Norvēģijas – Latvijas partnerībā īstenots 21 kultūras mantojuma saglabāšanas un atjaunināšanas projekts - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Norvēģijas – Latvijas partnerībā īstenots 21 kultūras mantojuma saglabāšanas un atjaunināšanas projekts

Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) 2009. – 2014. gadu perioda līdzfinansētās programmas ietvaros Kultūras ministrija (KM) sadarbībā ar partneriem īstenojusi 21 Norvēģijas līdzfinansētu kultūras mantojuma saglabāšanas un atjaunināšanas projektu. Programmas finansējums kultūras mantojuma aktivitātēm un ar kultūras apmaiņu saistītiem pasākumiem – 11 787 648 eiro, 85% no tā ir EEZ, 15% Latvijas puses finansējuma.

Par projektu rezultātiem KM informēja š.g. 6.septembrī, EEZ perioda noslēguma konferencē.

Konferences foto galerija:

„Paveiktais vēlreiz pierāda, ka kultūras mantojums nav tikai pagātne un vēsture, bet lielā mērā mūsu izpratne par nacionālām vērtībām un atbildīga attieksme pret nākotni. Esmu gandarīta, ka visos EEZ programmā atjaunotajos objektos izmantotas autentiskas un rūpīgi izpētītas metodes. Atjaunotās ēkas mudina ne tikai pasargāt un saglabāt kultūras mantojumu nākamajām paaudzēm, bet arī nodot tālāk zināšanas un prasmes, nezaudējot attiecīgā vēstures posma elpu ar tam raksturīgajām iezīmēm un detaļām, izmantotajām metodēm un darbarīkiem.”

Dace Melbārde

Video:

Norvēģijas – Latvijas partnerībā atjaunotā Ostas noliktava „Bezdelīga”
Norvēģijas – Latvijas partnerībā atjaunotais J.Akuratera muzejs
Norvēģijas – Latvijas partnerībā sagatavotā Jūgendstila muzeja ekspozīcija
Norvēģijas – Latvijas partnerībā atjaunotais Raiņa muzejs Tadenavā
Norvēģijas – Latvijas partnerībā atjaunotais Raiņa un Aspazijas muzejs Rīgā
Norvēģijas – Latvijas partnerībā atjaunotā memoriālā māja „Raiņa un Aspazijas vasarnīca”
Norvēģijas – Latvijas partnerībā atjaunotais Elejas Tējas namiņš
Norvēģijas – Latvijas partnerībā atjaunotais Kuldīgas vecais rātsnams

„Paveiktais vēlreiz pierāda, ka kultūras mantojums nav tikai pagātne un vēsture, bet lielā mērā mūsu izpratne par nacionālām vērtībām un atbildīga attieksme pret nākotni. Esmu gandarīta, ka visos EEZ programmā atjaunotajos objektos izmantotas autentiskas un rūpīgi izpētītas metodes. Atjaunotās ēkas mudina ne tikai pasargāt un saglabāt kultūras mantojumu nākamajām paaudzēm, bet arī nodot tālāk zināšanas un prasmes, nezaudējot attiecīgā vēstures posma elpu ar tam raksturīgajām iezīmēm un detaļām, izmantotajām metodēm un darbarīkiem,” aicinot iegūto pieredzi izmantot arī turpmāk, akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.

Projektu ietvaros restaurēta Liepājas ostas noliktavas ēka, Elejas muižas Tējas namiņš, Kuldīgas vecais rātsnams, Jāņa Akuratera muzejs, Ludzas Lielā sinagoga un Rēzeknes Zaļā sinagoga, veikti atjaunošanas darbi Cēsu viduslaiku pilī, atjaunota Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā un māja Rīgā, kā arī Raiņa muzejs „Tadenava”. Veikta arīdzan Rīgas Jūgendstila centra kultūras mantojuma digitalizācija un virtuālā muzeja izstrāde. Uzsākti pārbūves darbi Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkā. 11 projekti īstenoti, lai nodrošinātu dažādas ar abu valstu kultūras apmaiņu saistītas aktivitātes.

Ar piemēriem aicinām iepazīties, ieskatoties izdevumā „LATVIJA. NORVĒĢIJA. Sadarbība kultūras mantojuma saglabāšanā”

Konferences ievaddaļā Norvēģijas Karalistes un pašmāju partneri devās projektu vizītēs, apmeklējot trīs Rīgas apkaimē atjaunotos muzejus – t.s. „Bezdelīgu” jeb Liepājas ostas noliktavas ēku, kas atrodas Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Raiņa un Aspazijas muzeju Jūrmalā, kā arī Rīgas Jūgendstila centru. Konferences noslēgumā abu valstu eksperti diskutēja par kultūras mantojuma attīstības perspektīvām, īstenoto pasākumu ilgtspēju un starptautiskās partnerības turpināšanu.

Abu valstu eksperti bija vienisprātis, ka investīcijas sekmējušas gan Latvijas kultūrvēstures objektu fizisko, gan uztveres pieejamību – aktualizēts un dažādots kultūras produktu un pakalpojumu klāsts, tam kļūstot pievilcīgākam dažādām vecumgrupām, ģimenēm ar bērniem, cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī dažādu reliģisko konfesiju pārstāvjiem.

2011.gada 28.aprīlī starp Islandes Republiku, Lihtenšteinas Firstisti, Norvēģijas Karalisti un Latvijas Republiku tika parakstīts Saprašanās memorands par EEZ finanšu instrumenta ieviešanu 2009.-2014.gadā. EEZ finanšu instrumenta mērķis ir novērst sociālo un ekonomisko nevienlīdzību un stiprināt divpusējās attiecības starp donorvalstīm un saņēmējvalsti. Latvijā ar EEZ līdzfinansējumu īstenots kopumā 21 ar kultūras mantojumu un kultūras apmaiņu saistīts projekts, 10 no tiem jūgendstila un koka arhitektūras mantojuma saglabāšanā.

Papildu informācijai:
Lita Kokale,
Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
67330343, 26469946
Lita.Kokale@km.gov.lv

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!