Veiksmīga sadarbība = veiksmīga programma - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Veiksmīga sadarbība = veiksmīga programma

Lai atskatītos uz iepriekšējā gadā veiksmīgi organizēto divpusējās sadarbības fonda pieredzes apmaiņas pasākumu Norvēģijā, piedāvājam iepazīties ar interesantākajām atziņām un gūto pieredzi par pašvaldību sadarbības iespējām ar uzņēmējiem, atbalstu kultūrai un izglītības aktivitātēm.

2022.gada 11.-13.oktobrī notika EEZ grantu programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” (Programma) septiņu iepriekš noteikto projektu īstenotāju pieredzes apmaiņas vizīte Olesunnā, kur iepazinās ar reģiona uzņēmējdarbības veicināšanas pasākumiem, kā arī uzņēmēju, pašvaldību un kultūras sadarbības labās prakses piemēriem. Pieredzes apmaiņas pasākumu organizēja Donorvalsts Programmas partneris Norvēģijas Vietējo un reģionālo varas iestāžu asociācija, kā arī pasākumā piedalījās Programmas ieviešanā un uzraudzībā iesaistīto institūciju pārstāvji – Programmas apsaimniekotājs, Programmas partneris, Norvēģijas Karalistes vēstniecība Latvijā un Vadošā iestāde.

Pirmajā vizītes dienā dalībnieki tikās ar Olesunnas pašvaldības pārstāvjiem, lai iepazītos ar pašvaldības biznesa attīstības stratēģiju, tās mērķiem un izaicinājumiem. Pasākuma dalībnieki apmainījās ar pieredzi pašvaldības dialoga veidošanā ar uzņēmējiem, tostarp, par izaicinājumiem reģionālās reformas ieviešanā Latvijā un Norvēģijā, bērnu un jauniešu izglītību kultūras jomā.  Vērtīga pieredze bija iepazīties ar programmu “The Future Lab”, kas ir partneru tīkls uzņēmējiem, augstākās izglītības, publisko organizāciju un valsts sektora pārstāvjiem ar mērķi veicināt sadarbību, dalīties zināšanās, kompetencē un pieredzē. Programmā tiek likts liels uzsvars uz ANO attīstības mērķu sasniegšanu, kur Olesunnas pašvaldība līdzdarbojas starptautiskā sadarbības tīklā un apmainās ar labās prakses piemēriem ilgtspējīgā pilsētu attīstībā. Tiek ieguldīti būtiski resursi, lai apkopotu lielu skaitu datu par pašvaldības attīstības rādītājiem, kas ļauj pieņemt uz datiem balstītus lēmumus un novirzīt pieejamos resursus vājāko rādītāju izpildes veicināšanai. Detalizētā informācija par pašvaldības attīstības rādītājiem ir ļoti būtiska, domājot par lielo uzņēmumu piesaisti reģionam. Tāpat tika sniegta informācija par biznesa asociācijas darbību Olesunnas reģionā, kas apvieno lielāko daļu vietējo uzņēmumu un darba ņēmēju. Biznesa asociācijas biedri maksā dalības maksu asociācijā pretī saņemot augstvērtīgas apmācību iespējas un konsultācijas. Asociācija tiek atzinīgi novērtēta reģionā, par ko liecina lielā iesaiste. Dalības maksa ir diferencēta atkarībā no uzņēmuma lieluma.

Olesunnas pašvaldības pārstāvju stāstījumu papildināja Olesunnas zināšanu parka (ÅKP) prezentācija, kuru sniedza ÅKP izpilddirektors Pērs Ēriks Dalens (Per Erik Dalen). ÅKP ir reģionāls inovāciju un uzņēmējdarbības attīstības centrs – inkubators, kurš arī ir ieguvis starptautisku atzinību klasteru jomā. Šeit darbojas vairākas klasteru programmas, tiek ieviesti valsts un starptautiski projekti ar mērķi nodot zināšanas un pieredzi par inovācijas procesiem dažādām uzņēmējdarbības nozarēm. ÅKP koncentrējās tieši uz uzņēmumiem, kuri tuvākajā laikā varētu strauji attīstīties. Tiek piesaistīti labākie pieejamie mentori, kas darbojas dažādās sfērās, piemēram, banku sektors, inovācijas, kā arī uzņēmumu vadītāji, kuri ir vadījuši procesus uzņēmuma pārejai nākamajā attīstības posmā. Klasterī ir arī programmas inovatīvu biznesa ideju atbalstam, tomēr prioritāte ir perspektīvākie uzņēmumi. Kā viens no būtiskākajiem izaicinājumiem klastera darbībā ir līdzsvara atrašana starp uzņēmēju atbalstu un komercdarbības atbalsta nosacījumu ievērošana. Pērs Ēriks Dalens kā galveno atziņu norādīja, ka būtiskākais klastera darbībā ir finansējuma piesaiste, tomēr nekad nedrīkst īstenot projektus tikai finansējuma dēļ.

Tāpat bija iespējams iepazīties ar Olesunnas pašvaldības un “Aggregat” mākslinieku kopienas sadarbības mākslas darbnīcu projekta “Da Vinci” aktivitātēm. Projektā skolēni piedalās profesionālu mākslinieku veidotās darbnīcās, kurās ar mākslas palīdzību risina starpdisciplinārus jautājumus, piemēram, par atkritumu pārstrādi, dabas materiālu ieguvi un izmantošanu. Darbnīcu mērķis ir izveidot un aprobēt metodiku zināšanu un kompetenču nostiprināšanai skolās mākslas priekšmetu izglītībā, integrējot nodarbībās inovācijas, dabas zinības un sabiedrības aktualitātes. Uzsvars ir uz vietējo reģiona mākslinieku iesaisti un atbalstu.

Pirmās dienas turpinājumā tika apmeklēts Atlantijas jūras parks, kurā ir iespēja iepazīt Norvēģijas piekrastes okeāna floru un faunu – pēc iespējas autentiskākā vidē. Pasākuma dalībnieki tika iepazīstināti ar Atlantijas jūras parka zinātnes centra bērnu un jauniešu izglītības programmām, kurās bērnudārza un skolas vecuma bērni uzzina vairāk par okeānu. Centrā var pētīt parādības, kas saistītas ar dabu, vidi, veselību un tehnoloģijām, veidojot izpratni par parādībām un savstarpējām attiecībām okeānā. Tāpat tiek organizētas radošās darbnīcas ēdiena gatavošanai, lai izglītotu bērnus par jūras produktu ilgtspējīgu izmantošanu un veselīgu uzturu. Izglītības programmas ietver interaktīvus eksperimentus un aktivitātes, kā arī starpdisciplinārus uzdevumus, sasaistot vairākas mācību jomas.

Nākamajā dienā pasākuma dalībnieki apmeklēja Olesunnas mūzikas un mākslas skolu. Skolas direktore Gro Dalena (Gro Dalen) iepazīstināja ar skolas darbību, pieejamajām izglītības programmām, pasākumiem, projektiem, kā arī dalījās ar izaicinājumiem skolēnu piesaistē un motivēšanā. Turpinājumā tika gūts ieskats pieredzē par kultūras, mākslas un integrācijas projektu “Fargespill”, kura mērķis ir saliedēt dažādu tautību vietējās kopienas bērnus, jauniešus un viņu vecākus, sagatavojot kultūras performances. Projektā dažādas kultūras tiek uzskatītas par resursu kultūras dzīves daudzveidošanai un svarīgākais jautājums jauniešiem ir – ko viņi var dot no savas kultūras. Projekts jau piekto reizi ik gadu apvieno ap 70 jauniešus, kuri pārstāv vismaz 20 dažādas tautības, lai sagatavotu muzikālu izrādi ar dziesmām un dejām no visas pasaules. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Sarkano krustu, kas sniedz tehnisku atbalstu jauniešu iesaistei t.sk. nodrošina transportu uz/no mēģinājumiem.

Dienas otrā pusē pasākuma dalībnieki apmeklēja Olesunnas Jūgendstila centru un mākslas muzeju “KUBE”, kur tika sniegts ieskats radošos risinājumos bērnu un jauniešu izglītības pasākumos. Izstrādājot sabiedrisko aktivitāšu programmu, muzeja mērķis ir veicināt interesi un zināšanas par vizuālo mākslu, lietišķo mākslu, dizainu un arhitektūru. “KUBE” veido un pārvalda mākslas kolekciju, kas koncentrējas uz mākslas darbiem un māksliniekiem ar saikni ar reģionu.

Pieredzes apmaiņas noslēguma dienā iepriekš noteikto projektu pārstāvji piedalījās Programmas sadarbības komitejas sanāksmē, kuras laikā ar Norvēģijas Programmas partneriem tika pārrunāta gūtā pieredze un projektu ieviešanas gaita. Iepriekš noteikto projektu īstenotāji uzsvēra iegūto vērtīgo pieredzi un idejas turpmākai projektu īstenošanai, kā arī sadarbībai ar Norvēģiju.

Pasākums finansēts no EEZ grantu divpusējās sadarbības fonda.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!