Kas jauns Latgalē?! Top jaunas idejas ar inovatīvu uzņēmējdarbības potenciālu - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Kas jauns Latgalē?! Top jaunas idejas ar inovatīvu uzņēmējdarbības potenciālu

Jau otro gadu Latgales plānošanas reģions, īstenojot EEZ grantu projektu “UAP Latgale”, piedāvā esošajiem, jaunajiem un topošajiem uzņēmējiem, kā arī pašvaldību speciālistiem un jauniešiem iesaistīties dažādos pasākumos nodarbinātības, uzņēmējspēju un Latgales kā reģiona konkurētspējas veicināšanā.

Klātesot 14 radošiem jaunu biznesa ideju autoriem no visas Latgales un kompetentiem nozares ekspertiem, ar vadmotīvu “Veido nākotni jau šodien!” 2022.gada 27.aprīlī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tika aizvadīts inovatīvu biznesa ideju konkursa “Nākotnes atslēga 2022” fināls!

“Latgalē inovatīvu biznesa ideju netrūkst!” pēc nupat kā notikušā inovatīvu biznesa ideju konkursa “Nākotnes atslēga 2022” fināla atzīst Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

Ar vadmotīvu “Veido nākotni jau šodien!” konkursa dalībnieki no visas Latgales prezentēja savas biznesa idejas, sacenšoties par galveno balvu – pieredzes apmaiņas braucienu uz Norvēģiju. Latgales plānošanas reģiona EEZ grantu projekta ”Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” (UAP Latgale) partneri no Agderes reģionālā līmeņa pašvaldības Norvēģijā jau pavisam drīz organizēs konkursa uzvarētāju uzņemšanu, lai iepazīstinātu ar uzņēmējdarbības vidi Norvēģijā un tās sniegtās iespējas jaunajiem uzņēmējiem.

Latgales plānošanas reģiona (LPR) Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Andris Kucins, uzrunājot dalībniekus, novēlēja lietderīgi izmantot konkursa ietvaros iegūtās zināšanas, jo visiem dalībniekiem tika sniegta iespēja piedalīties projekta “UAP Latgale” semināros par biznesa ideju ģenerēšanu, veiksmīgu idejas attīstīšanu un tās prezentēšanu.

Kā atzina paši konkursa dalībnieki – iespēja satikt līdzīgi domājošos, tīkloties, apmainīties ar pieredzi, ir vērtība, kuru papildus biznesa ideju konkursa gaitā iegūtajām zināšanām varēs izmantot tālākajā darbā ikviens klātesošais!

Starp iesniegtajām biznesa idejām netrūkst inovatīvu un Latgales tirgū vēl neredzētu produktu risinājumu, kas ir videi draudzīgi vai ir tā saucamie “nišas produkti”. Redzam, ka tiek meklēti arī jauni tehnoloģiju un platformu risinājumi. Tāpat ir jaunas idejas pakalpojumu, ražošanas, eko – dizaina un citās nozarēs, kas atbilst aktuālajām tirgus tendencēm un atbild uz sabiedrības pieprasījumu,” uzslavējot konkursa dalībnieku radošumu, secina Latgales speciālās ekonomiskās zonas Uzraudzības komitejas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, un atzīmē “Ceram, ka nākotnē šīs biznesa idejas pārtaps vadošos Latgales reģiona uzņēmumos, kas varēs izmantot arī Latgales SEZ sniegtās priekšrocības”.

Šāda veida konkursu LPR plāno rīkot arī turpmāk, veicinot uzņēmējspēju, nodarbinātības un inovatīvu biznesa ideju attīstību Latgalē, vienlaikus sekmējot uzņēmējdarbību kā jauniešu karjeras izvēli. Konkursa aktivitāšu īstenošana veicinās jaunu biznesa apvienību veidošanos nākotnē, kā arī sniegs nepieciešamās uzņēmējdarbības prasmes biznesa ideju autoriem.

Kopumā biznesa ideju konkursam “Nākotnes atslēga 2022” tika iesniegti 22 pieteikumi, ar ar idejām visdažādākajās jomās – sākot no aktivitāšu veicināšanas idejām dabā un veselīga dzīvesveida popularizēšanas, beidzot ar augstas pievienotās vērtības produktu izstrādi un ekoloģijas uzlabošanu, pārstrādājot plastmasas atkritumus.

Konkursa rezultātu izvērtēšana notika divās vecuma grupās – savā starpā konkurēja jaunieši un otra grupa bija pieaugušie no 18 gadu vecuma, un tieši jauniešu grupā bija vissīvākā konkurence. Par jauniešu konkursa uzvarētājiem tika atzītas divas biznesa ideju autores un līdz ar to braucienam uz Norvēģiju gatavojas aktīvas, erudītas un kolorītas jaunietes: VIKTORIJA ZEĻENOVSKA no Viļakas Valsts ģimnāzijas (Balvu novads), kura prezentēja ideju un jau gatavu inovatīvu produktu bērnu sīkās motorikas attīstības spēlēm, kā arī VALĒRIJA ORLOVA no Austrumlatvijas tehnoloģiju vidusskolas (Rēzekne), kura pārsteidza gan skatītājus, gan Vērtēšanas komisiju ar ideju par veselīgiem, ātri pagatavojamiem dzērieniem, kas radīti no veselīgiem augļu pulveriem.

 

Savukārt otrajā vecuma grupā par konkursa uzvarētājiem kļuva:

SVEICAM UZVARĒTĀJUS!

Novēlam jaunām idejām piepildītu pieredzes apmaiņas braucienu uz Norvēģiju, un turpināsim sekot līdzi jaunumiem!

“Galvenais ir šo biznesa ideju autoru degsme un gatavība uzņemties jaunus izaicinājumus, jo konkursā iegūtā balva – iespēja septiņiem labākajiem biznesa ideju autoriem doties pieredzes apmaiņas braucienā uz Norvēģiju, var sniegt lielisku ierosmi biznesa idejas tālākai attīstībai un īstenošanai,” rezumē LPR Attīstības padomes priekšsēdētāts S. Maksimovs.

Pasākums īstenots EEZ Grantu programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Latgales plānošanas reģionā” Nr. LV-LOCALDEV-0001. Projekta kopējās izmaksas: 1 405 964 EUR, no kurām Grantu finansējums ir 1 195 069 EUR.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!