Ar Norvēģijas grantu atbalstu “EKJU” padara ražošanas procesu videi draudzīgāku - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Bizness un inovācijas

Ar Norvēģijas grantu atbalstu “EKJU” padara ražošanas procesu videi draudzīgāku

SIA EKJU jau 31 gadu ražo dārza mēbeles un dārza dekorus. EKJU izgatavo mēbeles ar cieņu pret dabu, novērtējot katra koka unikālās iezīmes, ļauj piešķirt izgatavotajam produktam raksturu un personību. Izmantojot Ziemeļeiropas koksni mēbelēm, EKJU saglabā latviskās tradīcijas. EKJU zināšanas slēpjas daudzu gadu laikā uzkrātajā pieredzē, strādājot ar dzīvo koku.

SIA EKJU jau otro reizi pieteicās uz Norvēģijas finanšu instrumenta programmu. Arī šoreiz, piesakot un īstenojot projektu, SIA EKJU ir piesaistījis projekta partneri no Norvēģijas – Norvēģijas koksnes tehnoloģiju institūtu (NTI – Norsk Treteknisk Institutt).

Norvēģijas finanšu instrumenta projektā “B2B e-komercijai un paaugstinātām vides prasībām radītu āra telpu koka mēbeļu un aksesuāru ieviešana ražošanā” SIA “EKJU” nodrošina ražošanas procesa CO2 un MWh samazinājumu.

Norvēģijas finanšu instrumenta projektā “B2B e-komercijai un paaugstinātām vides prasībām radītu āra telpu koka mēbeļu un aksesuāru ieviešana ražošanā” SIA “EKJU” nodrošina ražošanas procesa CO2 un MWh samazinājumu.

SIA “EKJU” valdes priekšsēdētājs Māris Danieks ir gandarīts par projektā paveikto, jo uzlabojumi ražošanas procesā un sadarbība ar zinātniekiem ir veicinājusi ievērojamu ražošanas efektivitātes uzlabošanos un ietekmes uz vidi samazināšanos, nostiprinot uzņēmuma pozīciju tirgū un sekmējot ilgtspējīgu attīstību.

Projektā tika iegādātas jaunas iekārtas ar mērķi attīstīt kvalitatīvāku produktu ražošanu un palielināt kopējo ražošanas jaudu, tādejādi palielinot konkurētspēju tirgū, kā arī samazināt produktu ražošanas procesa ietekmi uz vidi. Lai šo mērķi īstenotu, uzņēmums kā vienu no prioritātēm izvirzīja ēvelēšanas procesa uzlabošanu un iegādājās jaunu ēveles mehanizācijas līniju. Tāpat ražotnē uzstādīja jaunu augstspiediena impregnēšanas iekārtu ar precīzākas dozēšanas un specifisku režīmu iestatīšanas iespējām. Tāpat iegādātas jaunas kaltes. Jaunās iekārtas nodrošina to, ka vairs nav nepieciešama materiālu pārvadāšana starp abām uzņēmuma rūpnīcām, lai veiktu kādu noteiktu ražošanas posmu. Kopējās projekta izmaksas ir 1,1 miljons eiro, no kā 433 tūkstoši ir Norvēģijas finanšu instrumenta programmas atbalsts.

Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts veica produktu dzīvescikla analīzi, lai novērtētu jaunā ražošanas procesa ietekmi uz vidi. Institūts testēja arī koksnes mitrumu, lai nodrošinātu iepakojamā materiāla stiprības īpašību saglabāšanos produkta transportēšanas un piegādes laikā.

Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka, ražojot, piemēram, klasisko piknika galdu atbilstoši jaunajam procesam, var samazināt ietekmi uz vidi visās analizētajās ietekmju kategorijās par 42 līdz 47 %.

Šajā projektā SIA “EKJU” kā partneri piesaistīja Norvēģijas koksnes tehnoloģiju institūtu (Norsk Treteknisk Institutt (NTI)). Institūta pieredze kokrūpniecībai būtisku pētījumu veikšanā palīdzēja SIA “EKJU” saprast ar mitrumu saistīto defektu rašanās cēloņus un rīcības plānu, kā tos ierobežot. Papildu tam, tika uzstādīti mitruma un temperatūras mērītāji produkcijas kravās uz dažādiem galamērķiem, lai izpētītu mitruma saturu un ietekmējošos faktorus produkcijas transportēšanas laikā, dodot rekomendācijas šo faktoru optimizācijā. Ņemot vērā koksnes sugas īpatnības un citus būtiskus faktorus, institūts sniedza vadlīnijas arī kaltēšanas procesa uzlabošanai un produktu kvalitātes kontroles sistēmas ieviešanā.

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!