Zinātnes un izglītības inovāciju centra dalība V Pasaules latviešu zinātnieku kongresā "Zinātne Latvijai" - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Zinātnes un izglītības inovāciju centra dalība V Pasaules latviešu zinātnieku kongresā “Zinātne Latvijai”

No 2023. gada 27. jūnija līdz 29. jūnijam jau piekto reizi notika nozīmīgs zinātnes notikums – Pasaules latviešu zinātnieku kongress “Zinātne Latvijai” (turpmāk tekstā – kongress), kurā satikās Latvijas zinātnes ekosistēmas dalībnieki – Latvijas un diasporas zinātnieki, jaunie zinātnieki, studenti, uzņēmēji, starptautiskie un vietējie sadarbības partneri, valdības, valsts pārvaldes un ārvalstu pārstāvniecību pārstāvji. Izglītības un zinātnes ministrijas ieskatā par nozīmīgiem Latvijas zinātnes ekosistēmas dalībniekiem uzskatāmi arī Latvijā esošie zinātnes centri, tāpēc arī tie tika uzrunāti dalībai pasaules līmeņa notikumā.

Viens no Latvijā esošiem zinātnes centriem – Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centrs (ZIIC) atrodas Liepājā un specializējas četros darbības virzienos. Centrs nodrošina iespēju izzināt vides zinātnes caur ar bioloģiju, ekoloģiju un zooloģiju saistītām nodarbībām, izglītības tehnoloģijas caur programmvadāmām ierīcēm un informācijas tehnoloģiju rīkiem. Digitālās ražošanas virziens balstīts starptautiskās kopienas Fab Lab darbības principos un notiek specializācija zinātnes teātra virzienā kā reti sastopamā konceptā Latvijā un ārvalstīs – pasaulē labi zināmi dabaszinātņu eksperimenti papildināti ar teātra mākslas dimensiju.

Turklāt Centrs kopš 2020. gada īsteno arī EEZ/N grantu programmas “Pētniecība un izglītība” projektu “Inovāciju centru attīstība Liepājas pilsētā”, kā ietvaros tapušas gan 14 (četrpadsmit) interaktīvas instalācijas vides zinātnēs, gan iegādāta materiāltehniskā bāze digitālās ražošanas laboratorijas izveidei un īstenotas vairākas interešu un neformālās izglītības programmas. Projekts tiek īstenots, lai veicinātu tādu zināšanu attīstību, kas nākotnē varētu sekmēt izglītojamo karjeras izvēli kādā no STEM vai vides zinātņu jomām.

Š.g. 29. jūnijā Centrs ne tikai ikvienu kongresa dalībnieku, bet arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas apmeklētājus aicināja gūt ieskatu, kā top digitālās ražošanas-mazizmēra skaitliskās datorprogrammvadības(CNC)-iekārtas rezultāti – iespiedshēmas, salīdzināt hidraulikas un pneimatikas modeļus, piedzīvot zemūdens pasauli virtuālajā realitātē un gūt secinājumus par to, kā sadzīves ķīmija ietekmē ūdens ekosistēmu.

Centrs būtiski ticis attīstīts, pateicoties dalībai projektā “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā”, kuru finansē Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas (EEZ/N) grantu programma “Pētniecība un izglītība”. Tā kopējās izmaksas ir 986 049 eiro, no kurām 754 327,4 eiro ir Norvēģijas grantu līdzfinansējums, 133 116,6 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumus, bet 98 605 eiro Liepājas valstpilsētas pašvaldības līdzfinansējums.

Informāciju sagatavoja

Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes
Zinātnes un izglītības inovāciju centra
vadītājas pienākumu izpildītāja
Kitija Kuduma
kitija.kuduma@liepaja.edu.lv

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!