Latvijas uzņēmums SmartTeh palīdzēs uzlādēt kravas ātrāk - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Bizness un inovācijas

Latvijas uzņēmums SmartTeh palīdzēs uzlādēt kravas ātrāk

Uzkraušanas iekārtu ražotājs “SmartTeh” izstrādā jaunu konteineru uzlādes sistēmu, kas palīdz automatizēti uzlādēt kravas konteineros vai smagajās automašīnās. Iecerēts, ka eksperimentālā iekārta ietaupīs uzlādei nepieciešamo laiku par 70% un samazinās radīto CO2 izmešu daudzumu.

SmartTeh līdzīpašnieks Mārtiņš Niķis stāsta, ka automatizācija visā pasaulē pāriet arvien augstākā līmenī. Uzņēmumi, kam ir lieli apjomi, iespējami vairāk vēlas samazināt cilvēkfaktora ietekmi. Līdz ar to ir automatizētas noliktavas bez cilvēku vadītiem autoiekrāvējiem, kas paši ved preci un noliek, kur nepieciešams.

“Taču viens jautājums arvien paliek neatbildēts – kā sūtījumu iekraut smagajā auto iespējami ātrāk ar mazāku cilvēku iesaisti? Tas visās noliktavās ir t.s. “pudeles kakls”,” stāsta M. Niķis.

Domājot par šo problēmu, uzņēmums ir sācis darbu pie automatizētas kravu uzlādes sistēmas. “Šis pasaulē būs unikāls konteineru uzlādes komplekss,” viņš apgalvo.

Industriālo iekārtu projektēšanas un ražošanas uzņēmums “SmartTeh” darbojas kopš 2016. gada. Uzņēmums izstrādā visu iekārtu no nulles – sākot ar koncepciju un beidzot ar piegādi klientam. Dažos procesos uzņēmums sadarbojas ar partneriem, bet pārsvarā visi procesi notiek pašu ražotnē Ulbrokā. “SmartTeh” ir klienti 17 valstīs, no kuriem tālākais ir Austrālijā.

“Mūsu ražotās iekārtas neierobežo loģistikas faktori, līdz ar to mūsu tirgus ir neierobežots,” saka M. Niķis.

Viņš un otrs uzņēmuma īpašnieks Jānis Grava ir draugi. J. Gravam bija pieredze metālapstrādes nozarē, bet M. Niķim – tirdzniecībā. Viņi saskatīja potenciālu efektivitātes uzlabošanā kravu nozarē un nolēma sākt kopīgu biznesu. Tagad partneri ir attīstījušiem tiktāl, ka “SmartTeh” apgrozījums 2021. gadā sasniedza 1,4 miljonu eiro apgrozījumu un uzņēmumā strādā 35 darbinieki.

Risina sāpīgāko problēmu

Viens no automatizētās kravu uzlādes sistēmas moduļiem ir slīdošā grīda. Daudzos gadījumos uzņēmumi izmanto paletes un lielus maisus, ko pārkrauj konteineros vai kravas automašīnās. “SmartTeh” jaunās tehnoloģijas gadījumā kravu uzkrauj uz slīdošās grīdas, kas pēc tam to ievieto konteinerā vai kravas mašīnā.

“Automatizētās noliktavās bezpilota palešu piegādātāji atved produkciju līdz uzkraušanas modulim un uzslidina kravu uz konveijeriem, kas tālāk kravu ielādē automašīnā vai konteinerā. Šajā procesā cilvēks vispār nepiedalās, tikai uzrauga” saka M. Niķis.

Ražošanas uzņēmumi arvien vairāk pievērš uzmanību ilgtspējas jautājumiem tajā skaitā arī izmantojamo palešu skaitam, kas ir papildus loģistikas izmaksas un arī dabas resursu izlietojums. Līdz ar to “SmartTeh” šī projekta ietvaros izstrādā moduļus, kas ļaus pārvietot preci konteinerā bez paletes. Rezultātā palete paliek uzņēmumā un ir izmantojama atkārtoti. “Konkurējoši uzņēmumi ražo iekārtas, kas tikai nodrošina preces apgriešanu, tādā veidā atbrīvojoties no paletes, savukārt mēs šīs idejas un risinājumus vēlamies integrēt vienā tehnoloģiskā procesā no sākuma līdz pašai iekraušanai,” saka M. Niķis.

Vaicāts par uzņēmuma kapacitāti, viņš teic, ka pašreizējās telpās tās varētu būt divas līdz trīs automatizētās kravu uzkraušanas iekārtas mēnesī. Taču uzņēmums mērķē uz daudz lielākiem apjomiem. Iecerēts, ka pašreizējā ražotne ar laiku paliks kā eksperimentālais cehs un nākotnē ražošana notiks citās telpās.

Palīdz samazināt CO2 izmešus

“SmartTeh” ir aprēķinājis, ka salīdzinājumā ar situāciju, kad krava tiek uzlādēta ar klasiskajiem autoiekrāvējiem, jaunā sistēma palīdzēs ietaupīt 754 tonnas CO2 gadā. Ietaupījums tiek panākts ne vien ar inovatīvo ieslidināšanas metodi, bet arī pateicoties tam, ka kravas var sakomplektēt kompaktāk. Piemēram, ja klasiski kravu varētu pārvest ar desmit smagajām automašīnām, uzkraujot tās gudrāk, to pašu kravu var pārvietot ar astoņām vai deviņām automašīnām.

Uzņēmums jaunajai tehnoloģijai ir piesaistījis Norvēģijas finanšu instrumenta 2014.–2021. gada programmas “Uzņēmējdarbības attīstība, inovācija un mazie un vidējie uzņēmumi” finansējumu no neliela apjoma grantu shēmas “Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu izstrāde”. “SmartTeh” ir piesaistījis teju 130 tūkstošu eiro Norvēģijas līdzfinansējumu, bet projekta kopējais budžets ir 225,5 tūkstoši eiro. Projekts tiks pabeigts nākamā gada aprīlī. Jaunā iekārta tiks izstrādāta, sadarbojoties ar Norvēģijas partneri “Norwest entreprenør”. Tāpat ir plānota sadarbība ar pētniecisko organizāciju.

Izstrādā dažādus pārkraušanas risinājumus

Uzņēmums izstrādā arī konteineru un beramkravu pārkraušanas risinājumus, kā arī aprīkojumu noliktavām un loģistikas parkiem.

“Konteineru pārvadājumi attīstās ļoti straujā tempā, tāpēc visiem uzņēmumiem ir nepieciešamība pēc automatizācijas,” saka M. Niķis.

Vienam no klientiem ASV uzņēmums izstrādāja iekārtu, kas ļauj produkciju iekraut daudz ātrāk un kompaktāk, jo pats uzkraušanas process neprasa brīvu vietu konteinerā. Tas ļāva par 25% palielināt ar vienu konteineru pārvietojamo apjomu. “Agrāk sūtījuma uzkraušana prasīja vairākas stundas, tagad tas ir minūšu jautājumus. Klients nosūta tūkstošiem konteinerus katru gadu, tas viņiem ir milzīgs ieguvums. Mūsu piegādāto iekārtu klients atpelnīja dažu mēnešu laikā,” saka M. Niķis.

Viņš atzīst, ka tagad, kad uzņēmuma pieredzē jau ir daudz projektu, par kuriem var potenciālajiem klientiem pastāstīt, ir daudz vieglāk panākt sadarbību. Taču pašā sākumā, kad vēl nebija konkrētu precedentu, bet tikai solījumi un idejas, esot bijis daudz grūtāk. Uzņēmumam izdevās sevi pierādīt un tagad klientu vidū ir pasaulē labi zināmi uzņēmumi: ABB, “StoraEnso”, “Tata Steel” u.c. M. Niķis teic, ka sākotnēji liels atbalsts ir bijis no vietējiem Latvijas klientiem – pateicoties viņu uzticībai, tika radītas pirmās iekārtas un tas ļāva atdarīt durvis arī uz citu valstu tirgiem.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!