Projekts “Cirks klimatam”* atklāj jauniešu bailes un cerības par nākotni - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Projekts “Cirks klimatam”* atklāj jauniešu bailes un cerības par nākotni

VSIA “Rīgas cirks” kopā ar partneri no Norvēģijas – Norvēģijas cirka mākslinieku apvienība “Acting for Climate” līdz 2023. gada 31. jūlijam īsteno projektu „Cirks par klimata pārmaiņām”. Projekta stāsts no projekta īstenotāja – VSIA “Rīgas cirks”:

“Ar Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu atbalstu VSIA “Rīgas cirks” un Norvēģijas cirka mākslinieku apvienība “Acting for Climate” 2022. gada martā uzsāka starptautisku sadarbības projektu “Cirks klimatam”*.

Projekta mērķis ir Latvijas reģionos radīt telpu, kurā satikties jauniešiem, māksliniekiem un vides ekspertiem, lai sadarbojoties izprastu un apgūtu mākslas aktīvismu kā radošu procesu un iespējamu reakciju uz klimata pārmaiņām.

Ir noslēdzies pirmais nozīmīgais šī projekta posms: piecas radošās laboratorijas, kurās piedalījās jaunieši no visas Latvijas. Laboratoriju mērķis: caur laikmetīgās mākslas valodu runāt par klimata jautājumiem un uzzināt, kas jauniešiem īpaši rūp saistībā ar vides un klimata problēmām. Laboratorijā pārrunātās un izvirzītās tēmas tiks atspoguļotas izrādē, kas notiks Rīgas cirkā maija beigās.

Laboratorijās jaunieši iepazina un apguva cirka, dejas, teātra un vizuālās mākslas tehnikas, piedalījās diskusijās par klimata pārmaiņu jautājumiem un pārrunāja vairāk par iespējamiem risinājumiem.

“Daudzu jauniešu izpratne par vides tēmām ir daudz dziļāka nekā mēs vispār varam iedomāties. Ir tiešām jūtama paaudžu maiņa! Mūsu jaunieši domā un runā par ekosistēmām, par strukturālām izmaiņām un pat par patēriņa problēmu, tātad par ļoti dziļiem jautājumiem. Šī jaunā paaudze dod cerību, ka klimata pārmaiņas vēl varētu novērst. Ir tik ļoti svarīgi viņiem dot platformu, caur kuru izteikties,

secina Ieva Ozoliņa, projekta vadītāja.

Kā lielākās vides problēmas Latvijā jaunieši minēja:

Ar klimatu saistītie, eksistenciālie jauniešu jautājumi, protams, ir par nākotni: bailes, par to, kāda būs pasaule, kuru skars klimata pārmaiņu sekas un vai cilvēcei izdosies “laboties”, lai tās mazinātu? Vai cilvēki ir gatavi mainīties? Jaunieši, protams, dzīvo ar cerību, ka tas izdosies, un ka nākotne tomēr var būt labāka nekā tas šobrīd izskatās.

Kopābūšanas laiks arī deva iespēju jauniešiem pārrunāt, kā vides problēmas tiek risinātas valstīs, kurās dzīvo “Acting for Climate” mākslinieki: Norvēģijā, Dānijā, Francijā un Itālijā.

Laboratorijās pārrunātās tēmas nu tiks pārvērstas laikmetīgā cirka izrādē, kas notiks 19. un 20. maijā Rīgas cirkā.

Paralēli izrādei top arī komiksu grāmata, kuras saturu kopradījuši pirmās laboratorijas jaunieši un komiksu mākslinieces Ingrīda Pičukāne un Vivianna Maria Stanislavska.

Ja vēlies uzzināt vairāk, seko līdzi projekta instagram kontam https://www.instagram.com/circusforclimate/.”

* “Cirks par klimata pārmaiņām”

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!