Tiesībaizsardzības iestāžu darbinieki pilnveido zināšanas saistībā ar noziedzīgi iegūtas mantas procesiem - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Starptautiskā policijas sadarbība

Tiesībaizsardzības iestāžu darbinieki pilnveido zināšanas saistībā ar noziedzīgi iegūtas mantas procesiem

2023. gada 26. maijā un 29. maijā Valsts policijā norisinājās praktisks divu dienu seminārs “Par noziedzīgi iegūtas mantas procesa izspēli: no FID ziņojuma līdz tiesas izspēlei”. Tas tika rīkots ar mērķi veicināt darbinieku teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu papildināšanu par nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas (NILL) gadījumiem, jaunākajām izmeklēšanas metodēm, pieejām un tendencēm. Seminārs organizēts Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014. – 2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Semināru klātienē apmeklēja 104 dalībnieki no dažādām tiesībaizsardzības iestādēm – Valsts policijas, Finanšu izlūkošanas dienesta, Valsts ieņēmumu dienesta, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Latvijas Republikas prokuratūras, Ekonomisko lietu tiesas, Iekšējās drošības biroja, Militārās policijas un Latvijas Republikas senāta. Paralēli tika nodrošināta arī translācija tiešsaistē, kuru vēroja 156 dalībnieki.

Atklājot semināru, Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieks Normunds Grūbis uzsvēra jau sasniegtos rezultātus: “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošana ir viena no prioritātēm gan Valsts policijai, gan citām tiesībaizsardzības iestādēm. Vērtējot pagājušā gada statistiku, var redzēt, ka ir pieaudzis gan uzsākto kriminālprocesu skaits, gan saņemto analizēto ziņojumu skaits no Finanšu izlūkošanas dienesta (FID). Valsts policijas darba rezultāti liecina, ka kopējā arestētās mantas vērtība pārsniedz 475 miljonus eiro. Savukārt konfiscētie noziedzīgi iegūtie naudas līdzekļi – 134 miljonus eiro.”

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas (noziedzīgi iegūtu līdzekļu un noziegumu finanšu sistēmā apkarošana) priekšnieks Svens Kristjansons norādīja: “Šo divu dienu seminārs apvieno praktiķus no dažādām struktūrvienībām un dažādām iestādēm, kas ir viens no šī semināra lielākajiem plusiem, jo tieši mūsu katra individuālā un atšķirīgā pieredze ir tā, kas dos dzinuli pilnvērtīgām diskusijām. Cīņa pret NILL nekad nezaudēs savu aktualitāti – neviens nelolo cerības, ka reiz dzīvosim pasaulē bez noziedzības, tostarp bez daudziem un dažādiem noziegumiem, kas ir šīs legalizēšanas predikatīvi. Jāņem vērā – kamēr mēs pilnveidojam savas prasmes un zināšanas, to pašu dara arī indivīdi un grupējumi likuma pretējā pusē.”

Seminārs bija lieliska iespēja darbiniekiem praktiski attīstīt savas prasmes, lai, saskaroties ar NILL gadījumiem ikdienā, būtu jau izveidojies zināšanu pamats par aktuālākajiem rīkiem un apkarošanas metodēm. Tajā tika prezentēti vairāki praktiski piemēri (case studies) par tādām tēmām kā FID atzinuma vērtēšana, finanšu izmeklēšana, starptautiskās sadarbības instrumentu pielietošana, iegūto ziņu apkopošana, lēmuma par NIM izstrāde un tiesas lēmumu analīze. Semināra laikā norisinājās arī tiesas procesa izspēle par noziedzīgi iegūtas mantu Kriminālprocesa likuma 59. nodaļas noteiktajā kārtībā, kas ļāva gūt vērtīgu ieskatu arī juridiskajos procesos un veicināja savstarpējo sadarbības stiprināšanu un pieredzes apmaiņu.

Seminārs par ekonomisko noziegumu apkarošanas jautājumiem “Par noziedzīgi iegūtas mantas procesa izspēli: no FID ziņojuma līdz tiesas izspēlei” norisināsies Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!