Lielāka atklātība pašvaldībās publiskajos iepirkumos - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Divpusējās sadarbības fonds

Lielāka atklātība pašvaldībās publiskajos iepirkumos

“Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) aicina ikvienu apmeklēt ekspertu forumu un apaļā galda diskusiju “Lielāka pašvaldību atklātība”, kurā runāsim par publiski pieejamās informācijas apjomu un kvalitāti publisko iepirkumu jomā. Pasākums notiek 2022. gada 10. jūnijā plkst. 10.00–12.00 klātienē Raiņa un Aspazijas mājā (Baznīcas ielā 30, Rīgā), ierašanās (kafija) 9.40–10.00. Pasākums būs pieejams arī tiešsaistē konferenču platformā Zoom un Delnas Facebook lapā. Aicinām reģistrēties dalībai klātienē vai Zoom līdz 10. jūnija plkst. 9.00 šeit->.

Pasākuma mērķis ir paplašināt informētību par publiski pieejamo informāciju publisko iepirkumu jomā pašvaldībās un veicināt pašvaldību apņemšanos palielināt atklātību.

Pasākumu atklās Delnas direktore Inese Tauriņa un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājas biedrs Uldis Budriķis. Pasākuma pirmajā daļā ekspertu forumā (10.00-11.00):

Pasākuma otrajā daļā (11:00-12:00) rīkojam apaļā galda diskusiju, uz kuru aicināsim pašvaldību pārstāvjus, ekspertus un pilsoniski aktīvus iedzīvotājus runāt par publicējamās dokumentācijas apjomu publisko iepirkumu jomā un sabiedrības iespējām iesaistīties publisko līdzekļu uzraudzībā, tajā skaitā iespēju ziņot par pārkāpumiem.

Delna vadlīnijas atklātas komunikācijas veicināšanai pašvaldībās izstrādāja, atsaucoties uz 2021. gada pētījumu “Pašvaldību atklātības indekss”. Delna pētījumā secināja, ka vairums Latvijas pašvaldību sniedz informāciju par iepirkumiem, publicējot iepirkumu sarakstus, konkursiem un līgumu slēgšanas gadījumiem, kā arī par iepirkumu izpildi un grozījumiem. Informāciju lielākoties publicē, sniedzot saiti un aicinot apmeklēt valsts līmeņa iestādes tīmekļa vietni, piemēram, Iepirkumu uzraudzības biroja. Delnas ieskatā lietderīgāk un lietotājam draudzīgāk ir sniegt saiti tieši uz informāciju par konkrēto iepirkumu.

Labs piemērs šādas informācijas publicēšanai ir Olaines novada pašvaldība, kuras tīmekļa vietnē ir pieejams ne tikai pilns visu iepirkumu saraksts, kas sakārtots pēc iepirkumu veidiem, bet šiem sarakstiem ir pievienotas konkrētas saites, kas ved uz attiecīgo dokumentāciju valsts līmeņa tīmekļa vietnē.

Apzinoties, ka pašvaldības saskaras ar korupcijas riskiem, informācijas publicēšana un atklāšana par pašvaldības tēriņiem ir tikai viens no risinājumiem, kā korupcijas riskus novērst un sekmēt iedzīvotāju iesaisti korupcijas risku vērtēšanā un godprātības latiņas celšanā. Tādēļ aicinām iepazīties ar vadlīnijām un veidot atklātākas pašvaldības.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!