Cēsīs atvērts Kosmosa izziņas centrs - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Cēsīs atvērts Kosmosa izziņas centrs

Šodien, 4. oktobrī, Cēsīs notika svinīgais Kosmosa izziņas centra (KIC) atklāšanas pasākums, bet 7. un 8. oktobrī ar divu dienu atvēršanas svētkiem centrs durvis vērs publikai. KIC piedāvās skolēniem veicināt interesi par STEM priekšmetiem, pedagogiem apgūt jaunas STEM priekšmetu mācīšanas metodes un ģimenēm jēgpilni pavadīt laiku kopā. Apmeklētāji centrā gūs priekšstatu par to, cik daudz mūsu ikdienas procesi, zinātnes sasniegumi, izgudrojumi, cilvēciskās dotības ir saistīts ar kosmosa izpēti un norādīs uz plašajām karjeras un biznesa attīstības iespējām, ko sniedz kosmosa nozare.


2023. gada februārī KIC ēka, kas atrodas Cēsīs, Cīrulīšu ielā 63, nodota ekspluatācijā. Viens no būvniecības projekta galvenajiem mērķiem bija izbūvēt jaunu, ilgtspējīgu un enerģētiski pašpietiekamu ēku. Uz ēkas jumta ir uzstādīti saules paneļi, kas nodrošinās pietiekami elektrības visām centra vajadzībām. Ēka ir paredzēta ar zemu enerģijas patēriņu, kas ir plānota 15 kWh/m2 gadā. Galvenais siltumnesējs ir siltumsūknis ar kopējo uzstādīto jaudu 70kW. Siltā ūdens ražošanai ir uzstādīti divi granulu apkures katli ar kopējo jaudu 120kW. Ir uzstādītas siltā ūdens tvertnes un akumulācijas tvertnes. Vēl turpat atrodas arī iekārta otrreizējai lietus ūdens izmantošanai, kas tiks savākts no ēkas jumta. Ārā ir izbūvētas pazemes tvertnes, kur šis lietus ūdens tik attīrīts un pēc tam jau padots otrreizējai izmantošanai ēkā uz sanmezgliem. Ēkā darbojas viedās vadības un kontroles risinājumi gan elektroenerģijas, gan siltumenerģijas patēriņa vadībai un kontrolei. Savukārt blakus centram ir izbūvēta autostāvvieta ar 53 vietām, kā arī ierīkotas četras abpusējās ātrās elektroatomobiļu uzlādes stacijas – astoņām automašīnām un viena autobusa uzlādes stacija. Projektu par ēkas celtniecību Cēsu novada pašvaldība īstenoja ar Latvijas valsts budžeta programmas Emisiju kvotu izsoles instrumenta (EKII) finansējumu. Projekta kopējās izmaksas ir 11 354 188 eiro, no tām projekta attiecināmās izmaksas ir 10 065 642 eiro, no tām EKII līdzekļi ir ne vairāk kā 49,67% no attiecināmajām izmaksām, nepārsniedzot 5 000 000 eiro.


KIC pirmā stāva ekspozīcijas saturs būs orientēts uz sabiedrību un vizuālu pieredzi. Ienākot centrā, apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt, kā tiek saražota enerģija, staigājot pa soļu ģeneratoru ražojošo grīdu, paralēli ekrānā būs iespēja sekot līdzi saražotās enerģijas daudzumam. Šāda grīda ir lielākā uzstādītā Eiropā. Tālāk apmeklētājs ies caur cilvēces izpētes vēstures tuneli, lai gūtu iespaidu, kā attīstījusies zinātne, inženierzinātne un pati sabiedrība sākot no aizvēstures, ka cilvēks vienmēr ir interesējies par kosmosu, to pētījis līdz mūsdienās attīstījis iespēju tajā doties. Vēl šajā stāvā varēs apskatīt dažādus ar kosmosu saistītu objektu modeļus – raķetes, robotus, roverus, satelītus, raķešu dzinējus, u.c. Centra otrā stāva saturs paredzēts ar uzsvaru uz STEM – vairāk interaktīvs un balstīts uz dažādu uzdevumu veikšanu. Daļa no otrā stāva ekspozīcijas ir par Marsa kolonizāciju, kur tiks parādīts kā STEM zināšanas palīdzētu izdzīvot uz citas planētas. Pašu gatavotie eksponāti apmeklētājam parādīs kā organisko atkritumu attīrīšana var nodrošināt svarīgus resursus ilgtermiņa izdzīvošanai, kā saražot elektrību, skābekli un degvielu atrodoties uz citas planētas, paralēli izvairoties no radiācijas un citiem ierobežojošajiem faktoriem. Kosmosa centra 3. stāvs paredzēts aktīvāks – būs iespēja pieredzēt kā trenējas astronauti, būs arī rotaļu stūrītis mazākajiem apmeklētājiem un kosmosa objektu galerija. KIC galvenais un lielākais eksponāts būs Starptautiskās kosmosa stacija, kas divos stāvos tika izbūvēta kā replika īstajai un tai dots nosaukums “Auseklis”. Pirmajā kosmosa stacijas stāvā varēs iepazīties ar astronautu ikdienu uzturoties misijās kosmosā, bet otrā stāvā kosmosa stacija būs sasaistīta ar misijas vadības centru un apmeklētājiem pāros būs iespēja izspēlēt vairākas kosmosa misijas pašiem.

Topošā KIC saturs tiek veidots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. – 2021.gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Cēsīs” atbalstu. Šī projekta kopējās izmaksas ir 2,15 miljoni eiro, no kuriem 1,64 miljoni eiro ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums, 289 825 eiro – Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu, bet 214 684 eiro – Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējums.

Paredzēts, ka centru gadā apmeklēs līdz 100 000 cilvēku. Plašāka informācija par centru www.kosmosacentrs.lv un Facebook lapā.

Papildu informācija:
Ilze Sestule,

KIC sabiedrisko attiecību vadītāja

tālr. 28627987

e-pasts: ilze.sestule@cesunovads.edu.lv

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!