Zinātnes un izglītības inovāciju centra Tehnoloģiju koprades telpā īstenota EEZ/N projekta noslēdzošā interešu izglītības programma  “Digitālā ražošana” - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Zinātnes un izglītības inovāciju centra Tehnoloģiju koprades telpā īstenota EEZ/N projekta noslēdzošā interešu izglītības programma  “Digitālā ražošana”

No 8. februāra līdz 26. maijam Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centrā (ZIIC) tika īstenota interešu izglītības programma “Digitālā ražošana”. Kopš 2022. gada veikta programmas nodarbību satura izstrāde EEZ/N projekta “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” ietvaros, piedaloties sadarbības partneriem no Liepājas Universitātes un Jaermuseet (Jærmuseet) reģionālā muzeja, ar mērķi veicināt zināšanu attīstību un izglītojamo karjeras izvēli kādā no STEM vai vides zinātņu jomām.

Programmas apguve tika piedāvāta visām Latvijas skolām, kurām ar Projekta finansiālu atbalstu tika nodrošinātas transporta kompensācijas braucieniem uz Liepāju. Šajā mācību gada semestrī programmas apguvei tika pieteikti 206 skolēni vecuma grupā no 11 līdz 18 gadiem, no kuriem 164 skolēni apguvuši visas programmas nodarbības. Programmu apguva skolēni no tādām Latvijas pilsētām kā Ogre, Cīravas pagasts, Jelgava un arī Liepāja.

Par programmā piedzīvoto dalījās Ogres centra pamatskolas 5.a klases audzinātāja Līga Bužere: “Jāatzīst, ka, piesakot klasi nodarbībām, bija nedrošība, vai 5. klases skolēni izpratīs STEM, tiks galā ar nodarbību uzdevumiem, vai nebūs pārāk sarežģīti šī vecuma jauniešiem. Taču pārdomātā programma, interesantās un plānveidīgās nodarbības profesionāļu vadībā pārliecināja, ka satraukumam nav pamata. Nodarbības bija atraktīvas, izzinošas un balstītas uz praktisku darbošanos. Noteikti iesakām šādas nodarbības apmeklēt ikvienam skolēnam, jo tā ir iespēja izzināt daudzveidīgu ierīču darbību (ko nav iespējams nodrošināt vispārizglītojošā skolā), izmēģināt tās praktiski un izgatavot pašam sev noderīgu un praktisku gala produktu, tādējādi, gūstot pamazināšanas ikdienai, un, iespējams, ievirzi nākotnes karjeras izvēlei”.

Savukārt, Ogres centra pamatskolas 5.a klases audzēkņi atzinīgi novērtēja gan iedvesmojošo pedagogu darbu, gan iespēju strādāt ar mūsdienīgām iekārtām un telpas aprīkojumu. Skolēnu atsauksmes pēc visas programmas apguves: “Es iemācījos izveidot savu mājaslapu.” “Es tagad protu labāk un pareizāk lodēt.” “Man ir prieks par paša radītu dizianu un apdrukātu auduma somu.” “Es uzzināju, kas ir STEM un zināšanas noteikti noderēs nākotnē.” “Es lieliski pavadīju laiku ar saviem klasesbiedriem un iemācījos daudz ko jaunu”.

Skolēni uzsvēra, ja būtu iespēja, noteikti vēlētos arī turpmāk apmeklēt šādas programmas, apgūstot katru no nodarbības tēmām padziļinātāk. Programmas īstenošanas laikā viens no pamatuzdevumiem ir bijusi nepārtraukta ideju ģenerēšana un starpdisciplināra dažādu mācību priekšmetu un tēmu sasaiste, piemēram, praktisku zinātniski pētniecisko darbu izstrādē. Programmas īstenošanas laikā skolēni nāca klajā ar dažādam idejām apgūto tehnoloģiju pielietojumam, piemēram:

  1. Ūdens pūdele ar sensoru, kas atgādina, ka ir laiks padzerties ūdeni.
  2. Indikators puķupodam, lai noteiktu, kad ir laiks aplaistīt telpaugus.
  3. Dzīvnieku barības dozētāju.
  4. Ledus formas atspirdzinošu vasaras dzērienu pagatavošanai.
  5. Automatizētu gūto vārtu uzskaitījumu dažādiem sporta veidiem.

2023./2024. mācību gadā ZIIC Tehnoloģiju koprades telpa atsāks darbu, sniedzot iespēju skolēniem attīstīt savas prasmes digitālās ražošanas pasaulē. Aktuālajai informācijai aicinām sekot līdzi ZIIC tīmekļa vietnē https://ziic.liepaja.edu.lv/.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!