Projekta “Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze” tiešsaistes darbnīcas un festivāls ar radošiem mākslas eksperimentiem klātienē Cēsīs - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Projekta “Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze” tiešsaistes darbnīcas un festivāls ar radošiem mākslas eksperimentiem klātienē Cēsīs

Nodibinājums „Ruckas mākslas fonds” kopā ar partneri no Norvēģijas – fondu „Vitenparken Campus Ås” līdz 2023. gada 30. novembrim īsteno projektu „Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze.” Pirmais šī projekta pieredzes stāsts:

“Ruckas mākslas fonds ciešā sadarbībā ar Norvēģijā bāzēto zinātnes centru Vitenparken bērniem un jauniešiem vecumā no 10 līdz 18 gadiem visa 2023. gada garumā piedāvāja tiešsaistes un klātienes aktivitātes. Projekts “Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze” tika izveidots ar mērķi rosināt kritisku diskusiju jauniešu vidū par šodienas un nākotnes krīzēm, gan Latvijā, gan pasaulē. Lai iesaistītu bērnus un jauniešus projekta aktivitātes eksperimentālā un inovatīva veidā, māksla un ēdiens tika izmantoti kā komunikācijas rīki ar mērķauditoriju. Svarīga savstarpējā dialoga atslēga ar bērniem un jauniešiem bija starptautiska un starpdisciplināra pieeja, projekta norisēs iesaistot māksliniekus un dažādu jomu ekspertus no Latvijas, Norvēģijas, Nīderlandes, ASV un Austrālijas, tādējādi nodrošinot plašāku skatījumu uz pasaulē notiekošo. Projekta darbnīcu dalībnieki ne tikai apguva jaunas zināšanas un prasmes, bet aktīvi piedalījās projekta aktivitāšu satura veidošanā. Šāda veida integrējoša pieeja padara projektu “Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze” unikālu un nozīmīgu mūsdienu izglītības un kultūras kontekstā.

Projekta pirmajā posmā tika rīkots tiešsaistes darbnīcu cikls. Šīs darbnīcas kalpoja gan kā eksperimentālas aktivitātes bērniem un jauniešiem, gan kā iespēja kartēt mērķa grupas viedokļus par dažādiem nākotnes scenārijiem un mākslas ietekmi uz tiem. Paralēli tiešsaistes darbnīcām mākslinieki izstrādāja klātienes darbnīcu programmu, sadarbojoties ar bērniem un jauniešiem. Projekta ietvaros mēs kopīgi piedzīvojām ceļojumu tuvākās un tālākās iedomātās nākotnēs caur ēdiena un mākslas prizmu, izpētījām mūsu gatavību veidot draudzību ar nezināmām sugām, iedziļinoties iztēlotās citplanētiešu pasaulēs un spekulējot par dzīvi kosmosā.

2023. gada jūlijā, projekta otrajā posmā īstenojām festivālu, kas ilga vienu nedēļu Ruckas mākslas rezidenču centrā, Cēsīs. Festivāla ietvaros piecās darbnīcās apskatījām dažādas projekta pirmajā posmā iezīmētas tēmas un aktīvi līdzdarbojoties pielietojām dažādus mākslas rīkus.

Mākslinieki Stāle Stenslijs un Zane Cērpiņa dalībniekus aicināja uz aizraujošu ceļojumu, kurā ar mākslīgā intelekta palīdzību tika izveidotas utopiskas un distopiskas nākotnes maltītes. Iedvesmojoties no mākslīgā intelekta radītajiem attēliem, bērni un jaunieši sadarbībā ar šefpavāriem no Pavāru mājas Līgatnē radīja nākotnes picas, kas ļāva darbnīcas dalībniekiem izpausties gan izteikti radoši, gan iztēlei pievienot maņas, rezultātā radot vizuāli unikālu un garšīgu nākotnes maltīti.

Alises Ķīnastas vadībā notika eksperimentālas mākslas darbnīcas, kurās tika radīti šķīvji ar nākotnes vīzijām un fotogrāfiskas ekskursijas Ruckas parkā un vietējās Cēsu kopienas dārzā “Jume”, ļaujot bērniem izpaust savas idejas par to, kā saglabāt dabas noslēpumus nākamajām paaudzēm.

Jaunieši mākslinieces Annikes Flo darbnīcā kļuva par eko-modes dizaineriem, izmantojot austersēnes un pārstrādājot lietotus apģērbus. Šis eksperiments apvienoja dabas un mākslas komponentes, ļaujot dalībniekiem izpausties radoši un ilgtspējīgi. Cēsu sēņu laboratorija “Spora” palīdzēja izprast austersēņu augšanas procesu un sniedza padziļinātu ieskatu fantastiskajā sēņu pasaulē.

Savukārt māksliniece Kirstija Krosa un biologs Māris Olte pievērsa uzmanību invazīvajai sugai – Amerikas signālvēzim, radot interaktīvu spēli un izglītojot darbnīcā iesaistītos bērnus un jauniešus, tādējādi dalībniekiem sniedzot izpratni par dabas sarežģītību un attiecībām, kas pastāv gan starp cilvēkiem, gan dzīvajām būtnēm dabā.

Kosmosa tēma bija vēl viens fascinējošs elements festivāla ietvaros – Genomiskās gastronomijas centrs dalībniekiem ļāva iztēloties dzīvi un ēdienu kosmosā. Bērniem bija iespēja radīt savus kosmosa tērpus un ēdienus, kas atbilst dzīves apstākļiem ārpus Zemes. Šī pieredze radīja unikālu skatījumu uz nākotni ārpus mūsu planētas ekosistēmas.

Visas nedēļas garumā uz vietas aktīvi darbojās Līgatnes restorāna Pavāru Māja šefpavāri, kas īstenoja eksperimentus ar ēdieniem, balstoties uz darbnīcu tēmām un bērnu idejām. Taču Latvijas Mākslas akadēmijas studente Ance Dālmane festivāla ietvaros eksperimentēja ar 3D pārtikas printeriem, sniedzot ieskatu mūsdienu tehnoloģiju sniegtajās iespējās un veicinot fantāziju par to iespējām nākotnē.

Visas šīs aktivitātes bija lieliska iespēja bērniem un jauniešiem iepazīt dažādus mākslas, zinātnes un tehnoloģiju aspektus, lai labāk sagatavotu sevi neskaidrajām nākotnēm. Katru dienu norisinājās mākslinieku vadītas darbnīcas, kuru noslēgumā bija arī atklātās stundas, kurās ikviens interesents varēja ienākt un apskatīt darbnīcu rezultātus, kā arī sajust festivāla radošo atmosfēru.

Šajās atklātajās stundās apmeklētāji varēja novērtēt bērnu un jauniešu radītos mākslas darbus, baudīt Līgatnes Pavāru mājas gatavotos ēdienu eksperimentus un dalīties domās un sajūtās par nākotni. Festivāla kulminācija notika 16. jūlijā ar izstādes atklāšanu un performatīvo šovu, kur tika prezentēti visi festivāla laikā tapušie mākslas darbi.

2023.gada rudenī sākām projekta trešo, noslēdzošo posmu, kurā bērniem un jauniešiem visā Latvijā izsūtījām 150 dari pats mākslas komplektus “Apēd+Mākslu”. Ar iespaidiem par tiem un projektā tapušo īsfilmu dalīsimies vēlāk gan Ruckas mākslas fonda sociālajos tīklos, gan projekta mājaslapā www.rucka.next.lv.

Pateicamies EEZ grantiem par iespēju īstenot radošus eksperimentus un iespēju darboties ar bērniem un jauniešiem, lai kopīgi izzinātu dažādus nākotnes scenārijus. Projekts “Māksla+Ēdiens+Nākamā paaudze” (Nr. EEZ/2022/2/23) tapis Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014. – 2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” konkursa “Atbalsts profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanai bērnu un jauniešu auditorijai” ietvaros. Projekts tiek realizēts no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. novembrim. Kopējās izmaksas ir 164 958,33 EUR. Projekts saņem 140 214,58 EUR no Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas un 24 743,75 EUR no nacionālā līdzfinansējuma.”

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!