Konkursā par zinātņietilpīgu prototipu izstrādi saņemti 77 pieteikumi - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Bizness un inovācijas

Konkursā par zinātņietilpīgu prototipu izstrādi saņemti 77 pieteikumi

Atbalstu prototipu izveidei saņems tādas idejas, kā redzes treniņu ierīces izveide, biodegvielas ražošanas prototipa izstrāde kā arī tehnoloģija, kura palīdzēs efektīvāk attīstīt medikamentu testēšanas procesu. Tās ir tikai dažas no kopumā 15 Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tehnoloģiju biznesa centra (TBC) programmā “PROTOTECH” atbalstītajām biznesa izdejām. Šajā programmā iespējams saņemt atbalstu līdz 15 tūkstošiem eiro.

No projekta otrajā kārtā saņemtajiem 77 pieteikumiem, 74 izvērtēja komisija, kas sastāvēja no LIAA tehnoloģiju skautiem kā arī vadošajiem tehnoloģiju un biznesa attīstības ekspertiem. Komisija sniedza novērtējumu un tā rezultātā vērtēšanu varēja turpināt 68 pretendentu pieteikumi. Pēc atzinumu saņemšanas no potenciālajiem izstrādātājiem LIAA TBC apstiprināja 61 pieteikumu. Konkurence uz atbalsta saņemšanu no sākotnējiem 5 pieteikumiem uz vienu vietu atkrita uz 4 pieteikumiem uz vienu vietu. Rezultātā, no atbalsta saņēmējiem, kas piedalīsies programmā ar savām inovatīvajām idejām, 8 ir komersanti, savukārt, fiziskas personas – 7.

Ņemot vērā, ka LIAA TBC ir noslēgti sadarbības līgumi par prototipu izstrādi ar oficiālajiem projekta partneriem – Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti, pamatā prototipus plāno izstrādāt pie sadarbības partneriem, taču atbalstam kvalificējas arī kāds pretendents, kam prototipu izstrādās ārējais pakalpojuma sniedzējs.

“Par otro PROTOTECH uzsaukumu bija liela interese, tādēļ konkurence bija diezgan sīva. Atlasījām 15 spēcīgākos projektus, bet galvenais izaicinājums bija noraidīt daudzus ļoti labus un perspektīvus projektus. Noteikti domāsim, kā attīstīt sadarbību ar visiem pretendentiem, jo pieteikto ideju vairākums atbilst Latvijas tautsaimniecības transformācijas prioritārajiem virzieniem. Lielākā pieteikto projektu daļa ir saistīta ar informācijas un komunikāciju tehnoloģijām, inženiersistēmām, viedajiem materiāliem un zināšanu ietilpīgu bioekonomiku, kā arī bija vairāki interesanti projekti biomedicīnā, biotehnoloģijās un viedajā enerģētikā. Daudzi piedāvātie risinājumi ir nozīmīgi viedo pilsētu attīstībai, rūpnieciskajai un civilajai inženierijai, digitalizācijai, automatizācijai, robotizācijai un citām Latvijas ekonomikas transformācijas jomām. Daļa projektu veicina Latvijas bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, uzlabo cilvēka veselību un paaugstina dzīves kvalitāti,” tā programmi iesniegtos projektus vērtē LIAA TBC vadītājs Andrejs Berdņikovs.

LIAA Tehnoloģiju biznesa centrs kā pilotprojekts ir vērsts uz atbalsta sniegšanu zinātņietilpīgu tehnoloģiju biznesa idejas autoriem, tās komercializācijai.

TBC finansē Norvēģijas finanšu instruments un tas iekļaujas LIAA Biznesa inkubatoru struktūrā. Iniciatīvas mērķis ir sniegt atbalstu jaunajiem potenciālajiem uzņēmējiem, lai veicinātu biznesa ideju attīstību. Sadarbībā ar augstskolām, centrā tiks sniegts atbalsts pētniecībai, ideju attīstībai, prototipēšanai un Latvijas zinātnes sasniegumu pārvēršanai konkurētspējīgos uzņēmējdarbības projektos.

Vairāk par TBC un tā aktivitātēm var uzzināt šeit.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!