Inovatīva uzņēmējdarbība – daļa no Latvijas nākotnes - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Inovatīva uzņēmējdarbība – daļa no Latvijas nākotnes

Tehnoloģiju biznesa centrs (turpmāk – TBC) ietilpst Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), aģentūrā, kas atbalsta sistēmas un modeļus inovācijām, pētniecībai, jaunuzņēmumiem un daudz kam citam. LIAA konstatēja, ka, atbalstot jaunuzņēmumus, mazos un vidējos uzņēmumus, ir nepieciešama holistiskāka pieeja, jo LIAA mērķis ir panākt, lai vairāk uzņēmumu komercializētos un attīstītos. No šīs vajadzības izveidojās ideja par Tehnoloģiju biznesa centru. Izveidots, kā eksperiments, kur pētniecības un attīstības centieni saskatāmi tandēmā ar biznesa idejām, projekts radījis ilgtspējīgākus un veiksmīgākus uzņēmumus.

Panākumi sadarbībā: akadēmisko aprindu, valsts pārvaldes un uzņēmējdarbības apvienošana

Andrejs Berdņikovs (TBC): “Sākotnēji iedvesmojoties no Masačūsetsas tehnoloģiju institūta (Massachusetts Institute of Technology, MIT), mēs esam spējuši radīt spēcīgu atbalsta sistēmu jaunajiem uzņēmējiem. Izmantojot „Trīskāršās spirāles” modeli – inovāciju modeli, kurā valsts pārvaldes, akadēmiskais un uzņēmējdarbības sektori sadarbojas, lai veicinātu ekonomikas attīstību, jaunajiem uzņēmējiem ir dota iespēja spert soli no pētniecības līdz komercializācijai.”
TBC darbojas divas dažādas programmas – PROTOTECH un Inovāciju Akadēmija.

PROTOTECH

Ar Prototech programmas palīdzību Tehnoloģiju biznesa centrs atbalsta mazos un vidējos uzņēmumus (MVU), veicinot to produkta prototipu izstrādi mūsdienīgās laboratorijās. Šī iespēja ļauj MVU ievērojami paātrināt savu virzību uz pasaulē pieprasītu produktu ražošanu ar spēcīgu eksporta potenciālu. Pēdējo divu gadu laikā PROTOTECH programma atbalstījusi trīsdesmit dažādus prototipus

Inovāciju akadēmija

Inovāciju akadēmija ir pirmsakselerācijas programma, kas izstrādāta, lai mudinātu jaunos uzņēmējus riskēt ar savām globālajām vēlmēm. Galvenais mērķis ir palīdzēt uzņēmējiem ar inovatīvām uzņēmējdarbības koncepcijām un veicināt sadarbību, lai viņi varētu īstenot globālo konkurētspēju. Programmu vada mentori, jaunuzņēmumu dibinātāji un korporatīvo inovāciju eksperti, kuri dalās ar savu starptautisku pieredzi. Pēc programmas pabeigšanas projekti ir labi aprīkoti, lai nodrošinātu ieguldījumus un izveidotu partnerības savu produktu komercializācijai.

Turpinot pēc Norvēģu grantiem

Andrejs Berdņikovs (TBC): “Tehnoloģiju biznesa centrs ir iepriekš noteiktais projekts “Uzņēmējdarbības attīstība, inovācijas un mazie un vidējie uzņēmumi” programmā. Atbalsts no Norvēģijas grantiem ir bijis izšķirošs mūsu centram, bez Norvēģijas grantu programmas mēs nebūtu spējuši veikt šo eksperimentu. Norvēģijas granti ļauj lielāku elastīgumu nekā lielākā daļa valsts grantu programmu Latvijā. Norvēģijas grantos bija iespēja uzlabot procesus un procedūras, kad sapratām, ka dažas lietas nestrādā labi. Pateicoties Norvēģijas grantu programmā gūtajai pieredzei, Latvijas inovāciju ekosistēma ne tikai tika uzlabota šajā Norvēģijas grantu finansējuma periodā, bet tā tiks pilnveidota arī nākotnē.”

Centrs ir attīstījies par lielisko inovāciju atbalsta resursu, palīdzot jaunajiem uzņēmējiem. Šī panākuma rezultātā centrs pēc šī finansēšanas perioda noslēguma tiks pārveidots par Rīgas tehnoloģiju inkubācijas centru. Joprojām esot LIAA sastāvā, centrs atradīsies Rīgas Tehniskajā universitātē, kļūstot par pastāvīgu spēlētāju Latvijas inovāciju ekosistēmā.

Andrejs Berdņikovs (TBC): “Uzlabotā zināšanu un finansējuma sistēma palielinās Latvijas uzņēmumu skaitu, kas darbosies gan Latvijā, gan pasaulē. Turklāt TBC laikā izveidotās struktūras darbības turpināšana nodrošinās uzkrāto zināšanu nodošanu. Tagad mums ir lielāka noteiktība, zinot, ka mūsu projektam būs turpinājums.”

Globālu problēmu risināšana ar uzņēmējdarbību

Vērtējot TBC panākumus kopumā, šajā finansēšanas periodā jāsasniedz dažādi cipari TBC. Tas, ka tā atbalstījusi trīsdesmit prototipus, ir labs rādītājs tās panākumiem. Tāpat, no TBC programmā veidojas daudz jaunu un daudzsološu tehnoloģiju un uzņēmumi. Viena no šādām kompānijām ir FLUFFY, kura dara lielus darbus zaļajai pārejai. Pie tam, FLUFFY ir saņēmis finansējumu no Eiropas Kosmosa aģentūras, demonstrējot uzņēmumu izaugsmes iespējas pēc TBC programmu pabeigšanas.

Andrejs Berdņikovs (TBC): “TBC sākumā mēs apsvērām divas dimensijas, izvērtējot, kādi projekti jāatbalsta mūsu centrā. Viena no dimensijām bija tehnoloģijas attīstība, bet otra – komerciālais potenciāls. Taču pirms kāda laika mēs inovāciju un tehnoloģiju novērtēšanas kritērijos iestrādājām arī sociālo, ētisko un zaļo dimensiju. Mēs mainījām savu iekšējo regulējumu, pievienojot divus ilgtspējības kritērijus. Projekti novērtējumā saņem papildu punktus, ja tie veicina klimata pārmaiņu mazināšanu. Inovācijas ilgtspējības dimensija ir svarīga tehnoloģiju un uzņēmējdarbības attīstības, kā arī inovācijas ekosistēmas daļa.”

Tehnoloģiju biznesa centrs nav tikai inovāciju centrs; tas ir pārmaiņu katalizators, apvienojot publiskā, akadēmiskā un uzņēmējdarbības sektora labākos spēkus, lai veicinātu ilgtspējīgas inovācijas.

Par Uzņēmējdarbības attīstības, inovāciju un MVU programmu

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!