Iegūt drosmi un pārliecību par sevi apmaiņas studijās Islandē - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Iegūt drosmi un pārliecību par sevi apmaiņas studijās Islandē

Latvijas Kultūras akadēmijas humanitāro zinātņu studente Līva Marta Roze vairāk nekā 2000 kilometru tālajā salā Islandē ieradās 2022. gada janvārī, lai Agireiri augstskolā pavadītu pavasara semestri. Uzzini, kā L.M. Roze ieguva drosmi un pārliecību par sevi viņas pieredzes stāstā!

Došanās uz Agireiri augstskolu bija mans pirmais ārzemju ceļojums vienatnē un pirmā apmaiņas studiju pieredze, taču jau no paša sākuma mani pavadīja spēcīga pārliecība, ka es daru tieši to, kas man ir jādara, tāpēc es ne mirkli nešaubījos. Arī tad, kad kļuva grūti. Toreiz es nebiju tik sociāls cilvēks, kā arī personīgajā dzīvē piedzīvoju vairākus smagākus pārdzīvojumus. Tumsas periods Islandē sakrita ar tumšu periodu manas pašas dzīvē, bet es ticu, ka šis bija labākais, kas ar mani noticis. Es ne tikai atspēros, bet es iemācījos peldēt.

Tieši Islandē es kādā mirklī noķēru to apbrīnojamo sajūtu, ka es dzīvoju tādu dzīvi, kādu vienmēr klusībā esmu vēlējusies dzīvot. Ar laiku mani atrada īstie cilvēki, un es iemantoju vairākus patiesus draugus. Mēs kopā ceļojām, devāmies pārgājienos, svinējām dzimšanas dienas, skatījāmies filmas un darījām daudz ko citu. Es pārliecinājos, ka mana angļu valoda ir labākā līmenī, nekā man šķita. Es iemācījos komunicēt ar cilvēkiem, būt atvērta neparedzētām situācijām un jaunām pieredzēm. Man ārkārtīgi patika tas, ko es studēju, un manas atzīmes bija labā līmenī. Es sapratu, ka varu darīt daudz lielākas lietas. Vēl vairāk. Es sapratu, kas ir tas, ko es tiešām vēlos darīt šajā dzīvē, un pirmoreiz mūžā es neizjutu šaubas vai bailes par to. Nekad es nebiju tik patiesi izjutusi, kas es esmu, ko man vajag un, ko es varu. Šī sajūta mani darīja drosmīgu un brīvu. Es sāku cienīt un mīlēt pati sevi, un caur to iemantoju arī citu cilvēku cieņu.

Kaut arī Latvijā atgriezos jau pirms vairākiem mēnešiem, es uzskatu, ka tas labais, kas ar mani notiek šobrīd, joprojām izriet no manas Islandes pieredzes, par ko es esmu neizmērojami pateicīga. Šo mēnešu ietvaros es jau divreiz esmu devusies individuālos ceļojumos, nekas man vairs nešķiet pārāk tāls vai neiespējams. Teikt ‘’jā’’ nezināmajam baiļu vietā man tagad sniedz patīkamu adrenalīnu. Esmu sapratusi, ka dzīvē svarīgākais ir nevis profesionāli sasniegumi vai kas tamlīdzīgs, bet gan tās saites, ko mēs izveidojam ar cilvēkiem. Ļoti novērtēju savus draugus un mīļos cilvēkus, kuri, būdami ārkārtīgi tālu, bija kopā ar mani gan manos priekos, gan manās bēdās. Un es vairs nebaidos veidot arvien jaunas saites ar cilvēkiem, kā arī būt patiesa šo saišu ietvaros. Cilvēku spriedums man ir kļuvis sekundārs. Dzīve ir ieguvusi pavisam citas krāsas un garšas.

Aktivitāti “Stipendijas” finansē Eiropas Ekonomikas zonas granti ar Norvēģijas, Islandes un Lihtenšteinas atbalstu. Stipendiju aktivitāte sniedz ieguldījumu augstākajā izglītībā un pētniecībā, mazinot ekonomiskās un sociālās atšķirības Eiropas Ekonomikas zonā, stiprinot divpusējās attiecības un veicinot apmaiņu starp donorvalstīm un Latviju.

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!