Soli pa solim uz priekšu - par patstāvīgiem sabiedrības locekļiem - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Soli pa solim uz priekšu – par patstāvīgiem sabiedrības locekļiem

2012.EEZ/DAP/MAC/110

„Bērni un jaunieši ar kustību traucējumiem ir spējīgi kļūt par pilntiesīgiem, sociāli nodrošinātiem, izglītotiem un darba tirgū konkurētspējīgiem sabiedrības locekļiem. Tikai tas prasa vairāk rūpju un pacietības un bērniem šī ceļa sākumā nepieciešama lielāka palīdzība,” pārliecināti biedrības „Latvijas bērniem ar kustību traucējumiem” pārstāvji. Tādēļ kopš pagājušā gada augusta biedrība realizē projektu „Soli pa solim uz priekšu”. Tā mērķis ir aizstāvēt bērnu un jauniešu ar kustību traucējumiem intereses un cilvēktiesību ievērošanu, iesaistoties rīcībpolitikas izstrādes un lēmumu pieņemšanas procesos.

Projekta laikā biedrības pārstāvji aktīvi piedalījušies dažādās darba un diskusiju grupās valsts un pašvaldību iestādēs, aizstāvot bērnu un jauniešu ar invaliditāti tiesības. „Kopā ar sadarbības partneriem esam devušies gan uz Saeimas komisiju sēdēm, gan Rīgas domes labklājības departamenta sanāksmēm un izteikuši tajās savas mērķauditorijas viedokli,” stāsta biedrības pārstāve Dana Dūda-Čača. Konkrēts piemērs – gada sākumā Rīgas dome bija iecerējusi mainīt sabiedriskā transporta brīvbiļešu kompensācijas kārtību, bet biedrība „Latvijas bērniem ar kustību traucējumiem” kopā ar apvienību „Apeirons” pret to iebildusi un vismaz pašlaik cilvēkiem ar invaliditāti neizdevīgos grozījumus izdevies nobremzēt.

Viena no redzamākajām projekta aktivitātēm ir nu jau par tradīciju kļuvušie kopīgie pasākumi ģimenēm, kurās aug bērni ar kustību traucējumiem, viņu draugiem un atbalstītājiem. Tā piemēram 11. maijā Latvijas leļļu teātrī norisinājās ikgadējais, biedrības organizētais Mātes dienas pasākums. Pasākuma dalībnieki skatījās jauno izrādi „Slavenais pīlēns Tims”. Pirms izrādes un tās starplaikos, mazie apmeklētāji iesaistījās radošajās darbnīcās, gatavoja apsveikuma kartiņas savām māmiņām. Mātes dienas pasākumu apmeklēja 139 bērni un jaunieši, kā arī 130 to vecāki no visas Latvijas. Jūnijā 33 bērni un jaunieši, kā arī 13 to pavadoņi devās aizraujošā un izglītojošā ekskursijā uz Igauniju. Dalībnieki iepazinās ar kaimiņzemes vēsturi un kultūru (Ledus laikmeta centrs, ekskursija pa Tartu vecpilsētu), kā arī apmeklēja izglītojošos un izklaidējošos objektus (ūdens atrakciju parks „Aura”, zinātnes centrs „AHHAA”). Brauciena laikā vecāki ieguva izsmeļošu, kvalitatīvu un saprotamu informāciju par bērnu cerebrālo trieku, savukārt bērni un jaunieši uzzināja, kā pašiem aktīvi piedalīties savas veselības stāvokļa uzlabošanas procesā. Septembrī, plānots Tēvu dienas pasākums brīvā dabā, kur bērnus izklaidēs doktori Klauni, darbosies piepūšamās atrakcijas un citas radošas izklaides. Šādos pasākumos tiek veicināta bērnu savstarpējā komunikācija un sabiedrības izpratne.

Pateicoties projektam, izdevies realizēt vairākas pavisam konkrētas lietas. Piemēram iegādāties jaunu videonovērošanas tehniku, kas ļauj vecākiem vērot bērnu nodarbības ar speciālistu, pašiem neesot klāt. Tādējādi aug bērnu patstāvības sajūta, bet vecāki joprojām var būt droši, ka ar viņu atvasēm viss ir kārtībā. Biedrība, sadarbībā ar medicīnas iekārtu ražotāju „Oliver Medical” tikusi pie jauna rehabilitācijas skrejceliņa, kurš ir ļoti pieprasīts. Turklāt trīs biedrības fizioterapeiti projekta ietvaros izgājuši īpašu apmācību.

Projekts turpināsies līdz 2015. gada beigām un tā kopējās izmaksas ir 66666,67 EUR. Šī gada darba plānu īstenošanai paredzētās izmaksas sastāda 25737,99 EUR, kur 95% no programmas līdzfinansējuma tiek piešķirts no Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un 5% no Latvijas valsts budžeta, 10% finansē pati biedrība.

Biedrība „Latvijas Bērniem ar kustību traucējumiem” ir nevalstiska organizācija, kas apvieno aktīvus vecākus, kuru bērniem ir dažāda veida kustību ierobežojumi. Viņi kopā meklē iespējas bērnu veselības uzlabošanai, dalās pieredzē, kā arī paši kopā ar bērniem mācās pilnvērtīgi dzīvot, neskatoties uz slimību uzliktajiem ierobežojumiem.

2012.EEZ/DAP/MAC/110

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!