Valsts policijas eksperti pilnveido prasmes ugunsgrēka noziegumu vietu apskatē un pēdu fiksācijā - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Starptautiskā policijas sadarbība

Valsts policijas eksperti pilnveido prasmes ugunsgrēka noziegumu vietu apskatē un pēdu fiksācijā

Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021.gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/TM/2022/7 “Tiesu ekspertīžu sistēmas un notikumu vietas apskates kapacitātes celšana” ietvaros laika posmā no 15.maija līdz 25.maijam noritēja praktisko apmācību sesijas profesionālo prasmju pilnveidošanai ugunsgrēka nozieguma vietas apskatē un pēdu fiksācijā, ar to noslēdzot šo projekta aktivitāti.

Šajā pavasarī 29 Valsts policijas kriminālistikas ekspertiem bija iespēja doties uz Lietuvas Ugunsgrēku izmeklēšanas centru Viļņā, kur divās četru dienu garās praktiskajās nodarbībās tika pilnveidotas prasmes ugunsgrēka nozieguma vietas apskatē un pēdu fiksācijā. Lietuvas ugunsdzēsības skolas mācību spēki dalījās savā pieredzē un teorētiskajās zināšanās par dažādu materiālu degtspēju un uguns noturību, kā arī dzēšanai paredzēto materiālu fizikālajām un ķīmiskajām īpatnībām. Kā lielāko ieguvumu Valsts policijas kriminālistikas eksperti novērtēja iespēju visas teorētiski apgūtās zināšanas uzreiz pārbaudīt praksē.

Teorētiskajā apmācību daļā Lietuvas ugunsdzēsības speciālisti dalījās pieredzē par reālu noziegumu izmeklēšanas gaitu un secinājumiem: kā ugunsgrēka gaitā izmainās metāla krāsa, kādas mēdz būt sekas nepareizi izbūvētām apkures ierīcēm, un citām ikdienas darbam noderīgām zināšanām.

Speciāli izbūvētos stendos varēja vērot kā tiek pārbaudīta dažādu materiālu ugunsdrošība, ugunsizturība un izmaiņas dažādās temperatūrās.

Klātesošajiem arī tika demonstrēti dažāda veida elektroīssavienojumi, to rašanās cēloņi un atstātās pēdas, kuru izpratne ļauj daudz efektīvāk notikuma vietās identificēt iespējamās notikuma pazīmes.

Apmācību laikā Valsts policijas eksperti tika arī iepazīstināti ar Lietuvas kolēģu ikdienu Ugunsdzēsības pētniecības centrā, kur varēja tuvāk aplūkot laboratorijas iekārtas un aprīkojumu, kā arī uzzināt vairāk par izpētes metodēm, kādas tiek pielietotas notikuma vietā izņemto objektu izpētei.

Vienā no praktiskajiem uzdevumiem ekspertiem no sadzīves lietām bija jāizveido uguns izcelsmes objekts ar laika aizturi. Šī uzdevuma laikā eksperti uzskatāmi varēja noskaidrot, kādā laika sprīdī aizdedzinātais priekšmets izraisa aizdegšanos apkārtesošajos objektos, tā radot izpratni par šī procesa pamatprincipiem un materiālu stāvokli pēc sadedzināšanas.

Vienā no praktiskajām daļām norisinājās inscenēta ugunsgrēka notikuma vietas apskate četros metāla konteineros, kuros pirms ugunsgrēka bija izvietoti dažādi sadzīves priekšmeti – mēbeles, plītis, datori, dažādas ierīces, vadu savienojumi, galdi un gultas – radīti pietuvināti apstākļi reālai notikuma vietai.

Pēc mākslīgi radītā ugunsgrēka, apskates laikā bija jāizdara secinājumi un jāizvirza versijas par iespējamo uguns izcelsmes vietu un raksturu, tā ietekmējošiem apstākļiem un izplatības īpatnībām. Katra versija jāpamato ar izņemamajiem un fiksējamiem priekšmetiem un apstākļiem. Katrai notikuma vietai bija sava fabula, kurā aprakstīti ar ugunsgrēku saistītie apstākļi. Lai padarītu situāciju sarežģītāku fabulā tika iekļautas nesakritības, viltus liecības un citas īpatnības, kuru iespējamība bija jāņem vērā, veicot ugunsgrēka notikuma vietas apskati.

Praktisko nodarbību turpinājumā Valsts policijas kriminālisti analizēja nozieguma vietas apskates materiālus un savus secinājumus salīdzināja ar videomateriālos fiksēto ugunsgrēka inscenējumu. Ar video materiālu palīdzību vēlreiz tika parādīts tas, cik svarīga ir notikuma vietas saglabāšana un kā pretējā gadījumā tas var būtiski ietekmēt izvirzāmās versijas un gala secinājumus. Ar uzdotajiem uzdevumiem visas grupas tika galā lieliski par ko pašiem bija liels prieks.

Lai eksperti izprastu uguns ietekmi uz materiāliem, dūmgāzu attīstību telpā un karstuma ietekmi, kriminālistiem tika piedāvāta iespēja fiziski atrasties ugunsgrēka vietā.

Grupas eksperti pilnā ugunsdzēsības ekipējumā un kvalificēta ugunsdzēsēja uzraudzībā atradās piedūmotā mācību konteinerā tiešā uguns ietekmē.

Šī projekta ietvaros kopumā tika novadītas četras šādas apmācību sesijas, kurās kopumā 56 Valsts policijas kriminālistikas ekspertiem bija iespēja apgūt jaunas iemaņas ugunsgrēka notikuma vietas apskatē un pēdu fiksācijā. Lielākais ieguvums bija pārbaudīt jau esošās teorētiskās zināšanas, pētot reālu ugunsgrēku postījumus, kas savlaicīgi tika inscenēti mācību nolūkos, un pēc tam pārrunāt visus potenciālā nozieguma posmus – sākotnējo vietas aprakstu un vizualizāciju, pašu ugunsgrēku un noslēgumā krāsmatas, pēc kuru stāvokļa kriminālistiem bija jānosaka ugunsgrēka izcelsmes avotu un iemeslu, arī pašiem būt tiešā uguns ietekmē. Tas deva iespēju realitātei maksimāli pietuvinātos apstākļos apgūt izmeklēšanas darbību un pēdu fiksācijas nianses, kā arī dalīties pieredzē ar Lietuvas kriminālistikas ekspertiem notikuma vietas apskates protokolu aizpildīšanā un citās procesuālajās darbībās.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!