Sadarbības komitejas dalībnieki apmeklē Ventspili un Liepāju  - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Sadarbības komitejas dalībnieki apmeklē Ventspili un Liepāju 

Šī gada 22.septembrī norisinājās Norvēģijas grantu Vides un klimata programmas Sadarbības komitejas sanāksme, kurā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) kā programmas apsaimniekotājs ar programmas donorvalsts partneri Norvēģijas Vides aģentūru un iesaistītajām institūcijām pārrunāja programmas ieviešanas progresu un plānotās aktivitātes līdz programmas noslēgumam. Pirmo reizi Sadarbības komitejas sanāksmē piedalījās Norvēģijas Karalistes vēstniecības Latvijā Misijas vadītāja vietniece, padomniece Hilde Berit Eides kundze.

Dienu iepriekš, 21.septembrī, Sadarbības komitejas sēdes dalībnieki un sadarbības partneri apmeklēja divu atklātā konkursa projektu īstenošanas vietas Ventspilī un Liepājā, iepazīstoties ar paveikto un vēl darāmajiem sanācijas darbiem.

Vispirms tika apmeklēta Ventspils sanācijas projekta īstenošanas vieta Baltijas jūras krastā, ko īsteno Ventspils brīvostas pārvalde kopā ar projekta partneri nodibinājumu “Ventspils Augsto tehnoloģiju parks” un Norvēģijas partneri “International Development Norway”. Projekta vizītes laikā sanācijas darbu teritorijā dalībnieki iepazinās ar jau paveiktajiem darbiem un darbu izpildes progresu, un izmantotajām sanācijas metodēm.  Filtrējošā barjera 8 m dziļumā un 300 m garumā gar Baltijas jūras krastu jau ir pabeigta. Projektā turpinās naftas produktu peldošā slāņa atsūknēšana, un uzraudzības gaitā var konstatēt naftas slāņa būtisku samazināšanos.

Sanāksmes dalībnieki Ventspils sanācijas vietā
Notiek naftas produktu atsūknēšana

Sēdes dalībniekiem bija iespēja iepazīties arī ar projekta partneri “Ventspils Augsto tehnoloģiju parks” un apmeklēt telpas, kur norisinās klimata nodarbības “Nākotnes klasē” sabiedrības izpratnes veicināšanas pasākumu ietvaros. Dalībnieki iepazinās ar projekta partnera aktivitātēm un bija praktiska iespēja piedalīties “Nākotnes klases” nodarbībā, izmantojot dažādus interaktīvos rīkus, lai uzzinātu vairāk par klimata pārmaiņām.

Tālāk visi devās uz Liepāju, kur apmeklēja Liepājas sanācijas projektu Karostā, ko īsteno Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde un donorvalsts partneris Norvēģijas ūdens pētījumu institūts (NIVA), bet sabiedrības informēšanas pasākumus projektā īsteno biedrība “Baltijas krasti”. Vizītes laikā projekta īstenotājs iepazīstināja ar projekta attīrāmo teritoriju, sanācijas metodēm un darbu izpildes progresu. Braucot ar kuģi pa Liepājas Karostas kanālu, pasākuma dalībnieki varēja vērot sanācijas darbu norisi – piesārņoto nogulumu sūkšanu ar zemessūcēju un nogulumu ekskavāciju, kā arī projekta pārstāvji pastāstīja par redzamajiem objektiem krastā. Pasākuma dalībniekus priecēja arī saulainā un netipiski siltā septembra diena Latvijā.

Piesārņoto nogulumu sūkšana ar zemessūcēju
Pasākuma dalībnieki iepazīstas ar Liepājas projektu Karostā

Š.g. 22.septembrī Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.–2021. gada perioda programmas “Klimata pārmaiņu mazināšana, pielāgošanās tām un vide” sadarbības komitejas sēdē komitejas dalībnieki iepazinās ar Programmas ieviešanas un finanšu apguves progresu līdz 2023. gada septembrim, kā arī tām aktivitātēm, kas vēl ir jāpaveic gan iepriekš noteiktajos, gan  atklātā konkursa projektos līdz to sekmīgam noslēgumam.

Sadarbības komitejas sēdē

Tika apspriesti pasākumi, kurus plānots īstenot Divpusējā sadarbības fonda ietvaros, kā arī publicitātes pasākumi un programmas noslēguma konferences pirmās idejas.

Sanāksmes dalībnieki Liepājā pirms došanās uz Rīgu

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!