Eksperti: Jāstiprina iestāžu spēks un sadarbība nelegāla satura apkarošanai - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Starptautiskā policijas sadarbība

Eksperti: Jāstiprina iestāžu spēks un sadarbība nelegāla satura apkarošanai

2023. gada 25. maijā norisinājās seminārs “Valsts informatīvās telpas stiprināšana ģeopolitiskajās reālijās. Nelikumīga audiovizuāla satura izplatīšanas apkarošana un izmeklēšana”, kurā tika apskatīti zinātniski un praktiski aspekti nelegāla audiovizuālā satura izmeklēšanā un apkarošanā, kā arī īpaša uzmanība tika pievērsta jomas aktualitātēm, aprites tendencēm un galvenajiem izaicinājumiem. Paralēli semināram norisinājās arī preses konference, kurā nozares profesionāļi iepazīstināja ar līdzšinējiem darba rezultātiem un tēmas būtiskumu Latvijas ģeopolitiskajā kontekstā. Cīņa pret nelegālu audiovizuālo saturu ir aktuālāka kā vēl nekad, jo tieši Latvijā ir augstākais pirātiskā satura izplatības līmenis Eiropas Savienībā. Seminārs organizēts projekta EEZ/VP/2022/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Seminārā klātienē pulcējās 51 dalībnieks no Valsts policijas, prokuratūras un citām tiesībaizsardzības iestādēm. Attālināti tika nodrošināta arī tiešsaistes translācija, ko vēroja 127 dalībnieki. Ar tematisko ieskatu un pieredzes stāstiem iepazīstināja eksperti no Valsts policijas, Latvijas Republikas prokuratūras, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), biedrības “Par legālu saturu”, Wide Media PLC un SIA “Tet”. Ārzemju praksi ieskicēja pārstāvis no ASV Federālā izmeklēšanas biroja.

Semināru atklāja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks pulkvedis Reinis Znotiņš, kurš norādīja: “Šobrīd tā vairs nav runa tikai par nelegāli iegūtu filmu, runa ir par Latvijas nacionālo drošību. Mēs redzam, kā strādā propaganda, un mēs redzam arī mūsu situāciju – vēl dažus gadus atpakaļ Latgalē, mūsu pašu teritorijā, nelegālais saturs bija ļoti pieejams. Mums kā policijai un arī visiem sadarbības partneriem – NEPLP, biedrībai “Par legālu saturu”, LR prokuratūrai, nevalstiskām organizācijām – ir jāstrādā kopā. Mēs visi esam ieinteresēti, ka valstī šī informatīvā telpa tiktu stiprināta un sabiedrībā tiktu attīstītas kritiskās domāšanas spējas.”

Vitālijs Polovinskis, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks, uzsvēra: “Mūsdienās, kad saturs ir pieejams visur un ir iespējams smelties informāciju par notiekošo no dažādiem mediju resursiem, ir ārkārtīgi svarīgi nošķirt patiesu informāciju no sagrozītas. Mediju saturs var ietekmēt sabiedrības viedokli, tāpēc pret to ir jāizturas ar nopietnību un ir jāpievērš lielāka uzmanība tiem medijiem, kuri ir aizliegti Latvijas Republikā, jo tajos klaji un bezkaunīgi tiek propagandēti Kremļa naratīvi, kas ietekmē valsts drošību un sabiedrības kārtību.”

Semināra programmā bija iekļautas tādas lekciju tēmas kā audiovizuālā satura izplatīšanas uzraudzība un prettiesiski izplatīta satura ierobežošana, nelegāla digitālā satura apjoma patēriņa tendences, kompensācijas aprēķins, nelikumīgu televīzijas pakalpojumu ierobežošana un programmu retranslēšana, digitālais pirātisms un nelikumīga straumēšana. Katras lekcijas beigās bija iespējams uzdot interesējošos jautājumus, kā arī, lai veicinātu kopējo sadarbību un vairotu viedokļu apriti, visu semināra laiku dalībnieki tika aicināti uz aktīvām diskusijām savā starpā.

Seminārs un preses konference par ekonomisko noziegumu apkarošanas problemātiku “Valsts informatīvās telpas stiprināšana ģeopolitiskajās reālijās. Nelikumīga audiovizuāla satura izplatīšanas apkarošana un izmeklēšana” norisinājās Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekta Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā” ietvaros.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!