Pieredzes stāsts: Ziemeļu piedzīvojums Voldas augstskolā Norvēģijā - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Pieredzes stāsts: Ziemeļu piedzīvojums Voldas augstskolā Norvēģijā

Kad rudens semestra pirmajos mēnešos izskatīju Erasmus+ apmaiņas programmu, man ieteica pieteikties uz Eiropas Ekonomikas zonas grantu (EEZ) “Stipendijām” jeb apmaksātajām studijām Norvēģijā vai Islandē. Studēju Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) studiju programmā “Starpkultūru sakari Latvija-Ziemeļvalstis”, tāpēc nolēmu, ka ir vērts izmēģināt šo iespēju. Pēc neilga laika uzzinot, ka esmu pieņemta Voldas augstskolā Norvēģijā, pavasara semestrī devos studiju piedzīvojumā,” stāsta LKA studente Elizabete Grīnberga.

Man nebija ne jausmas, kas mani sagaida. Viss bija jauns. Šķiet, ka ilgi neapzinājos, ka patiešām kaut kur braukšu. Rudens mēnešos bija viena attālinātā tikšanās ar Iulia – atbildīgo par internacionālo studentu uzņemšanu Voldas augstskolā. Tas palīdzēja saprast veicamos priekšdarbus, pieteikšanos mītnei, transporta biļešu pirkšanu.

Iespēju ir tik daudz, ka ne visu var paspēt

Galu galā ar nelielu novēlošanos ierados Voldā un pavadīju tur ievērojamu laiku, iegūstot jaunu mācību un dzīves apstākļu pieredzi. Kā tad man gāja?

Sākotnēji bija mazliet grūti saprast, kā, kas notiek, jo pandēmijas dēļ nokavēju iesākumu, tai skaitā ,,buddy week” jeb iepazīšanās nedēļu, kad studenti jau sadraudzējas un tiek izvadāti pa universitātes telpām un galvenajām vietām pilsētā. Turklāt liels veiksmes faktors ir mītne, kuru izvēlies pirms atbraukšanas. Manā gadījumā liela daļa internacionālo studentu dzīvoja citās ēkās, līdz ar to sākumā bija jāsaprot, kur studentus satikt, lai iepazītos. Šeit jāmin ,,Pangaia” – augstskolas organizācija, kurā ir divi cilvēki, kuru pienākumos ietilpst uzņemt internacionālos studentus, ierādīt mītni un semestra laikā veidot dažādas aktivitātes gan vietējiem, gan atbraukušajiem studentiem. Abi atbildīgie – Karstens un Melisa – pavēra mums iespēju izbaudīt laiku un kompāniju Voldā. Viņi organizēja iknedēļas filmu vakarus universitātes telpās, nodrošinot uzkodas, gājām arī kopīgā pārgājienā pa milzīgu sniegu, bet, kad bija jau siltāks, organizēja arī BBQ u.tml. pasākumus. Kā arī abi katru dienu gaidīja studentus ,,Pangaia” telpā, kas bija iekārtota tējas dzeršanai, ukuleles spēlēšanai, sarunām, adīšanai un citām mājīgām nodarbēm.

Bija arī citas studentu organizācijas (ar nelielu dalības maksu), kas palīdzēja integrēties un iepazīt Norvēģiju: ,,Natura”, kas piedāvāja dažādus pārgājienus, meistarklases dabā, makšķerēšanu, sērfošanu, laivošanu un citu pieredzi dabā; sporta organizācija, kura deva pieeju ne tikai nelielajai trenažieru zālei, bet arī volejbola, futbola, basketbola, florbola u.c. sporta nodarbēm, kuras varēja apmeklēt pēc vēlmes un iedvesmas; iespēja piedalīties arī studentu TV, radio un avīzes veidošanā. Šie un citi piedāvājumi pavēra katram iespēju atrast to, kas patīk, ļāva pamēģināt ko jaunu un izbaudīt jaunās tehnoloģijas un aprīkojumu universitātes mediju ēkā un sporta kompleksos. Protams, nevar paspēt visu un arī es nepiedalījos visur, taču roku ievingrināju diezgan daudz kur. Vēl klāt pieskaitāmi arī tie pārgājieni, kultūras un ēdienu, filmu, ballīšu vakari, ko organizēja paši studenti savās kompānijās. Taču īpaši sākumā, kamēr vēl neesi iejuties un atradis biedrus, manuprāt, ļoti nepieciešami ir organizētie pasākumi, kad jebkurš var nākt un piedalīties.

Mazāka mācību slodze un akcents uz studentu labklājību

Bez plašā ārpus studiju nodarbju loka, protams, bija arī kursi un lekcijas. Arī šī bija patiešām interesanta pieredze. Mācību slodze, jāatzīst, bija ievērojami mazāka nekā Latvijā. Kursi semestrī bija tikai 2-3 un lekcijas nebija katru dienu. Pusgada laikā Norvēģijā zināšanu apjoma ziņā iegūst mazāk, taču daudz tiek diskutēts, apspriests un izprasts, kā arī liela nozīme ir studentu labklājībai un brīvajam laikam. Biju ļoti apmierināta ar kursiem, kurus izvēlējos (arī šeit varēja nepaveikties) un izbaudīju mācību procesu un laiku. Patika, ka semestra laikā nebija mājasdarbu/testu u.tml., kas rada stresu. Bija tikai viens gala noslēguma darbs un atsevišķi uzdevumi un prezentācijas studiju gaitā. Tas man šķita ļoti pozitīvi, jo varēju bez lieka stresa koncentrēties mācībām, iedziļināties tajā, ko nesaprotu, nevis uz katru lekciju gatavot mājasdarbus.

Daba un bezmaksas ekipējuma īre

Kopumā laiks Norvēģijā bija skaists. Daba ir brīnišķīga, īpaši pilsētā, kur atrados. Apkārt kalni, kalni un fjordi. Sākumā, kā jau latviete, nepieredzējusi kalnu pārgājienos, baidījos kaut kur iet uz savu galvu, taču pēdējās nedēļās jau aktīvi pašas gājām un ķērām mirkļus ar piknikiem un izbraucieniem skaistajā dabā. Norvēģijā ir droša vide – pārgājieniem ir zīmes un iestaigātas takas, cilvēki viens no otra nebaidās un uzticas viens otram.

Izcila iespēja bija arī BUA jeb vieta, kur iespējams par brīvu uz pāris dienām vai divām nedēļām īrēt dažāda veida aprīkojumu iešanai dabā – zābaki, lidojošie šķīvīši, termosi, lietus apģērbs, slēpes u.tml. Man nebija jāpērk ne kalnu zābaki, ne ritenis, ne piemērota lietus jaka lietainajiem Norvēģijas laikapstākļiem.

Ļoti priecājos, ka izmantoju šo iespēju aizbraukt EEZ grantu programmā  “Stipendijas”. Visām finansiālajām priekšrocībām klāt bija arī tas, ka nebija ilgi jādomā, uz kurieni braukt – daudz izvēlēs iespēju nebija. Semestra laikā ne tikai iepazinu jaunus cilvēkus no tik dažādām valstīm, bet arī Norvēģijas kultūras un sabiedrības dažādos aspektus. Pati izvērtēju, kas man patīk, kas ne, kā arī vairāk iepazinu pati sevi. Kad cilvēku iemet pilnīgi jaunos apstākļos, tad tiek atklāts daudz jauna. Paldies ikvienam un visam, kas piepildīja man šo pusgadu ar pieredzi, zināšanām, emocijām un kaudzi bildēm, kas aizņem milzīgu vietu telefona atmiņā. Šis bija ļoti vērtīgs uzdrošināšanās solis manā studiju dzīvē.

Aktivitāti “Stipendijas” finansē Eiropas Ekonomikas zonas granti ar Norvēģijas, Islandes un Lihtenšteinas atbalstu. Stipendiju aktivitāte sniedz ieguldījumu augstākajā izglītībā un pētniecībā, mazinot ekonomiskās un sociālās atšķirības Eiropas Ekonomikas zonā, stiprinot divpusējās attiecības un veicinot apmaiņu starp donorvalstīm un Latviju.

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!