Islandē norisinājās Divpusējās sadarbības fonda pieredzes apmaiņas pasākums vides un klimata jomā - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Islandē norisinājās Divpusējās sadarbības fonda pieredzes apmaiņas pasākums vides un klimata jomā

No 2023.gada 16.oktobra līdz 20.oktobrim Norvēģijas grantu  programmas “Klimata pārmaiņu mazināšana, pielāgošanās tām un vide” (turpmāk – Programma) ietvaros notika pieredzes apmaiņas vizīte Islandē, kurā piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra  un Norvēģijas Meteoroloģijas institūta pārstāvji. Pasākuma dalībnieki iepazinās ar Islandes Meteoroloģijas biroja, Rannis (Islandes centrs pētniecībai), Nacionālā Enerģētikas iestādes un Islandes nevalstisko jauniešu vides organizācijas darbību.

Pasākuma dalībnieki Islandē

Pieredzes apmaiņas dalībnieki apmeklēja Islandes Meteoroloģijas biroju, kur iepazinās ar iestādes darbību un darba metodēm laika apstākļu un brīdinājumu prognozēšanā. Meteorologi no Latvijas un Norvēģijas atzina, ka guvuši savstarpēji vērtīgu pieredzi un kontaktus, kas būs noderīgi turpmākajā darbā. Latvijas meteorologiem būtiska ir iegūtā pieredze un zināšanas par integrētu dabas radīto apdraudējumu monitoringu, prognozēšanu un brīdinājumu sagatavošanu un izplatīšanu sabiedrībai. Islandes un Norvēģijas nacionālo meteoroloģisko dienestu pieredze tiks integrēta vadlīnijās sinoptiķiem hidrometeoroloģisko apstākļu radītās ietekmes novērtēšanā, kā arī iegūtās atziņas tiks izmantotas esošās sistēmas pilnveidošanai Latvijā.

Pieredzes apmaiņā Islandes Meteoroloģijas birojā

Tika nodibināti kontakti ar Rannis un apspriesta EEZ un NFI programmu ieviešana. Rannis kā donorvalsts programmas partneris palīdz atrast sadarbības kontaktus ar atbilstošām institūcijām Islandē un pārstāv šīs institūcijas ārvalstīs. Esošajā EEZ un NFI periodā Rannis ir donorvalsts programmas partneris četru saņēmējvalstu programmām. Rannis arī koordinē dažādas nacionāla un starptautiska līmeņa programmas pētniecībā un izglītībā un īsteno zinātnes komunikācijas kampaņas.

Tikšanās laikā Rannis

Nacionālā Enerģētikas iestādē pasākuma dalībnieki iepazinās ar institūcijas pārstāvjiem un tai deleģētajām funkcijām enerģētikas jomā. Islandes Vides, enerģijas un klimata ministrija nosaka iestādes galvenos darba uzdevumus, vienlaikus Nacionālā Enerģētikas iestāde nodrošina un konsultē valdību, balstoties uz savām zināšanām un ekspertīzi enerģētikas jomā. Islandes Nacionālā Enerģētikas iestāde irdonorvalsts programmas partneris EEZ un NFI enerģētikas programmās, aktīvi sadarbojoties ar Bulgāriju un Poliju.

Kā pozitīvs piemērs jaunās paaudzes aktīvai līdzdalībai sabiedrības procesos ir Islandes nevalstisko jauniešu vides organizācija, ko apmeklēja pasākuma dalībnieki. Jaunieši ir izveidojuši profesionālu organizāciju vides un klimata jomās, kuru vērtības viņi pārstāv. Viņi sevi identificē kā aktīvisma un lobija organizācija, un tajā ir ap 1500+ biedru, bet nav dalības maksas un vecuma ierobežojuma. Organizācijas pārstāvji dodas uz vidusskolām, kur izglīto skolēnus par vides un klimata aktuālajiem jautājumiem. Organizācija sniedz atzinumus par tiesību aktiem, tiekas ar politiķiem. Liela uzmanība organizācijas darbā tiek veltīta mediju uzmanības piesaistei, piemēram, lai panāktu vaļu medību aizliegumu. Organizācija arī pati publicē rakstus un aktīvi komunicē sociālajos medijos, kā arī izdod mēnešrakstu islandiešu valodā. Jāuzsver, ka organizācija savā darbā balstās tikai uz zinātnes principiem un rūpīgi tiek pārbaudīti visi fakti publikācijās. Organizācija savā komunikācijā cenšas veidot pozitīvu un konstruktīvu diskursu, lai vairāk rosinātu cilvēkus domāt, piemēram, izvēloties apzīmējumu “klimata krīze”.

Kopā ar Islandes jauniešu vides organizācijas pārstāvjiem

Pieredzes apmaiņas pasākums īstenots Divpusējās sadarbības fonda ietvaros, kura mērķis ir stiprināt divpusējās attiecības starp Latviju un donorvalstīm (Norvēģiju, Lihtenšteinu, Islandi), atbalstot ekspertu mācību braucienus un pieredzes apmaiņas vizītes, lai dibinātu kontaktus starp institūcijām un gūtu jaunu pieredzi.

Strādājam kopā zaļai Eiropai!

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!