Norvēģijas Finanšu instrumenta projekti sarunu festivālā "Lampa" - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Norvēģijas Finanšu instrumenta projekti sarunu festivālā “Lampa”

Sarunu festivāls “Lampa” plašākai Latvijas sabiedrībai kļuva zināms 2015. gadā, kļūstot par vienu no Latvijas vasaras saistošāko intelektuālo pasākumu kopumu ar plašu programmu un atvērtu, uz sadarbību vērstu vidi dažādām valsts un nevalstiskajām organizācijām.

Līdzīgi demokrātijas festivāli ir norisinājušies Skandināvijas valstīs, kļūstot par nozīmīgu platformu jēgpilnām sarunām un diskusijām, veicinot pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā. Festivāla rīkotāji uzsver, ka “Lampa” ir iedrošinājums interesēties par šiem procesiem un nekautrēties uzsākt diskusiju ar viedokļu līderiem. “Lampa” ir iespēja atskārst, ka ikviens no mums var ietekmēt valstiski nozīmīgus lēmumus un kopīgi risināt sarežģītos jautājumus, ko nereti esam raduši “atstāt” kādam citam – politiķiem, institūciju vadītājiem, priekšniekiem vai kaimiņiem.

Šogad festivālam jau trīs gadi, un satikšanās vieta tiem, kuri vēlas sarunāties par būtisko un svarīgo Latvijā, Eiropā un pasaulē, ir nemainīga – Cēsu Pils parks 30. jūnijā un 1. jūlijā. Jāatzīmē, ka ieeja festivālā ir bezmaksas.

Atsaucoties uz Finanšu ministrijas aicinājumu dalībai sarunu festivālā Norvēģijas finanšu instrumenta programmas noslēguma pasākuma ietvaros, arī Tieslietu ministrija kā Norvēģijas finanšu instrumenta 2009. – 2014. gada plānošanas perioda programmas LV08 “Latvijas korekcijas dienestu un Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu reforma” apsaimniekotājs sadarbībā ar programmas LV08 projektu LV08/1 “Alternatīvu brīvības atņemšanai sekmēšana (ieskaitot iespējamo pilotprojektu elektroniskajai uzraudzībai)”, LV08/2 “Jaunas nodaļas izveide Olaines cietumā, ieskaitot būvniecību un personāla apmācību” un LV08/3 “Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu standartu uzlabošana” īstenotājiem Valsts probācijas dienestu, Ieslodzījuma vietu pārvaldi un Valsts policiju festivāla apmeklētājus aicinās abās festivāla dienās izzināt, diskutēt un sadarboties.

Aktivitātes, kas veicina sarunu kultūru starp sabiedrību un iestādēm/organizācijām, norisināsies divu veidu formātos – festivāla rīkotāju teltīs – skatuvēs (piemēram, lielākā festivāla skatuve “DOTS”) un iestāžu /organizāciju teltīs (piemēram, “Iespēju telts”). Valsts probācijas dienesta un Ieslodzījuma vietu pārvaldes rīkotā diskusija “Kriminālsoda izpilde Latvijā – atriebībai vai taisnīgumam?” ir atzīta par vienu no festivāla centrālajiem notikumiem un norisināsies uz skatuves “DOTS” 2017. gada 30. jūnijā no plkst. 14:00  -l5:30. Diskusijā piedalīsies gan profesionāļi (Valsts probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs, Ieslodzījuma vietu pārvaldes projektu vadītājs Māris Luste), gan brīvprātīgie (Rube Goldberg filozofs Alberto Di Gennaro, reperis Ansis), kuri dažādos veidos ir iesaistījušies Valsts probācijas dienesta un Ieslodzījuma vietu pārvaldes iniciatīvās, tai skaitā ar kriminālo justīciju nesaistīti sabiedrībā plaši pazīstami cilvēki (Ielu kultūras un sporta kustības “Ghetto Games” dibinātājs Raimonds Elbakjans). Diskusiju vadīs festivāla moderators Aidis Tomsons.

Pēc diskusijas uz “DOTS” skatuves Valsts probācijas dienests un Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārstāvji laikā no plkst. 16.00 līdz 17.30 turpinās aizsākto sarunu “Iespēju teltī”. Tajā apmeklētāji varēs iepazīties ar Latvijas korekcijas dienestu sistēmas darbību un tajā veiktajiem uzlabojumiem un pārmaiņām. Savukārt 2017. gada 1. jūlijā no plkst. 16.00 līdz 17.30 “Iespēju teltī ” Valsts policijas pārstāvji aktivitātē “Valsts policija – mīts un patiesība” kliedēs mītus par policijas darbu, iepazīstinot ar aizturēšanas procesu – no pārkāpuma brīža līdz ievietošanai kamerā, kā arī apmeklētāji varēs dzirdēt interesantākos stāstus no Īslaicīgās aizturēšanas vietu ikdienas.

Festivāla programma pieejama šeit: http://www.festivalslampa.lv/lv/programma/

Aicinām visus uz sarunu festivālu “Lampa”!

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!