Kino Bize “Pēcstundas” – plaša bezmaksas kino izglītības programma jauniešiem un pedagogiem - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Kino Bize “Pēcstundas” – plaša bezmaksas kino izglītības programma jauniešiem un pedagogiem

SIA „Kinoteātris Bize” kopā ar partneri no Norvēģijas – SIA “Apagon” – līdz 2023. gada 30. jūnijam īstenoja projektu “Kino darbnīcas jauniešiem un skolotāju izglītība.” Projektam noslēdzoties tapis šī projekta stāsts:

““Kino Bize Pēcstundas”, pateicoties EEZ un Norvēģijas grantu atbalstam, 2022./2023. mācību gadā piedāvāja plašu bezmaksas kino izglītības programmu sadarbībā ar norvēģu filmu studiju “Apagon”. Šī programma ietvēra divus tiešsaistes lekciju ciklus ar 12 nodarbībām pedagogiem par kino valodu un kino vēsturi, metodiskos materiālus 34 Latvijā veidotām filmām radošam mācību procesam, kā arī 24 kino veidošanas meistarklases jauniešiem visā Latvijā.

Projekta mērķis primāri ir bijis turpināt neformālā veidā izglītot jauniešus par kino vēstures un teorētiskajiem aspektiem, ko jau vairāku gadu garumā kinoteātris ir darījis iepriekš, piedāvājot Duanela kino skolas programmu. EEZ un Norvēģijas grantu atbalsts palīdzējis organizācijai paplašināt savu darbību vēl iepriekš nepieredzētā apjomā, sniedzot audiovizuālās izglītības programmu ne tikai jauniešiem un pieaugušajiem, bet arī skolu pedagogiem visā Latvijā ar bezmaksas lekcijām tiešsaistē.

Būtisks aspekts šeit bijis tas, ka lekcijas pieejamas bez abonementa maksas, kā rezultātā varēja aicināt skolotājus iegūt zināšanas audiovizuālās kvalifikācijas celšanai, ko vēlāk iespējams pielietot mācību procesā. Tāpat nozīmīgs projekta mērķis bijis vēlme ļaut ielūkoties kino valodas pasaulē ne tikai apdzīvotākajās pilsētās, bet arī Latvijas reģionos.

Lekcijas tiešsaistē sniedza iespēju nodarbību ciklam pievienoties ikvienam neatkarīgi no to atrašanās vietas, tāpat arī kino darbnīcas jauniešiem bija iespējams nodrošināt ārpus Rīgas reģiona mazākās Latvijas skolās. Jauniešiem Rīgā ir lielāks piedāvājums aktivitātēm kultūras jomā un pēcskolu izglītībā. Īstenojot darbnīcas, novērojām, ka Latvijas reģionos skolēni (arī skolotājas) bija īpaši entuziastiski un ieinteresēti iesaistīties darbnīcu norisē, kas tika pasniegtas sadarbībā ar ārvalstu vieslektoriem. Starpkultūru apmaiņa bija vienlīdz interesanta un vērtīga abām pusēm.

Ņemot vērā, ka projekta ietvaros nebija iespējas apciemot visas skolas, kuras bija izrādījušas interesi par dalību meistarklasēs, tika izveidotas arī divas tiešsaistes meistarklases. Līdzīgi kā klātienes nodarbības, tās dod rīkus un padomus ikvienam, kas vēlas izveidot savu pirmo filmu mājas apstākļos. Tiešsaistes meistarklašu dalībnieki ir aicināti izveidotās īsfilmas nosūtīt “Pēcstundu” projekta komandai un saņemt arī atgriezenisko saiti. Meistarklases ir bezmaksas un tās ir pieejamas interesentiem jebkurā Latvijas vietā.

Projekta īstenošanas gaitā negaidījām tik lielu skolotāju interesi par kino lekcijām. Dalībnieku skaits bija divas reizes lielāks, nekā sākotnēji paredzēts. Pārliecinājāmies, ka šāda neformālā audiovizuālā izglītība pietrūkst attiecīgajai auditorijai un pedagogi ir motivēti veltīt savu brīvo laiku, lai celtu kvalifikāciju un vēlāk iegūtās zināšanas izmantotu mācību procesā. Tāpat saņēmām lielāku pieteikumu skaitu uz kino darbnīcām jauniešiem, nekā bija plānots. Saskaņā ar projektu pasniedzām 24 meistardarbnīcas sadarbībā ar projekta partneri no Norvēģijas. Pēc izziņošanas saņēmām divreiz lielāku skaitu pieteikumu, kā rezultātā bija nepieciešams veidot īpašu dalībnieku atlasi, izvērtējot pieteikumus, interesi un potenciālos nākotnes ieguvumus. Rezultātā tika izvēlētas 7 skolas Rīgā un 17 skolas citos reģionos, tostarp 4 – Latgalē, 4 – Zemgalē, 2 – Kurzemē un 7 – Vidzemē.

Papildus plānotajiem informatīvajiem komunikācijas pasākumiem tika īstenota arī ideja organizēt “Pēcstundu” īsfilmu festivālu, kas apkopoja labākos darbus no visām 24 kino meistardarbnīcām Latvijas skolās. Jauniešiem bija iespēja apgūt prezentēšanas un uzstāšanās prasmes, piedzīvojot savu pirmo kinodarbu pirmizrādes citu jauniešu vidū no dažādiem reģioniem. Projekta īstenotājiem pasākums ļāva novērtēt ieguldītā darba pienesumu.

Īstenotajam projektam ir paliekoša vērtība arī ilgtermiņā. Izveidotais saturs – lekcijas pedagogiem, divas tiešsaistes filmu veidošanas meistardarbnīcas jauniešiem un 34 metodiskie materiāli Latvijas filmām ir pieejami Kino Bize mājas lapā vai pēc pieprasījuma. Jaunajā mācību gadā no 2023. gada septembra varam novērot, ka skolotāji piedāvāto saturu turpina izmantot. To apliecina arī vairākas Kino Bize komandai atsūtītās pateicības vēstules. Sagatavotie materiāli ir palīdzējuši skolotājiem mācību procesā runāt par kino ar skolēniem, veicinājuši to interesi un izpratni. Metodiskie materiāli 34 Latvijas filmām atvieglo mācību procesu un sniedz jaunu, analītiskāku perspektīvu, skatoties jebkādu audiovizuālo saturu. Jau šobrīd var teikt, ka ilgtermiņā projekts būs palielinājis interesi par kino un neformālu izglītību attiecīgo auditorijas segmentu vidū, ko pierādīs turpmāks šāda satura pieprasījums.”

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!