Par dzīvi un sadarbības iespējām pandēmijas laikā - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Reģionālā attīstība un kultūra

Par dzīvi un sadarbības iespējām pandēmijas laikā

Atskatoties uz 2021. gada 24. martā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas organizēto programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” (programma) atklāšanas pasākumu, kurā piedalījās valsts un pašvaldību institūcijas, uzņēmēji un nevalstiskās organizācijas, piedāvājam interviju ar vienu no konkursa uzvarētājām – Zani Grandāni no Jēkabpils.

Pasākuma ietvaros dalībniekiem bija iespējam piedalīties interaktīvos konkursos, kuros tika uzdoti jautājumi gan par Latviju un Norvēģiju, gan arī par pasākumā dzirdēto un redzēto attiecībā uz programmu un tās piedāvātajām iespējām.

Kā viena no konkursa uzvarētājām bija Zane Grandāne, Jēkabpils Kultūras pārvaldes projektu koordinatore, ar kuru sazinājāmies š.g. 20. maija pēcpusdienā, lai aprunātos par dzīvi un darbu. Kā izrādās, saņemtā balva putnu būris bija negaidīta dzimšanas dienas dāvana!

Tālāk neliels ieskats Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāves Agneses Andžānes sarunā ar Zani Grandāni.

Labdien, Zane! Paldies, ka atradāt laiku nelielai sarunai. Ir pagājuši gandrīz divi mēneši no programmas atklāšanas pasākuma, sakiet, kā jūs izbaudiet pavasari? Ar ko jums sajūtās asociējas pavasaris?

Pavasaris priekš manis ir jauna gada sākums, jo mana dzimšanas diena ir 24.martā! Tas ir tuvu pavasara sākumam, un es katru gadu no jauna uzlādējos. Sajūtās pavasaris man ir tuvs, jo saistās ar tēva mājām, tur ir sastādīti daudz ķirši, kuri pavasarī ziedot rada lielu, baltu, smaržīgu mākoni, un vējam pūšot, ir pilns dārzs baltu ziedlapiņu. Skaisti!

Jā, patiešām skaisti! Sakiet, vai šis pandēmijas laiks jums ir ienesis kādas būtiskas pārmaiņas dzīvē? Vai raugāties uz to kā uz iespēju vai nepatīkamām pārmaiņām?

Pandēmijas laikā man ir daudz kas dzīvē mainījies– gan dzīvesvieta, gan darbs, tagad esmu bērnu kopšanas atvaļinājumā! Sanāk, ka būtiskas pārmaiņas, bet tās nav burtiskā nozīmē pandēmijas radītas. Šo laiku neizjūtu kā negatīvu, drīzāk saskatu iespējas – esmu uzlabojusi savas IT prasmes, tehnoloģijas vienmēr ir patikušas, tagad bija iespēja apgūt dažādu interneta rīku lietošanu, ko jau sen gribēju apgūt, bet vienmēr atliku uz vēlāku laiku. Tai pat laikā izjūtu to, ka pietrūkst iespēja aiziet uz kādu koncertu vai pavakariņot restorānā, vai iegādāties visas nepieciešamās preces, īpaši ziemas periodā. Bet nekas tāds ārkārtēji nepatīkams nav noticis.

Prieks dzirdēt! Kā sokas putnu būrītim, vai tas jau ir apdzīvots?

Pagalmā mums tagad ir trīs putnu būrīši! Mans vīrs ir ornitologs, tāpēc liekot kopā saņemto dāvanu, mēs nepielikām snīpīti, lai kaķi un lielāki putni netiek klāt. Vienā būrītī mums katru gadu dzīvo strazdu pāris, kas bērnus jau izvedis ārā. Otrā būrītī mums jau vairākus gadus pēc kārtas mājo erickiņš, bet viņš šogad laikam ir viens pats bez dāmas. Nu un trešais, jaunais būrītis, pagaidām vēl laikam ir tukšs, putni vēl nav apjautuši, ka ir jauna mājvieta, tā ka cerams nākamajā sezonā viņu kāds apdzīvos. Tā tuvumā gan dziedot melnais mušķērājs, iespējams, viņš arī būs jaunā būrīša iemītnieks.

Noteikti kāds atradīs, būs arī izvējojusies “jaunuma smaka”! Sakiet, tā kā tuvojas vasarsvētki, vai jums ģimenē ir kādas tradīcijas, kā sagaidāt, kādi īpaši ēdieni, ko gatavojat?

Hm…. Vasarsvētki… pirms pāris gadiem svinēju ar svārku un kleitu izaicinājumu, ko varētu šogad turpināt, jo kleitas un svārki man bijuši īpaši mīļi pēdējā laikā. Bet laikam tā īpaši nesvinam, tomēr ideja laba – būs jāpaskatās kādas tradīcijas un jāievieš kas jauns ikdienā!

Un nedaudz pieskaroties arī darba tēmai – kas pamudināja piedalīties programmas atklāšanas pasākumā un kā par to uzzinājāt?

Jēkabpils novada pašvaldība atsūtīja informāciju Jēkabpils Kultūras pārvaldei par grantu programmu, piedalījos gan decembra tīklošanās pasākumā, gan arī iepriekšējos semināros, un sekoju līdzi informācijai par atklāšanas pasākumu. Mums ir projekta ideja, bet vēl esam Norvēģu partneru meklējumos. No tā arī atkarīgs, vai izdosies startēt konkursā un kāda būs projekta ideja.

Personīgi man pašai ļoti patīk projekti ar starptautisku aspektu. Tā ir iespēja iepazīt citas valsts cilvēkus, kultūru caur darbošanos kopīga mērķa sasniegšanas labā.

Vai ir kas tāds, kas palicis atmiņā pēc pasākuma, par ko bija vērts padomāt, vai pielietot darba ikdienā?

Vairākkārt tika minēts, ka tiks ieviesta uzņēmējdarbības mācīšana skolā projektu ietvaros. Manuprāt, tā ir fantastiska doma un iecere. Ir skaidrs, ka paredzēt, kādas prasmes būs nepieciešamas nākotnē ir grūti. Mēs dzīvojam ļoti strauju pārmaiņu gadsimtā. Uzņēmējdarbības prasmes ir savā ziņā izdzīvošanas prasmes, tās māca rast iespēju bezizejā, izmantot esošos resursus nevis gausties par neesošajiem, tās māca sevi prast ‘pārdot’, kas lielas konkurences darba tirgū ir svarīgi jebkuras profesijas pārstāvim.

Pārdomas raisīja atziņas par to, kāpēc Norvēģijas partneri ir ieinteresēti projektos ar Latvijas partneriem, proti, tās ir jaunas zināšanas, pieredze, kuru viņi var iegūt. Domājot arī par potenciālo projekta ideju, tas tika paturēts prātā.

Ļoti atraktīva bija pēdējā uzruna, kuras laikā Pelegrīno Rikardi (Pellegrino Riccardi) atgādināja, ka mums jābūt atvērtiem, zinātkāriem un drošsirdīgiem. To novēlu ikvienam ne tikai profesionālajā sfērā, bet arī domājot par personīgo izaugsmi!

Un paldies par uzaicinājumu sarunai! Un balva bija ļoti jauks un negaidīts pārsteigums, absolūti inovatīvi ierasto pildspalvu vietā! Kad saņēmu dēlīšu paku, teicu – jūs droši vien sajaucāt adresātus, bet bija tik jauki pašiem salikt putnu būrīti, un vēl jaukāk būs vērot, ka kādam putnu pārim būs mājas!

Paldies Zane par sarunu! Arī jums novēlam daudz jaunas idejas un lielu darba sparu, pēc garā atvaļinājuma atgriežoties darbā.

~ ~ ~

Programmas atklāšanas pasākuma ierakstu varat atrast šeit

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!