Izglītības platforma "RIGA IFF Kino klubs" - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Izglītības platforma “RIGA IFF Kino klubs”

Biedrība „Rīgas Starptautiskais kino festivāls” kopā ar partneri no Norvēģijas Norwegian Federation of Film Societies Norsk filmklubbforbund līdz 2023. gada 16. jūlijam īstenoja projektu “RIGA IFF Kino klubs.” Projektam noslēdzoties tapa šī projekta stāsts:

RIGA IFF Kino klubs ir izglītības platforma ikvienam skolēnam un skolotājam visā Latvijā, kurā 10 video nodarbībās Latvijas kino profesionāļi stāsta par sava aroda lomu filmu tapšanā. Video nodarbības palīdz izprast, kā top kino un jauniegūtās zināšanas nostiprināt, pildot radošos uzdevumus darba lapās, kā arī skatoties platformā pieejamās filmas no Norvēģijas. 10 video nodarbību tēmas ir:

Šīs video nodarbības ir sarunas ar animācijas filmu režisoru Edmundu Jansonu; kino režisori Alisi Zariņu; scenāristi, kino un teātra režisori Martu Elīnu Martinsoni; filmu mākslinieci, scenogrāfi un kostīmu dizaineri Kristīni Jurjāni; kostīmu mākslinieci un scenogrāfi Bertu Vilipsoni; aktrisi Antu Aizupi; kino operatoru, fotogrāfu un Latvijas Kinooperatoru ģildes prezidentu Gintu Bērziņu; skaņu operatoru, dizaineru un režisoru Verneru Biteru un skaņu režisoru Ernestu Ansonu; montāžas režisoru Jurģi Ločmeli; kino producenti Alisi Ģelzi.

RIGA IFF Kino kluba platformas lietošana

Ko par to saka skolotāji un skolēni?

Pēc RIGA IFF Kino kluba nodarbību noskatīšanās, pārdomās dalījās latviešu valodas un literatūras skolotāja Alise Zita Zeidaka (Rīgas Valsts 2. ģimnāzija), un skolniece Ume Zēberga (15.g.).

Alise Zita Zeidaka, skolotāja: Pagājušā mācību gada pavasarī ar skolēniem izdomājām, ka viņi grupās varētu veidot īsfilmas par latviešu rakstniekiem pēc pašu izvēles. Tādus kā portretējumus, viņu iedzīvināšanu mūsdienās. Tā kā mūsu zināšanas par kino veidošanu aprobežojās ar prasmi uzņem video ar telefonu un salikt fragmentiņus kopā, skatījāmies RIGA IFF Kino kluba raidījumus, lai mazliet vairāk saprastu, no kura gala filmai ķerties klāt. 

Ume Zēberga, skolniece: Mana interese par kino neapstājas pie filmu skatīšanas. Man ir interese par lietām, kas notiek aizkadrā par kurām es bieži vien pat neaizdomājos.

Alise Zita Zeidaka: Klasē skatījāmies videonodarbību par režiju, scenārija veidošanu un pasaules radīšanu (vai kā to sauca? To ar Jurjāni :)), bet pārējās skolēni varēja skartīties mājās. Zinu, ka daudzi teica, ka īpaši noderēja padomi scenārija veidošanā, lai vispār saprastu, no kura gala ķerties klāt. Redzēju, ka daži izveidojuši ideju zirnekļus kā ieteikumā. Nodarbības ir patiešām kvalitatīvas un skolēnus uzrunā, labi notur uzmanību (kas ir ļoti grūts darbiņš!) un uzrunā viņiem saprotamā valodā. Daudzi novērtēja arī vizuālo estētiku un atpazina atsauci.

Ume Zēberga: Videonodarbības ir ļoti interesantas un tā ir diezgan orģināla ideja un man patīk, ka ir pieejamas filmas no Eiropas kino.

Alise Zita Zeidaka: Grūti atbildēt uz jautājumu. Iespējams, atbildot uz iepriekšējo, jau daļēji sniedzu atbildi. Pašai patika epizode ar Jurjāni, bet tā ir tikai manas (pavisam subjektīvās) domas. 

Ume Zēberga: Visvairāk man patika “Ko atklāj izskats?” sērija, jo vēlos strādāt tajā jomā.

Alise Zita Zeidaka: Jā, ieteicu vairākiem kolēģiem (ne tikai literatūras un kultūras pamatu, bet arī, piemēram, angļu valodas skolotājiem). Izcēlu to, cik ļoti saturs uzrunāja jauniešus un cik pašai bija interesanti, kā arī ieteicu savās stundās ienest uzdevumus, kas saistīti ar kino veidošanu. 

Ume Zēberga: Es noteikti ieteiktu “Kino klubu” cilvēkiem, kam interesē kino, lai mācītos visu filmas veidošanas procesu un pat ieteiktu skolotājiem, lai bērni iepazīstās ar Eiropas kino.

Alise Zita Zeidaka: Grūti atbildēt. Katrā ziņā tas iedvesmoja ķerties pie lietas. Beigu beigās mums bija pašiem savs īsfilmu festivāls skolas aktu zālē ar visu žūriju, nominācijām un balvām kā pienākas. 

Ume Zēberga: Cik liela industrija ir kino veidošana un tieši cik daudz cilvēkiem no dažādām jomām ir jāstrādā kopā, lai izveidotu filmu.

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!