi stiprinot viņu kapacitāti un iepazīstinot ar jaunām metodēm darbā ar jauniešu auditoriju.

Zemgale, ar Jelgavas novadu tās viducī, bieži tautas valodā tiek saukta par maizes klēti, tā godinot Zemgales plašos labības laukus, kas daudzviet stiepjas līdz pat pašam apvārsnim. Projekta iecere bija simboliski pārnest augtspēju no plašajiem labības laukiem uz skolu jaunatni, tāpat kā dīgtspēju labības graudā, saskatot jauniešos dīgtspēju kultūraugsnē. Šī projekta ietvaros, papildinot skolu programmas un kultūras centru piedāvājumu, ienesot jaunu kultūras produktu un pakalpojumu klāstu, paplašināta bērnu un jauniešu kultūrizglītības un mūsdienu mākslas izpratnes robežas.

Paveiktais
Izglītojoša ekspedīcija “Maizes ceļš” un tradīciju burtnīca “Grauda stāsts”

2022.gada novembrī Jelgavas novada skolu jauniešu devās izglītojošā ekspedīcijā “Maizes ceļš”, kura ietvaros sekoja grauda ceļam no tīruma līdz gatavam produktam. Ekspedīcijas ietvaros apmeklēti graudu ražotāji, pārstrādātāji, maiznieki, seno maizes cepšanas vērtību glabātāji. Ekspedīcija Jelgavas novadā noslēdzās ar jaunu publikāciju biedrības “Serde” Tradīciju burtnīcu sērijā “Grauda stāsts”.

Darbnīcas un meistarklases

2023.gada ziemā un pavasarī tika organizētas vairākas darbnīcas un meistarklases projekta mērķa grupai – jauniešiem 12 – 18 gadu vecumā. Visas darbnīcas organizēja projekta sadarbības partneri – starpdisciplīnu mākslas grupa SERDE no Aizputes. Paldies SERDEI par ieguldījumu jauniešu izglītībā!

Dizaina rotaļlietu darbnīca

Pirmā no darbnīcām tika organizēta Svētes Bērnu un jauniešu izglītības iniciatīvu centrā, kur jaunieši no Aizupes, Ozolnieku, Sesavas, Vircavas, Vilces un Jelgavas novada Neklātienes skolām tēlniecības un dizaina pedagoga Jāņa Zvirgzda- Zvirgzdiņa vadībā piecu nodarbību laikā radīja dizaina rotaļlietas. Uz iepriekš sagatavota modeļa dalībnieki no plastilīna uzveidoja savu, individuāla dizaina rotaļlietu. No šī veidojuma tika noņemta platīna silikona forma un tajā atliets rotaļlietas modelis. Izgatavotajā silikona formā dalībnieki atlēja vairākas akrila masas rotaļlietas. Rotaļlietas dalībnieki apgleznoja ar individuālu krāsojumu un zīmējumu. Krāsainās un bezbēdīgās rotaļlietas bija iespējams aplūkot Jelgavas novada jauniešu laikmetīgās mākslas festivālā “Kultūraugs” Elejas muižas parkā 20.maijā.

Animācijas darbnīca

Vircavas pamatskolā sadarbībā ar biedrību Multenkulten – Ivaru Šmitu un Kristīni Šmiti – tika organizētas animācijas darbnīcas. Jaunieši no Aizupes, Ozolnieku, Kalnciema pagasta, Jelgavas novada Neklātienes, Sesavas, Svētes, Vircavas un Vilces skolām iepazina stop motion animācijas tehniku, apguva animēšanas pamatprincipus – izstrādāja sižetu, veidoja scenāriju, kadru plānus un izgatavoja tēlus, darbojās pie animācijas stacijām. Kopā ar skaņu mākslinieku Maksimu Šenteļevu veidoja savu redzējumu par filmu skaņas celiņu, ierakstu telpā ar dažādiem instrumentiem radot un ierakstot nepieciešamās skaņas, trokšņus un fona mūziku. Arī izveidotā video animācijas filma tika izrādīta 20.maijā festivāla ietvaros. To ir iespējams noskatīties šeit:

Kopienas teātra darbnīca un izrāde “Abras stāsti

Savukārt, jauniešiem no Svētes, Vircavas, Vilces skolām un Jelgavas tehnikuma tika sniegta iespēja ne tikai apmeklēt darbnīcu “Stāstu veidošana un dokumentālā teātra darbnīca”, bet arī kļūt par līdzdalībniekiem kopienas teātra izrādes “Abras stāsti” tapšanā. Darbnīcā tika likts uzsvars uz stāstu veidošanas pamatu apgūšanu un lugā darbojošos tēlu raksturu veidošanu, kam par iedvesmu kalpojuši Ievas Vītolas un Signes Pucenas vadītās pētnieciskās ekspedīcijas rezultātā Jelgavā noklausīti patiesi dzīves stāsti par un ap maizes tēmu. Darbnīcas un mēģinājumi kopienas teātra izrādei norisinās dramaturģes un režisores Sandijas Santas radošajā paspārnē, kura paralēli savai profesionālajai darbībai apguvusi arī kopienas teātra metodiku un ik gadu veido videi un vietai pielāgotas izrādes ar kāda Latvijā pazīstama viesmākslinieka piedalīšanos. Šajā reizē kā viesmākslinieks tika pieaicināts Liepājas teātra aktieris Kaspars Gods, kur saknes meklējamas Jelgavas novada Vilces pagastā. Mūsdienīgā pasaka vienā cēlienā “Abras stāsti” savu pirmizrādi piedzīvoja 20.maijā Elejas muižas parkā. Izrādi var noskatīties šeit:

Keramikas darbnīca

Aizputē, SERDES radošajā pasaulē norisinājās keramikas darbnīca, kurā piedalījās Jelgavas novada jaunieši no Kalnciema pagasta, Sesavas, Svētes, Vircavas un Vilces skolām. Darbnīcas ietvaros Elīnas Titānes un Uģa Pucena vadībā tapa trauki, kuru apdedzināšanas procesam raku krāsnī varēja sekot Elejas muižas parkā, projekta “Kultūraugs” noslēguma pasākumā!

Apmācības pedagogiem, kultūras un jaunatnes darbiniekiem

Projekta ietvaros tika organizēts apmācību cikls pedagogu, kultūras un jaunatnes darbinieku zināšanu paaugstināšanai darbam ar bērniem un jauniešiem, kā arī laikmetīgās mākslas tendenču izzināšanai Latvijā. Rīgas mākslas telpā norisinājās seminārs “Laikmetīgā māksla – vēsture, virzieni, attīstība Latvijā”, kura ietvaros mākslas zinātniece, kritiķe un kuratore Ieva Astahovska aicināja rast atbildes uz jautājumiem: Kādas pazīmes un pieejas raksturo laikmetīgo mākslu? Kā tajā savijas aktuālā realitāte un vizuālā valoda? Kā to iespaido noteiktā telpa un laiks, ģeogrāfija un vēsture?  Savukārt, semināra “Personīgās ilgtspējas modelis un tā aprobācija jauniešu auditorijai” ietvaros tā vadītāja Vita Brakovska dalībniekus aicināja meklēt atbildes uz šādiem jautājumiem:  Kas nosaka manu kā esoša vai topoša profesionāļa tirgus vērtību? Kā varam sevi pozicionēt kā unikālu sabiedroto? Noslēguma seminārs “Attiecības un komunikācija darbā ar bērnu un jauniešu auditorijām, psiholoģiskie aspekti” tika organizēts kā paplašināta supervīzija, kur dalībniekiem bija iespēja kopīgi ar psihoterapeiti Ingu Annu Birkmani meklēt atbildes uz sarežģītas dabas attiecību un komunikācijas aspektiem darbā ar mērķauditoriju.

Metodoloģija darbam ar bērnu un jauniešu auditoriju

Organizēts apmācību cikls pedagogiem, kultūras un jaunatnes darbiniekiem, ko piedāvāja projekta partneris no Norvēģijas – Fargefabrikken un tā vadītāja Nina Molven, un kas norisinājās 2022.gada 21.-23.novembrī (klātienē), 2023.gada 2.-3.martā (online), 27.-29.martā (klātienē). Tā rezultātā izstrādāta “Mākslas laboratorija ceļasomā” (saite šeit) un metodoloģija darbam ar bērnu un jauniešu auditoriju. Nodarbību ietvaros tika izmantotas dažādas metodes, tādas kā vizuālā domāšana un dialoga balstīta mākslas komunikācija, dažādi materiāli, krāsas un izteiksmes veidi, līnijas, formas, nozīmes un elementi. Apmācību sesijas bija balstītas uz lektores Ninas Molvenas pieredzi darbā ar bērniem un jauniešiem, veidojot tā iekļaujošas, jēgpilnas, atraktīvas un dalībnieku estētiskās prasmes attīstošas.

Laikmetīgās mākslas festivāls “Kultūraugs” jauniešiem

Projekta ietvaros Elejas muižas parkā 20.maijā norisinājies Jelgavas novada jauniešu laikmetīgās mākslas festivāls “Kultūraugs”. Tajā līdztekus projekta norisēm piedāvāts plašs aktivitāšu klāsts jauniešiem – iedvesmas stāsti un diskusijas, viktorīnas par teātri, mūziku un mākslu, repa meistarklase, improvizācijas teātris, hennas tetovējumi, landarts, grafiti zīmējumi. Pasākuma noslēgumā norisinājās grupas “Citi zēni” koncerts.  

Secinājumi

Projekta darbnīcās piedalījušies apmēram 100 jaunieši, apmācībās un meistarklasēs – ap 80 kultūras, jaunatnes un izglītības jomas pārstāvji. Aizpildītajās novērtējuma anketās 99% jauniešu atzina, ka labprāt piedalītos līdzīgās aktivitātēs atkal un tās noteikti ieteiktu arī saviem draugiem. Līdztekus darbnīcās apgūtajām profesionālajām prasmēm, piemēram, animācijas veidošana stop motion tehnikā, tika atzīts, ka ir uzlabojušās sadarbības un komunikācijas prasmes, iegūti jauni draugi, attīstīts radošums un improvizācijas prasmes, izkāpts no komforta zonas. 


Projekta “Kultūraugs”, Nr. EEZ/2022/2/18 mērķis ir uzlabot piekļuvi profesionālajai laikmetīgajai mākslai un kultūrai bērniem un jauniešiem Jelgavas novada pašvaldībā, kā arī veicināt un palielināt viņu iesaistīšanos jaunu mākslas, kultūras norišu radīšanā.

Projekta ieviešanas laiks: 2022.gada 1.oktobris – 2023.gada 30.jūnijs

Projektu finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus 130 189 EUR apmērā.

Projekts tiek īstenots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas „Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projektu iesniegumu atklāta konkursa „Atbalsts profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanai bērnu un jauniešu auditorijai” ietvaros.

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!