Sestdien tiks atklāta starptautiska līmeņa digitālās ražošanas laboratorija “FabLab Liepāja” - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Sestdien tiks atklāta starptautiska līmeņa digitālās ražošanas laboratorija “FabLab Liepāja”

Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centrs sestdien, 2. septembrī, atklās digitālās ražošanas laboratoriju “FabLab Liepāja” Klāva Ukstiņa ielā 17/23, tāpēc no pulksten 13 līdz 16 ikviens – pirmsskolas vecuma bērni, skolēni, studenti, pedagogi, uzņēmēji un kopumā pilsētas iedzīvotāji – aicināti iepazīt tās materiāltehnisko bāzi.

Paralēli āra vidē tiks nodrošinātas arī vairākas radošās darbnīcas sadarbībā ar tādām organizācijām kā Valmieras koprades darbnīca DARE un Latvijas LEGO lietotāju grupa “LatLUG”.

“No angļu valodas cēlies vārdu salikums “FabLab” latviešu valodā nozīmē ražošanas laboratorija (Fabrication Laboratory) un šis nosaukums izvēlēts ne tikai tā tulkojuma dēļ, bet arī tāpēc, ka iegādātā materiāltehniskā bāze un kvalificēts cilvēkresurss ļāvis pieteikt dalību starptautiska fonda “The Fab Foundation” kopienā – un nu esam kļuvuši par pilntiesīgu partneri globālā kopienā un līdz ar ko var uzskatīt, ka Liepājā tiek nodrošināta starptautiskiem standartiem atbilstoša digitālās ražošanas vide. Partnerība kopienā ir bez maksas un nodrošina vairākas priekšrocības, piemēram, atlaides licenču iegādei noteiktām datorizētās projektēšanas programmatūrām, un tā kā kopienā ir pārstāvētas vairāk nekā 90 valstis ar vidēji 1 500 FabLab visā pasaulē, tas ir ne tikai potenciāls nākotnē realizēt starptautiskus projektus un iniciatīvas, bet arī ikdienā saņemt palīdzību specifiskos jautājumos,” skaidro Zinātnes un izglītības inovāciju centra vadītājas pienākumu izpildītāja Kitija Kuduma.

“FabLab Liepāja” atradīsies Klāva Ukstiņa ielā 17/23 – teritorijā, ko Liepājas pašvaldība nākotnē plāno attīstīt par mūsdienīgu un pēctecīgu izglītības iestāžu kvartālu, tāpēc likumsakarīgi, ka pakāpeniski teritorija tiek sakopta un atjaunota. Šobrīd “FabLab Liepāja” atrodas kādreizējās izglītības iestādes ēkas ēdnīcas daļā – par pašvaldības finansējumu nepilnu 33 000 eiro apmērā veikti remontdarbi 100 kvadrātmetru platībā – atjaunots grīdas, sienu un griestu segums, atjaunota elektroinstalācija un apgaismojums, kā arī ierīkots vadu un bezvadu datortīkls. Savukārt materiāltehniskā bāze – digitālās ražošanas iekārtas, darba instrumenti, mācību līdzekļi un mācību materiāli iegādāti par Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas (EEZ/N) finanšu instrumenta programmas “Pētniecība un izglītība” projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” budžeta līdzekļiem – nepilna 121 000 eiro apmērā.

“FabLab Liepāja” atradīsies 16 daudzfunkcionālas ar digitālo ražošanu saistītas darba stacijas, kas daļēji pārceltas arī no Centra darbības vietas Autoru ielā 4/6. Šobrīd 100 kvadrātmetros ierīkotās darba stacijas ir:

“Absolūti skaidrs, ka šis ir tikai sākums – jau iekārtošanās procesā mēs atskārtām nākotnē uzlabojamo, turklāt tagad materiāltehniskā bāze ļaus mums vairāk izgatavot pašiem, te arī tā radītās vides pievienotā vērtība – daudz plašākas iespējas izgatavot pašiem to, ko citkārt būtu nepieciešams iegādāties piegādātāju tirgū par augstākām cenām,” akcentē Kitija Kuduma, “mēs strādāsim pie dzīvotspējīgākā risinājuma atrašanas, lai Liepājā šī kļūtu par vidi, kurā satiekas amatieri ar profesionāļiem.”

“Plašāk sabiedrību par darba organizāciju digitālās ražošanas laboratorijā “FabLab Liepāja” informēsim pēc atklāšanas svētkiem – pagaidām aicinām ikvienu sestdien ierasties un gūt priekšstatu par to, kādas vispār ir materiāltehniskās bāzes iespējas,” aicina Kitija Kuduma.

Digitālās ražošanas laboratorijas “FabLab Liepāja” digitālās ražošanas iekārtu, darba instrumentu, mācību līdzekļu un mācību materiālu iegādi finansē Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmas “Pētniecība un izglītība” projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” ietvaros. Šī projekta kopējās izmaksas ir 986 049 eiro, no kurām 754 327,4 eiro ir Norvēģijas grantu līdzfinansējums, 133 116,6 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums, bet 98 605 eiro Liepājas valtspilsētas pašvaldības līdzfinansējums.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!