Norisinājusies EEZ grantu programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” apvienotā sadarbības komitejas un projektu uzraudzības padomes sanāksme - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Starptautiskā policijas sadarbība

Norisinājusies EEZ grantu programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” apvienotā sadarbības komitejas un projektu uzraudzības padomes sanāksme

2023. gada 11. decembrī Iekšlietu ministrija kā Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” apsaimniekotājs, organizēja apvienoto sadarbības komitejas un projektu uzraudzības padomes klātienes sanāksmi. Sanāksmes ietvaros kopā ar Norvēģijas Karalistes vēstniecības, Eiropas Padomes, Finanšu instrumentu biroja, Finanšu ministrijas pārstāvjiem, kā arī ar projektu īstenotājiem (Valsts policiju (VP), Valsts ieņēmumu dienestu, Finanšu izlūkošanas dienestu, Tieslietu ministriju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un Labklājības ministriju) tika pārrunāti programmas projektu rezultāti, kā arī programmas progress un turpmākās aktivitātes cīņā ar ekonomisko noziegumu apkarošanu un jauna veida pieejas izstrādi starpinstitucionālai un starpdisciplinārai speciālistu un profesionāļu sadarbībai gadījumos, kad bērni ir cietuši no seksuālas vardarbības vai kļuvuši par tās lieciniekiem.

Projektu īstenotāji sanāksmes laikā informēja par padarīto tiesībaizsardzības iestāžu sadarbības veicināšanā, ekonomisko noziegumu apkarošanā un izmeklēšanā, trauksmes celšanas platformas izveidē un Bērna mājas jeb “Barnahus” modeļa ieviešanā. Savukārt, Iekšlietu ministrija kā EEZ grantu programmas apsaimniekotājs informēja, ka Divpusējās sadarbības fonda ietvaros ir panākts būtisks progress – kopumā jau īstenotas 10 iniciatīvas par kopējo summu vairāk kā 77 000 eiro. Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Kaspars Āboliņš sanāksmes noslēgumā projektu īstenotājiem izteica pateicību par ievērojamo progresu, kas panākts programmas rezultātu sasniegšanā ar mērķi virzīties uz drošāku un konkurētspējīgāku Eiropu.

2023. gada 12. decembrī notika vizīte uz VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes, kā arī uz VP Kriminālistikas pārvaldes ēkām, kurās, pateicoties EEZ grantu atbalstam, tiek veikta telpu renovācija. VP pārstāvji vizītes laikā sniedza arī informāciju par veiksmīgi notikušiem semināriem un konferencēm.

Papildus, klātesošie aplūkoja par EEZ grantu līdzekļiem iegādātos VP transportlīdzekļus, kuri ir paredzēti ekspertīžu veikšanai notikumu vietās.

Projektu vizīšu noslēgumā tika apmeklētas Bērna mājas telpas, kur dalībnieki tika iepazīstināti ar tehnisko aprīkojumu un bērnam draudzīgiem apstākļiem renovētajās telpās. Saskaņā ar Bērna mājas pieeju, bērnus izmeklēšanas vajadzībām intervē iejūtīgā veidā – telpas ir pielāgotas Eiropas Barnahus (Bērna mājas) Kvalitātes Standartiem, bērnus intervē nodalītā telpā īpaši apmācīti speciālisti, iesaistītajiem speciālistiem tiek nodrošināta tiešraide kā arī intervijas videoieraksts. Bērna mājas pamatkoncepcija ir izvairīties no bērnu pakļaušanas atkārtotām intervijām vairākās institūcijās dažādās to atrašanās vietās, lai novērstu bērna atkārtotu traumatizāciju, kā arī nepieciešamā atbalsta un rehabilitācijas nodrošināšana.

EEZ grantu programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” kopējais finansējums ir 20 327 059 eiro. EEZ grantu piešķīrums ir 85% jeb 17 278 000 eiro, savukārt nacionālais piešķīrums ir 15% jeb 3 049 059 eiro. Programmas ieviešanā ir iesaistītas vairāk nekā 15 Latvijas un ārvalstu institūcijas. Programmas mērķis ir stiprināt institūciju spējas ekonomisko noziegumu novēršanā un apkarošanā Latvijā, kā arī uzlabot institūciju sadarbību, lai nodrošinātu, ka ar bērniem, kas cietuši no vardarbības, vai ir kļuvuši par tās lieciniekiem, Latvijā tiek strādāts bērniem draudzīgā veidā – ieviešot Barnahus modeli.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!