LIAA Tehnoloģiju biznesa centrs sniegs atbalstu Latvijas zinātnes sasniegumu pārvēršanai konkurētspējīgos uzņēmējdarbības projektos - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Bizness un inovācijas

LIAA Tehnoloģiju biznesa centrs sniegs atbalstu Latvijas zinātnes sasniegumu pārvēršanai konkurētspējīgos uzņēmējdarbības projektos

7.oktobrī plkst. 14:00, Latvijas Universitātes Zinātnes mājā ar diskusiju par tehnoloģiju uzņēmumiem nepieciešamo atbalstu tiks atklāts Tehnoloģiju biznesa centrs (TBC). Tas darbosies kā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) struktūrvienība un līdz 2024. gadam plānots apmācībās piesaistīt vismaz 98 biznesa ideju attīstītājus kā arī sniegt atbalstu vismaz 30 jaunu produktu prototipu izstrādei. Līdztekus uzņēmēju pirmajiem soļiem biznesā, centrs nodrošinās pirmsakcelerācijas pakalpojumus un piedāvās dažādas apmācību programmas.

“Mūsu pieredze apliecina, ka straujāko izaugsmi piedzīvo tieši tehnoloģiju jomā strādājošie uzņēmumi, tādēļ, domājot par jauniem atbalsta instrumentiem, vēlējāmies izstrādāt platformu, kurā augt un attīstīties jaunām biznesa idejām. TBC nodrošinās gan apmācības gan atbalstu līdz 15 tūkstošiem eiro produktu prototipu izstrādei. Tā jau ir stadija ar kuru var pieteikties LIAA biznesa inkubatoros vai meklēt citas finansējuma iespējas, lai šo produktu komercializētu,” uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Pasākuma laikā paredzētas prezentācijas par piedāvātajām atbalsta iespējām, kā arī diskusija  par uzņēmējdarbības atbalsta organizāciju radītās vērtības celšanu. Diskusijā piedalīsies “TechHub Riga” līdzdibinātājs Viesturs Sosārs, Rīgas Stradiņa universitātes Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkta mentors Kristaps Zaļais, Latvijas universitātes pētnieks Mārtiņš Borodušķis un TBC vadītājs Ņikita Kazakevičs. Pasākumā savu dalību apstiprinājis arī Norvēģijas Karalistes vēstnieks Latvijā Kristians Ēdegors (Kristian Ødegaard). Atklāšana norisināsies hibrīdpasākuma formātā ar diskusijas dalībniekiem klātienē, taču ikvienam interesentam būs iespēja sekot līdzi notikumiem interneta tiešraidē platformā www.delfi.lv tiešraižu blokā, kanālā “Delfi Bizness” vai LIAA facebook profilā.

TBC ir tapis kā LIAA iniciatīva, piesaistot Norvēģijas finanšu instrumenta finansējumu 2 miljonu eiro apmērā. Projekts tiks īstenots ciešā sadarbībā ar partneriem  Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti. TBC ir iekļauts LIAA Biznesa inkubatoru struktūrā un tā mērķis ir  veicināt biznesa ideju attīstību, kuras vērstas uz tehnoloģiski ietilpīgu produktu attīstību sadarbībā ar augstskolām. Centrā tiks sniegts atbalsts pētniecībai, ideju attīstībai, prototipēšanai un Latvijas zinātnes sasniegumu pārvēršanai konkurētspējīgos uzņēmējdarbības projektos.

Centra vadītājs Ņikita Kazakevičs uzkrājis pieredzi uzņēmēju atbalsta sniegšanā – no 2016. gada viņš vadīja LIAA Jelgavas biznesa inkubatoru, kurā atbalsts pirmsinkubācijas un inkubācijas programmās tika sniegts vairāk nekā 300 uzņēmējdarbības idejām.

“Vadot Jelgavas biznesa inkubatoru atbalstījām jaunos uzņēmējus salīdzinoši ilgā periodā – četrus gadus. Mēs viņus redzējām no absolūti pirmās stadijas, kad atnāk ar ideju, līdz eksportspējīgiem produktiem un pakalpojumiem. Tika pārstāvētas dažādas nozares, bet visbiežāk tie bija produkti ar augstu pievienoto vērtību,” stāsta TBC vadītājs Ņ.Kazakevičs.

“Ir sanācis redzēt uzņēmumus, kuri savus produktus un pakalpojumus attīsta jau pašā sākumā – idejas līmenī. Inkubatora komandai bija iespēja skatīties no malas kā uzņēmumiem veicās, bijām klāt un redzējām vairākus scenārijus. Tagad ir sajūta, ka TBC šo gūto pieredzi varētu pārveidot par inovatīvu, un konkurētspējīgu ideju palaišanas punktu.  Izmantojot pieredzi, kura tika akumulēta skatoties un strādājot ar lielu uzņēmēju skaitu ir izveidojusies skaidra vīzija par to, kāda būtu efektīvākā pieeja jaunu ideju attīstībā tieši pirmajos soļos,” saka Ņ.Kazakevičs.

Oktobrī sāksies uzņemšana Tehnoloģiju biznesa centra pirmsakcelerācijas programmai “Inovāciju akadēmija”, kas tiks īstenota sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas biznesa skolu. Paredzēts, ka programmai var pieteikties jaunie profesionāļi, kuriem jau ir sava biznesa ideja, kā arī tie, kuri vēl ir ceļā uz to. Programmas starts plānots novembrī un tā ilgs sešus mēnešus. No dalībniekiem noslēgumā tiek sagaidīts skaidri definēts koncepts un prototips. Programmā paredzēti trīs uzsaukumi ar 33 atbalstītām komandām katrā no tiem.

“Tehnoloģiju biznesa centram ir jākļūst par drošu vidi eksperimentiem jaunu produktu un pakalpojumu izstrādē. Droša vide nozīmē, ka idejas attīstības sākumā process ir virzīts uz testēšanu, tādēļ centrā ir jābūt drošai videi, kur var kļūdīties. Uzņēmējs var pamēģināt uztaisīt prototipu un lemt kā rīkoties tālāk, tāpēc ir jābūt videi kur var atļauties veikt dažādus eksperimentus,” uzskata centra vadītājs.

Pēc “Inovāciju akadēmijas” programmas beigām, centrs, sadarbībā ar piesaistītajām universitātēm, sniegs līdzfinansējumu prototipēšanas programmai. Paredzēts, ka tiks sniegts 100% līdzfinansējums apjomā līdz 15 tūkstošiem eiro. Pieteikšanās prototipēšanas programmai plānota 2022. gada janvārī.

Papildu informācija par Tehnoloģiju biznesa centru pieejama LIAA mājaslapā: https://www.liaa.gov.lv/lv/tbc.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!