Dari pats mākslas komplekts “Apēd+Mākslu” - pieci interaktīvi eksperimenti bērniem un jauniešiem - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Dari pats mākslas komplekts “Apēd+Mākslu” – pieci interaktīvi eksperimenti bērniem un jauniešiem

Nodibinājums „Ruckas mākslas fonds” kopā ar partneri no Norvēģijas – fondu „Vitenparken Campus Ås” līdz 2023. gada 30. novembrim īsteno projektu „Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze.” Otrais šī projekta pieredzes stāsts:

“Dari pats mākslas komplekts “Apēd+Mākslu” sastāv no pieciem interaktīviem mākslinieciskiem eksperimentiem, kurus veidojuši mākslinieki no Norvēģijas un Latvijas. 2023. gada oktobrī mākslas komplekti tika nosūtīti 150 bērniem un jauniešiem Latvijā vecumā no 10 līdz 18 gadiem. Mākslas komplekti “Apēd+Mākslu” ir daļa no projekta “Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze”, ko izstrādājis nodibinājums “Ruckas mākslas fonds” Latvijā un zinātnes centrs “Vitenparken” Norvēģijā. 2023. gada izskaņā kopā ar projektu noslēdzošo izstādi Norvēģijā un dokumentālo īsfilmu “Nākotnes kontūras”, projekta ietvaros izdevies sasniegt vairāk nekā 700 bērnus un jauniešus Latvijā un Norvēģijā.

Dari pats mākslas komplekts “Apēd+Mākslu” tika izgatavots ar mērķi veicināt bērnu un jauniešu izpratni par mainīgo pasauli tiem apkārt. Katra komplekta pavadošajā vēstulē teikts: “Pasaule turpina mainīties, un tu esi daļa no šīm pārmaiņām”, tādējādi mākslas komplekts ir aicinājums uz rīcību. Komplektā iekļautie pieci mākslas projekti ir ne tikai saistīti ar mākslas radīšanu vai pārtikas izpēti, bet tie kalpo arī kā instrumentu komplekts un vārti jaunajiem prātiem uz plašāku pasaules izziņu. Radošie eksperimenti ļauj uzzinātu par šobrīd aktuālajām problēmām un krīzēm, ar kurām saskaras cilvēce, vienlaikus ļaujot nākamajai paaudzei aktīvi piedalīties savas nākotnes veidošanā.

Komplekts “Apēd+Mākslu” tapis, lai aicinātu jaunatni ar savu ieguldījumu piedalīties pasaules pārveidošanā. Viss sākas ar spēju lološanu – sapņot, fantazēt un konceptualizēt jaunas, daudzveidīgas idejas. Māksla savā bezgalīgajā un tēlainajā būtībā kalpo kā perfekts līdzeklis pārmaiņām. Tā ļauj jaunajai paaudzei iztēloties un fantazēt par nākotni un tās iespējām, atbrīvojoties no tradicionālās domāšanas ierobežojumiem. Aicinām iepazīties ar dari pats mākslas komplekta “Apēd+Mākslu” saturu:

Secinājumi un pārdomas

Komplekti “Āpēd+Mākslu” iedvesmoja bērnus un jauniešus domāt radoši un ārpus ierastajām robežām. Neatkarīgi no tā vai komplektā iekļautie eksperimenti aicināja veidot jaunas ekosistēmas, stādīt kosmosa sēklas, pētīt jaunāko tehnoloģiju ietekmi uz mūsu ēšanas paradumiem, izprast invazīvās sugas, vai iztēloties nākotnes ēdienus – katra komplekta saņēmēja darbība bija solis ceļā uz inovatīvas domāšanas veicināšanu un dziļāku izpratni par jaunās paaudzes lomu strauji mainīgajā pasaulē. Tādējādi dari pats mākslas komplekti bija vairāk nekā tikai mākslinieciski eksperimenti; tie bija instrumenti nākamajai paaudzei, lai dotu tai iespēju sapņot un kritiski domāt par viņu vietu un ietekmi mūsu pasaules gobelēnā, kas aizvien tiek veidots un regulāri papildināts.

Daudzie attēli un atsauksmes, ko saņēmām no bērniem un jauniešiem un viņu vecākiem iezīmē spilgtu priekšstatu par projekta ietekmi, atspoguļojot veiksmīgas un radošas jaunas draudzības ar dzīviem mākslas darbiem, radošiem mēģinājumiem veidot ēdamu mākslu un kopīgām ģimenes aktivitātēm, iespējams pat jaunām tradīcijām. “Apēd+Mākslu” komplekti ir ienesuši daudz radošuma un pozitīva satraukuma jauno dalībnieku mājās, vienlaikus sniedzot vērtīgu pieredzi ārpus ierastajām izglītošanās un izziņas metodēm.

Ruckas mākslas fonds un zinātnes centrs Vitenparken izsaka pateicību visiem, kas palīdzēja īstenot šo projektu, jo īpaši visiem bērniem un jauniešiem, kas piedalījās projekta aktivitātēs! Projekts ir sekmīgi parādījis nākamās paaudzes iztēles spēku mūsu nākotnes veidošanā un iespējams arī pārveidošanā.

Vairāk projekta iespaidus atradīsiet mūsu mājaslapā: www.next.rucka.lv

Projekts “Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze” (Nr. EEZ/2022/2/23) tapis Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014. – 2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” konkursa “Atbalsts profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanai bērnu un jauniešu auditorijai” ietvaros.”

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!