Pateicoties EEZ grantiem, Valsts policijas izmeklētāji pilnveido zināšanas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas gadījumiem un līdzekļu atgūšanas iespējām - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Starptautiskā policijas sadarbība

Pateicoties EEZ grantiem, Valsts policijas izmeklētāji pilnveido zināšanas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas gadījumiem un līdzekļu atgūšanas iespējām

Sācies praktisks semināru cikls Valsts policijas reģionu pārvalžu izmeklētājiem ekonomisko noziegumu izmeklēšanas jomā – “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas gadījumu izmeklēšana un noziedzīgi iegūto līdzekļu atgūšanas iespējas praksē”. Semināru organizē Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr.EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros. Pirmais no plānotiem pieciem semināriem jau aizvadīts Jelgavā 12. un 13. oktobrī, turpmākie semināri norisināsies Valmierā, Daugavpilī, Liepājā un Rīgā.

Lai pilnveidotu Valsts policijas reģionu pārvalžu izmeklētāju prasmes, nodotu labākās prakses pieredzi, kā arī stiprinātu teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas (NILL) izmeklēšanā, pagājušajā nedēļā norisinājās pirmais no kopumā plānotiem pieciem semināriem par NILL izmeklēšanu un šo līdzekļu atgūšanas iespējām.
Semināra saturu nodrošina pieredzējuši izmeklētāji un analītiķi no Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes, kā arī Latvijas Republikas prokuratūras prokurori, kuri dalīsies pieredzē un viedokļos par dažādiem ar NILL izmeklēšanām saistītiem apstākļiem, tostarp, vēršot uzmanību pašiem pamatiem attiecībā uz NILL sastāvu un izmeklēšanas stratēģiju izstrādes nozīmīgumu. Tiks pārrunāti arī dažādi pierādīšanas paņēmieni un rīcības modeļi attiecībā uz darbu ar Finanšu izlūkošanas dienesta ziņojumiem un atzinumiem, gan arī tiks prezentētas izmeklētājiem pieejamās datubāzes, analīzes metodes un citi rīki un paņēmieni, kā visefektīvāk veikt finanšu analīzes un izmeklēšanas visdažādākās sarežģītības lietās.
Semināri norisināsies līdz pat šī gada 1. decembrim reģionu pārvaldēs visā Latvijā. Pirmais no plānotajiem pieciem semināriem jau aizvadīts Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē, Jelgavā, pagājušonedēļ, 12. un 13. oktobrī. Par aizvadīto semināru tā dalībnieki jau snieguši pozitīvu novērtējumu un atzinuši, ka seminārā apskatītās tēmas un aktualitātes sniedz padziļinātāku izpratni NILL izmeklēšanas jomā un gūtā informācija būs noderīga turpmākajam darbam.
Turpmākie semināri Valsts policijas amatpersonām norisināsies vēl četrās pilsētās:
• 26.-27.10.2023. Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldē, Valmierā;
• 9.-10.11.2023. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldē, Daugavpilī;
• 23.-24.11.2023. Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldē, Liepājā;
• 30.11.-01.12.2023. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē, Rīgā.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Svens Kristjansons vērš uzmanību NILL izmeklēšanas aktualitātei: “EUROPOL aprēķini liecina, ka organizētā noziedzībā ik gadu Eiropā vien nopelna aptuveni 150 miljardus eiro, no kuriem vien maza daļa tiek atgūti. Tā ir noziedzīgi iegūta nauda, kas baro un stiprina organizēto noziedzību gan starptautiskā līmenī, gan skarot arī Latviju. Apzinoties šos apmērus, tiesībaizsardzības spēki nemitīgi ir jāstiprina, īpašu uzsvaru liekot uz šādu lietu izmeklēšanas vienotu praksi, izpratni un efektīvu pieejamo rīku pielietošanu. VP ENAP sadarbībā ar LR prokuratūru šajā semināru ciklā apvienojusi spēkus, lai dalītos ar aktuālo informāciju, praksi un pieredzi tieši ar Valsts policijas kolēģiem reģionos.”

Kopš 2021. gada novembra, projekta Nr.EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros tiek organizēti dažādi izglītojoši semināri un apmācības tiesībaizsardzības iestādēm, ar mērķi pilnveidot NILL noziegumu izmeklēšanas efektivitāti.

Semināri par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas gadījumiem norisinās Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.–2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!