Pieredzes vizīte Norvēģijā - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Pieredzes vizīte Norvēģijā

Ar Eiropas Ekonomikas zonas (turpmāk – EEZ) Divpusējā sadarbības fonda finansiālu atbalstu, stiprinot divpusējās attiecības starp Latviju un Norvēģiju, 2022.gada aprīlī pieredzes apmaiņas vizītē uz Oslo, Norvēģijā devās Kultūras ministrijas un Kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” (turpmāk – Latvijas skolas soma) pārstāvji. Vizītes ietvaros notika tikšanās ar Norvēģijas Mākslas padomes, Norvēģijas skolas somas “Kulturtanken”, Norvēģijas Kultūras ministrijas un kultūras centra “VEGA” pārstāvjiem.

Norvēģijas Mākslas padome ir būtisks Latvijas Republikas Kultūras ministrijas sadarbības partneris EEZ finanšu instrumenta 2014.–2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” projektu iesniegumu atklātā konkursa “Atbalsts profesionālās mākslas un kultūras produktu radīšanai bērnu un jauniešu auditorijai” ieviešanā. Tāpat Norvēģijas Mākslas padomei ir nozīmīga pieredze kultūras un kultūras daudzveidības potenciāla par labu sociālajai kohēzijai un labklājībai īstenošanā, ko ir vērtīgi apzināt un pārņemt turpmākā ES fondu un EEZ programmu plānošanā un īstenošanā.  

Norvēģijas skolas somas “Kulturtanken” programma “The Cultural Schoolbag” dažādās formās Norvēģijā darbojas jau vairāk nekā divdesmit gadus, t. sk., kopš 2016. gada valsts aģentūras “Kulturtanken” vadībā. Iedvesmojoties no Norvēģijas pieredzes, Latvijā programma “Latvijas skolas soma” pilnā apjomā sāka darboties 2018. gada rudenī un šajā laikā vairākos aspektos jau sasniegusi līdzīgus rezultātus. Abās valstīs programmas mērķis ir nodrošināt valsts finansētu regulāru kultūras pieredzi visiem bērniem un jauniešiem, arī īstenošanas principi ir līdzīgi, t. sk., līdztiesība pieejamībā, augstas kvalitātes kultūras pieredzes nodrošināšana, kultūras daudzveidības atklāšana u.t.t.

Vizītes laikā “Kulturtanken” pārstāvji dalījās pieredzē par labās prakses piemēriem kvalitatīvu kultūras norišu veidošanā un piedāvājuma veidošanā bērniem un jauniešiem, par programmas pieeju jaunu norišu veidošanā, norišu atlasē un iekļaušanu programmā. Tāpat nozīmīgs pieredzes apmaiņas aspekts ir sadarbība ar izglītības nozari un programmas ietekmes mērījumu veikšana, lai apliecinātu programmas ieguldījumu valsts kultūras attīstībā un bērnu un jauniešu auditorijas attīstībā – tā pamatojot tās vajadzību ilgtermiņā. Vienlīdz būtisks pieredzes apmaiņas aspekts ir iepazīšanās ar programmas administrēšanas procesu Norvēģijā, piemēram, apzinot pašvaldību lomu un iesaisti, kā arī procesu, kā veidojas kultūras norišu cenu politika.

Iespēja satikties ar kultūras pasākumu īstenošanā iesaistītajiem spēlētājiem – programmas “Kulturtanken” biroja pārstāvjiem Oslo pilsētā un Viken pašvaldībā, veicināja vērtīgu kontaktu nodibināšanu Latvijas skolas somas programmas tālākai attīstībai, apliecinot, ka programmas “Latvijas skolas soma” izveide un līdzšinējā darbība bijusi ļoti veiksmīga, vienlaikus sniedzot vērtīgas atziņas tālākai programmas attīstībai, lai turpinātu rūpēties par programmas redzamību un vietu politiskajā dienaskārtībā, kā arī turpinātu darbu pie kultūrizglītības jēdziena izpratnes paplašināšanas un kultūras dažādo lomu skaidrošanas.

Prezentācijas:

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!