Mākslas aktīvisms. Līdzinieki: dinamisks ceļojums caur interaktīvu izrādi - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Mākslas aktīvisms. Līdzinieki: dinamisks ceļojums caur interaktīvu izrādi

Biedrība „I-DEJAS MĀJA” kopā ar partneri no Norvēģijas – teātra kompāniju K:13 līdz 2022.gada 15. decembrim īstenoja projektu “Mākslas aktīvisms: Līdzinieki līdzdalības mākslas izstāde & interaktīva izrāde.” Šī projekta stāsts:

“2022. gadā biedrība I-DEJAS MĀJA sadarbībā ar Norvēģijas teātri K:13 SCENEKUNST no Bergenas radīja mākslas projektu jauniešu auditorijai. Pašā Rīgas centrā novatorisks līdzdalības mākslas pasākums ar nosaukumu <<Līdzinieki>> izvērsa savu stāstījumu, atainojot sadarbības, vienlīdzības un līdzdalības būtību. Projekta nosaukumā iestrādāts iekļaujošas sabiedrības vērtību fokuss, vienlīdzības un līdzdalības principu apliecinājums, veicinot interaktīvu auditorijas iesaistīšanu un jēgpilnu pieredzi vietai pielāgotā iestudējumā.

Projekta galvenie pasākumi tika īstenoti Arodbiedrību nama ēkā, vēsturiskajā Rīgas Tautas namā. Projekta laikā tapušās izrādes stāsts bija saistīts ar šajā ēkā gandrīz pirms simts gadiem norisušajiem vēsturiskiem notikumiem.  Profesionālu mākslinieku, horeogrāfu, kuratoru un režisoru komandas vadībā projekts nodrošināja jauniešiem aizraujošu pieredzi, aicinot iesaistīties radošā dialogā, lai veicinātu vienotības un sapratnes sajūtu sabiedrībā.


Pirmā tikšanās ar projekta partneri no Norvēģijas un tā radīto interaktīvo izrādi “Romeo un Džuljeta

Projekta partneris K:13 SCENEKUNST teātra kompānija no Bergenas ieradās Rīgā uz pirmo tikšanos un radošo darbnīcu 2022. gada februārī. 18. februārī K:13 Ģertrūdes ielas teātrī rādīja savu interaktīvo izrādi Romeo un Džuljeta. Pēc uzstāšanās skatītāji tikās ar projekta komandu. Kuratore Sanita Duka iepazīstināja ar projekta radošo ideju un norvēģu mākslinieciskā komanda Joruna Lullau (Jorunn Sofie Lullau), Šteinars Torsens (Steinar Thorsen) un Šarlote Fāberga-Johansena (Charlotte Faaberg-Johansen) dalījās pieredzē par interaktīvā teātra formu.

Nākamajā dienā, 19. februārī, projekta partneri vadīja darbnīcu jaunajiem teātra un dejas profesionāļiem, kas bija uzaicināti iesaistīties projekta radošajā komandā. Praktiskos uzdevumos un saistošās diskusijās rosināta tika dziļāka izpratne par demokrātiskām vērtībām, kritiskās domāšanas nozīmi un kolektīvo atbildību par ilgtspējīgu nākotni. “Radošajās diskusijās izskanēja bažas, ka pēc Krievijas izvirzītā ultimāta var izcelties plaša mēroga karš. Tas tiešām notika dažas dienas vēlāk… Bija jāpārskata savi radošie plāni un jāpielāgo tie jaunajai situācijai. Saspīlētajā situācijā pieņēmām lēmumu, ka izrādē nacionālos jautājumus neskarsim, bet koncentrēsimies uz demokrātijas un autoritārisma pretstāvēšanu.” – Atceras projekta kuratore Sanita Duka.


Izrādes “Līdzinieki” tapšanas process

Projekta radošā komanda strādāja pie līdzdalības izrādes plāna un klātienē tikās 2022. gada jūnijā. Komandas radošās darbnīcas mērķis 17. – 18. jūnijā bija radīt aizraujošu ceļojumu, kas ar imersīvas mākslas izstādes un interaktīvas performances rīkiem, auditoriju pamazām padara par aktīviem norises dalībniekiem. Izrādes telpa, kas rūpīgi izstrādāta, lai veicinātu radošu izpausmi, sadarbības spēles un dialogus, aicināja katru apmeklētāju sniegt ieguldījumu, komentēt un iesaistīties mākslinieciskā plāna attīstībā. Lai iegūtu atgriezenisko saiti no mērķauditorijas, 19. jūnijā izstrādāta ideja tika prezentēta jauniešu fokusgrupai. Mākslinieku un koordinatoru vadībā, jaunajiem dalībniekiem tika uzburta vīzija par ieceri un piedāvāta diskusija, introspektīvi iedziļinoties sabiedrības līdzdalības sarežģītībā un tās daudzpusīgajās formās.


Projekta kulminācija – interaktīvā izrāde “Līdzinieki”

Projekta kulminācija 2022. gada oktobrī izvērtās iespaidīgā līdzdalības mākslas pasākumā. 12.-17. oktobrī Arodbiedrību namā, kas bija padarīts par dekorāciju izrādes vēstījumam par 1934. gada 15. maija autoritārā apvērsuma nakts vēsturiskajiem notikumiem. Interaktīvā izrāde “Līdzinieki” deva iespēju skatītājiem aktīvi veidot sižeta gaitu, mudinot izdarīt būtiskas izvēles, kas sasaucās ar autoritārisma, demokrātijas, sociālās atbildības un ilgtspējības tēmām.

Izrāde bija veidota kā pastaiga pa Arodbiedrību namu no pagraba līdz bēniņiem. Pa ceļam kā galvenos varoņus sastopot vēsturiskas personas – latviešu dzejniekus Ziemeļnieku, Raini un Čaku. Pēc tam skatītāji izvēlējās grupu, kurai pievienoties, un sākās izlaušanās spēle. Izrādes konflikts tika izspēlēts, konfrontējoties slepenpolicijas aģentiem un skatītājus atbalstošajiem personāžiem, kuri bija tērpušies kā 30. gadu aģitpropa teātra aktieri. Zilo blūžu varoņi pavadīja dalībniekus visu izrādes laiku, diskrēti vērojot, vai viss norit pēc plāna un jaunieši virza uz priekšu sižetu. Kā komentēja viens no aktieriem Marģers Majors: “Izrādes finālā mans varonis vadīja balsojumu par Latvijas nākotni un sniedza improvizētus komentārus par izvēlēm. Balsojot skatītājiem bija iespēja izvēlēties, vai viņi vēlas dzīvot utopijā, kurā valda dzejnieki, vai distopijā, kurā valda slepenpolicija, vai arī neizšķirti – kas, starp citu, notika tikai vienu reizi, – pašreizējā demokrātiskajā situācijā.”

Iestudējuma vizuālo pusi veidoja scenogrāfs Toms Jansons, mākslinieces Ance Eikena un Anita Roztāle un kostīmu māksliniece Anda Ščerbaka. Lai radītu atbilstošu atmosfēru, komponists Platons Buravickis iestudējumam radīja galvenos motīvus iezīmējošas kompozīcijas. Īpaši liela nozīme izrādē bija horeogrāfijai Jāņa Putniņa vadībā, jo piedalījās gan profesionālu dejotāji ar akrobātiskiem trikiem, gan jauniešu deju studijas SPACE ar iestudētiem numuri, kā arī vadīts tika skatītāju gājiens cauri visai sešu stāvu ēkai.

Ar biedrības I-DEJAS MĀJA un norvēģu teātra K:13 SCENEKUNST kopdarbiem, sadarbībā ar fonda INITIUM producentu grupu, projekts apvienoja sešdesmit māksliniekus un piecpadsmit tehniskos darbiniekus, radot dalībniekiem transformējošu pieredzi. Izrādes dalībnieki ar aktīvu iesaistīšanos ietekmēja izrādes izveides gaitu, jo viņi kļuva gan par līdzdalībniekiem, gan līdzradītājiem, gan arī ieguva pieredzi kā kļūt katalizatoriem jēgpilnām pārmaiņām savā kopienā. Izrādes skatītāji atgriezeniskās saiknes anketās, atzina, ka tā bijusi jauna veida teātra pieredze. Projekts “Līdzinieki” veicināja iekļaujošu mākslas pieredzi, rosinot uz aktīvu līdzdalību vairāk nekā 600 apmeklētājus. “Līdzinieki” atstāja paliekošu iespaidu, audzinot izpratni un empātiju sabiedrībā un iezīmējot nozīmīgu māksliniecisko pavērsienu Rīgas kultūrainavā.”

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!