Aizvadīta konference “Kopā zaļai izaugsmei” - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon

Aizvadīta konference “Kopā zaļai izaugsmei”

Ceturtdien, š.g. 23. martā  VARAM kā Norvēģijas grantu Vides un klimata programmas apsaimniekotājs sadarbībā ar Norvēģijas Vides aģentūru organizēja konferenci “Kopā zaļai izaugsmei”. Pasākums pulcēja gandrīz 400 tiešsaistes un 50 klātienes dalībniekus, kas pārstāvēja gan dažādas sabiedrības grupas, gan vides un klimata saistītās Latvijas, Norvēģijas, Igaunijas, un Čehijas institūcijas. Pēc aizvadītās konferences tās dalībnieki ir smēlušies jaunas idejas un gatavi darīt vēl vairāk ilgtspējīgai un zaļai Latvijas nākotnei.

VARAM parlamentārā sekretāre, atklājot pasākumu, uzsvēra:

Mūsu mērķis ir veidot tīru un sakoptu vidi Latvijā, mudināt sabiedrību iesaistīties “zaļā” dzīvesveida veidošanā. Mums ir jāapzinās, ka piesārņojums nav tikai Latvijas problēma, piesārņojums atrod veidus kā izplatīties tālāk, tāpēc šī problēma mums ir jārisina kopīgi gan indivīdu, gan valstu līmenī”.

Konferences gaitā Vides un klimata programmas pārstāvji iepazīstināja ar līdz šim paveikto un projektu veiksmes stāstiem, kā arī vides un klimata jomas eksperti dalījās pieredzē, cik nozīmīga ir sabiedrības iesaiste kopīgā zaļas Latvijas izaugsmes mērķa sasniegšanā.

Norvēģijas Bērnu un jauniešu padomes prezidente Margrete Bjørge Katanasho pastāstīja par Norvēģijas pieredzi veiksmīgai jauniešu iesaistei klimata pārmaiņu mazināšanas pasākumu ieviešanā. Jauniešu iesaiste dažādu sabiedrisko organizāciju darbā ir ļoti svarīga viņu personīgajai attīstībai – tā attīsta komunikācijas prasmes, sadarbības un problēmu risināšanas kompetences, veido kopienu sajūtu, veicina sociālo atbildību un dot iespēju iegūt vērtīgu pieredzi, piemēram, organizējot pasākumus un veidojot projektus.

Lai iepazītos ar jaunās paaudzes domām un vēlmēm, paneļdiskusijā tika uzaicināti piedalīties videi un klimatam draudzīga dzīvesveida jaunieši – Sebastians Šmits, Estere Marta Balode, Artis Stūrītis  un NVO pārstāves Līga Stokmane – Blaua, Katrīna Madara Stadgale, Nikola Kleinberga. Viena no galvenajām diskusijas atziņām bija ne vien tas, ka jaunatnes organizācijas ir lieliska platforma, kurā uzzināt aktuālāko vides un klimata informāciju, bet arī nepieciešamība pārskatīt un mainīt savus ieradumus, lai ar maziem ikdienas videi draudzīgiem paradumiem veicinātu ilgtspējīgu attīstību un mazinātu klimata pārmaiņu ietekmi uz vidi.

Konferences noslēgumā notika fotokonkursa “Vide, klimats un es” labāko fotogrāfiju autoru apbalvošana. Līdz 2023.gada 1.martam ikvienam interesentam bija iespēja piedalīties fotokonkursā un iesūtīt bildes divās kategorijās: Cilvēks un Vide.

Fotokonkurss tika organizēts kā programmas konferences publicitātes pasākums, lai uzrunātu ikvienu sabiedrības locekli, liekot paskatīties apkārt, ieraudzīt skaisto un aizdomāties par vides un klimata problēmām, jo katrs no mums var veikt kaut vai mazu, bet svarīgu ieguldījumu vides turpmākā saglabāšanā.

Konkursā kopā tika iesniegtas 127 fotogrāfijas, no kurām konkursa žūrija izraudzījās katrā no kategorijām piecu labāko fotogrāfiju autorus:

Kategorija Vide

1.vieta Sandra Greize par fotogrāfiju ar nosaukumu “Saulriets”

Kad esam laukos, tur darbs dzen darbu un nav īsti laika atpūtai, bet ja sanāk pacelt acis, tad bieži sastingsti no sajūsmas – kādu dzīvo gleznu, mums ik vakaru, glezno daba!
Vieta: Pārgaujas novads, Daibe
Datums: 2022. gada 27.augusts

2.vieta Artūrs Daukulis par fotogrāfiju ar nosaukumu “Gaujas sirdspuksti”

Vieta, kur Gauja ir sasniegusi nieka 10km garumu, tā plūst cauri vairākiem ezeriem Taurenes apkaimē. Vietām tā izveido pati savus nelielus paplašinājumus, kā šo – sirds formā.
Vieta: Netālu no Taurenes
Datums: 2021.gada 13. jūlijs

3.vieta Uldis Laganovskis par fotogrāfiju ar nosaukumu “Kaltenes ozols”

Šis aero foto ir uzņemts 100m augstumā virs Kaltenes akmeņainās pludmales ziemas laikā, un tā ietver unikālu kadru, kādu nevar novērot ikdienā. Foto redzama maza upīte Žulniekvalks, kas ietek jūrā, veidojot aizraujošu koka siluetu uz sasalstošiem akmeņiem un ūdens.
Aero foto ļauj apskatīt dabas skaistumu no citiem skatu punktiem. Ziemas klusuma un aukstuma sajūta tiek parādīta arī caur attēla toņiem un krāsām, radot mierīgu un aizraujošu ainavu. Aero foto ne tikai priecē skatītāju, bet arī ļauj vaļu iztēlei.
Vieta: Kaltenes akmeņainā pludmale
Datums: 2019.gada 27.novembris

4.vieta Gunta Gavare par fotogrāfiju par nosaukumu “Četri gadalaiki Latvijā”

“Četri gadalaiki Latvijā” – visi kopā un katrs atsevišķi ietver  gan dabas skaistumu, gan mainīgumu, gan arī daudzveidību. Dzīvojot Latvijā esam priviliģēti, izbaudīt šo četru gadalaiku mainību.
Un šajos gadalaikos esot tuvu klāt, dažkārt pat ne soli no savas mājas pagalma ārā nesperot, varu noraudzīties, sajūsmināties, lepoties un reizē arī sajusties kā izredzētā.
Vieta:  Mājas pagalmā “Ceriņi”, Virešu pagasts, Smiltenes novads
Datums: foto tapis 2022.gada nogalē, kā Ziemassvētku apsveikums

5.vieta Elizabete Dzalbe par fotogrāfiju par nosaukumu “Bite nolaidusies uz mazo ūdensziedu vāla, lai padzertos aizaugušajā dīķī”

Foto atgādina par divām aktuālām problēmām – apputeksnētāju apdraudētību un eitrofikāciju, kad barības vielām pārbagātās ūdenstilpes aizaug un tajās samazinās skābeklis. Par vienu no galvenajiem eitrofikācijas cēloņiem uzskata intensīvo lauksaimniecības zemju mēslošanu, savukārt par apputeksnētāju izzušanas iemeslu – tajā pielietotos pesticīdus.
Vieta: Pierīga
Datums: 2022.gada 25.jūlijs

Kategorija Cilvēks

1.vieta Artūrs Daukulis par fotogrāfiju ar nosaukumu “Oāze Lucavsalā”

Pašā Rīgas sirdī – Lucavsalā es jau sešus gadus atpūšos savā sakņu dārziņā. Audzēju visu, ko vien ir iespējams izaudzēt un likt uz šķīvja. Ūdeni laistīšanai iegūstu, savācot lietus ūdeni no lapenes jumta.
Vieta: Rīga, Lucavsala
Datums:  2021.gada 9. jūnijs

2.vieta Gatis Vilbrants par fotogrāfiju ar nosaukumu “Palaidnis darbā”

Varētu domāt, ka vējš vienmēr bijis tāds, kā pusaudzis – tas tikai blēņojās un retu reizi palīdzēja. Tagad varētu teikt, ka tas sāk pieaugt – vējš strādā, biežāk un biežāk. Man ļoti patīk skatīties, kā citi strādā…
Vieta: Saldus novads
Datums: 2022. gada 31. augusts

3.vieta Elīna Alaoui-Soulimani par fotogrāfiju ar nosaukumu “Mēs esam viens vesels”

Gribas cerēt, ka cilvēki aizvien vairāk izprot to, ka mēs esam viens vesels kopā ar dabu! Mēs esam daļa no tās. Daba var izdzīvot bez cilvēka, bet cilvēks bez dabas?
Vieta: Cenas tīrelis
Datums: 2022.gada 26.augusts

4.vieta Elizabete Ļitovčenko par fotogrāfiju “Prieks un ieguvums”

Šajā foto attēloti divi cilvēki šūpolēs kuri ģenerē elektrību, lai uzlādētu savus telefonus. Šis radošais dabas resursu izmantošanas veids, lai apmierinātu tehnoloģiju vajadzības, ir iespējams, pateicoties apkārtējās vides un klimata pārmaiņām, kuras prasa jaunu risinājumu atrašanu.
Vieta: AB dambis, Rīga 
Datums: 2022.gada 7.augusts

5.vieta Uldis Laganovskis par fotogrāfiju “SUP festivāls”

Šis aero foto ir uzņemts no 100 metru augstuma virs Vaidavas ezera pēc saulrieta, kur norisinājās SUP festivāls. Festivāls ik gadu aicina gan pieredzējušus sportistus, gan jaunpienācējus piedalīties SUP airēšanas sacensībās tautas un sporta klasēs, kā arī baudīt maģiskos mirkļus saullēkta un saulrieta braucienos. Festivāla aktivitātes notiek vairākas dienas garumā, sniedzot iespēju pilnībā izbaudīt dabu un aktīvu atpūtu. Attēlā var redzēt piepūšamos SUP dēļus, kas izgatavoti no pārstrādātiem materiāliem un ir kvalitatīvi un ilgmūžīgi. SUP airēšana ir populārs sporta veids un hobijs, kas ir videi draudzīgs un veicina cilvēku aktīvo dzīvesveidu un vides baudīšanu. Šis aero foto parāda, kā cilvēki bauda dabu un atpūtu, izmantojot modernas un videi draudzīgas metodes.
Vieta: Vaidavas ezers
Datums: 2021.gada 31.jūlijs

Seko tālāk Programmas jaunumiem un līdz 2023.gada maijam Programmas norwaygrants.lv mājas lapā tiks publicēts konferences ieraksts un izveidota foto galerija, lai ikviens varētu iepazīties ar visām konkursā iesniegtajām fotogrāfijām!

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!