Kosmosa izziņas centrs: ikvienam ir iespējama veiksmīga karjera kosmosa jomā - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Kosmosa izziņas centrs: ikvienam ir iespējama veiksmīga karjera kosmosa jomā

Pirms vairāk nekā desmit gadiem kosmosa entuziasts, Biedrības “Latvijas Kosmosa Industrijas Asociācija” prezidents, 2021. gada Eiropas Kosmosa aģentūras astronautu atlases kandidāts un projekta “Inovācijas centra izveidošana Cēsīs” idejas autors un vadītājs Pauls Irbins sāka meklēt iespējas savai idejai – izveidot centru, kur ikvienam interesantā veidā būtu iespēja izzināt jautājumus par un ap kosmosu. Daudzu sarunu rezultātā ar dažādu ministriju pārstāvjiem un ar Cēsu novada pašvaldības atbalstu radās ideja par inovācijas centra izveidošanu, kura galvenais mērķis būtu popularizēt STEM izglītību caur kosmosa tēmu.

“Projekta īstenošanas gaitā esam nonākuši pie topošā centra galvenā darbības virziena – kvalitatīvs izglītojošs saturs, kuru apgūt caur interaktīviem eksponātiem, darbnīcām un mācību misijām, kas būs sasaistītas ar esošo izglītības standartu. Vēlamies nodrošināt vērtīgi pavadītu laiku skolas klasēm, ģimenēm un darba kolektīviem. Mēs piedāvāsim piedalīties piedzīvojumā, kas apmeklētājam atklās, ka mēs katrs esam daļa no kosmosa jau tagad, un katram ir iespēja piedalīties tā izpētes attīstībā,” atklāj projekta vadītājs Pauls Irbins.

Projekta centra ēku un saturu veido, liekot uzsvaru uz STEM izglītības nozīmi nākotnes sabiedrības veidošanā. P. Irbins papildina: “Bērni ir mūsu nākotne un ikvienam ir iespējama veiksmīga karjera plašajā kosmosa jomā.”

Top interaktīvi stendi, mācību programmas, darbnīcas un nometnes

2022. gada augustā projekta “Inovācijas centra izveidošana Cēsīs” komanda jau ir izgatavojusi ap 20 interaktīvus stendus, notiek darbs pie eksponātiem “Kosmosa vēstures siena” un “Kosmosa tehnikas modeļi”. Centra ēkas divos stāvos ir paredzēts Starptautiskās Kosmosa Stacijas modelis. Tā rāmis jau ir uzsliets ēkas būvniecības ietvaros. 

No izglītības satura aktivitātēm ir izstrādātas un testētas lielākā daļa nodarbības, kas tiks sasaistītas ar centra eksponātiem un veidos interesantas darbnīcas un piedzīvojumu misijas centra apmeklētājiem. Plānotās interešu izglītības un skolotāju apmācības programmas tiks pabeigtas un piedāvātas 2023. gadā pēc centra atvēršanas. Projektā ir norisinājušās divas bērnu diennakts izzinoši izglītojošās nometnes, kurās piedalījušies 40 bērni no visas Latvijas vecumā no 10 līdz 12 gadiem un no 14 līdz 16 gadiem. 

2020./2021. un 2021./2022. mācību gados ap 20 Latvijas skolas komandas ir piedalījušās Eiropas Kosmosa aģentūras (European Space Agency) organizētajās sacensībās. Kosmosa izziņas centram, popularizējot un atbalstot komandas, tika sasniegti augsti rezultāti, kas radīja iespēju vienai komandai piedalīties starptautiskajās sacensībās Itālijā. 

Pateicoties Norvēģijas grantu atbalstam jau četriem jauniešiem no Latvijas ir bijusi iespēja piedalīties starptautiskā kosmosa nometnē – European Space Camp, kas jau 25 gadu norisinājās Norvēģijā, Andojā. 

Latvijai paver durvis uz Eiropas kosmosa industriju

2021. gadā projekta komanda tiešsaistē vadīja pirmo kosmosa Baltijas konferenci BeSpace. Pasākumā bija svarīgi informēt sabiedrību un it īpaši vecāko klašu vidusskolas skolēnus, universitāšu studentus un uzņēmumus par projektiem un jaunākajām tehnoloģijām, kas tiek īstenoti kosmosa sfērā. Kosmosa nozare ļoti strauji attīstās un, kopš Latvija ir kļuvusi par Eiropas Kosmosa Aģentūras (EKA) oficiālo dalībvalsti, Latvijas zinātniekiem un uzņēmējiem paveras iespējas sadarbībai Eiropas kosmosa industrijā. Tas arī sekmēs augstskolu pētniecības un studiju bāzes attīstību, kā arī ilgtermiņā palielinās tautsaimniecības attīstību.

Pie projekta publicitātes pasākumiem vēl var minēt dalību vairākās diskusijās 2022. gada sarunu festivālā LAMPA par STEM izglītības nozīmi mūsu bērnu, nākotnes sabiedrības veidošanā un plašajām karjeras iespējām kosmosa jomā.

Līdz centra atvēršanai darba pilnas rokas

Pēdējais projekta īstenošanas gads būs ļoti saspringts un izaicinājumu pilns. 2023. gada janvārī plānots pabeigt Kosmosa izziņas centra ēkas būvniecību Cēsīs, Cīrulīšu ielā 63. Ēkas celtniecība tiek īstenota ar Latvijas valsts budžeta programmas Emisiju kvotu izsoles instrumenta (EKII) finansējumu un būvdarbus veic pilnsabiedrība “RERE BMV”.

Plānots pabeigt darbu pie projekta “Inovācijas centra izveidošana Cēsīs” eksponātu izgatavošanas, izglītības un publicitātes aktivitātēm. Pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā notiks centra iekārtošana, lai jau nākamā gada pavasarī būtu iespēja sasniegt projekta “Inovācijas centra izveidošana Cēsīs” rezultatīvos rādītājus. Plānots nodrošināt bezmaksas centra apmeklējumu un izglītības programmu apguvi 250 Latvijas skolēniem, kā arī interešu izglītības programmu apmācības 100 skolotājiem. Publiskā centra atvēršana plānota 2023. gada vasarā.

Līdz 2023. gadam augustam ir jāizveido 50 interaktīvi eksponāti, 3 izglītības programmas, 20 izglītojošas darbnīcas, 3 skolotāju apmācības programmas, 3 bērnu nometnes Latvijā un Latvijas pārstāvju dalība starptautiskajās kosmosa nometnēs, izglītojošas sacensības skolēniem, piedzīvojumu misijas ģimenēm, jāpiedalās publiskos pasākumos, jāorganizē Kosmosa festivāls u.c.  

Projekta kopējās izmaksas ir 2,15 miljoni eiro, no kurām 1, 64 miljoni eiro ir Norvēģijas grantu līdzfinansējums, 289 825 eiro – Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu, bet 214 684 eiro – Cēsu novada pašvaldības līdzfinansējums.

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!