Daugavpils Inovāciju centrs - Latgales STEM mājvieta - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Daugavpils Inovāciju centrs – Latgales STEM mājvieta

Kādreiz Vienības ielas 30 ēkā, Daugavpilī, cilvēki baudīja kino mākslu kinoteātrī “Austra”. Šobrīd šajā adresē atrodas inovāciju centrs. Ēkas arhitekts Oļģerts Krauklis speciāli šīs ēkas projektam savulaik izstrādāja inovatīvu būvmateriālu – akustiskos keramikas būvblokus. Varētu teikt, ka inovācijas šajā ēkā vienmēr ir dzīvojušas, bet šobrīd tās bagātīgi atgriežas.

Kinoteātra „Oktobris” vēsturiskā fotogrāfija www.wikimedia.com

2019. gadā Daugavpils pilsētas domes deputāti atbalstīja jauniešu Zinātkāres centra „ZINOO Daugavpils” nodošanu bērnu un jauniešu centram „Jaunība”, uz tā bāzes izveidojot Daugavpils Inovāciju centru. 2020. gadā Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekts “Inovāciju centra izveidošana Daugavpilī” saņēma finansējumu, lai attīstītu STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātne, matemātika) izglītību un mācību priekšmetus arī Latgalē.

Trīspusējās sadarbības stiprināšanas aktivitātes tiešsaistē kopā ar Tronheimas Zinātnes centru un Daugavpils Universitāti

Daugavpils Inovāciju centrs ir plānota kā jauna mācīšanās vide ikvienam, kur var daudz eksperimentēt, pētīt, radīt inovatīvus risinājumus, attīstīt uzņēmējdarbības spējas, sasaistīt mācību saturu ar reālo dzīvi un digitālo vidi, izmantojot koprades telpas un laboratoriju, izglītojošos eksponātus  un instalācijas. Centrs plāno vērt savas durvis apmeklētājiem vēlā rudenī.

DIC prioritātēs mijiedarbojas izglītojamā pašattīstības veicināšana, personiskās izziņas, radošās darbības pieredzes uzkrāšana un kompetenču griestu sasniegšana konkrētajā jomā atbilstoši spējām un iespējām, veidojot dziļāku izpratni par STEAM jomām dažādās izglītības pakāpēs. Daugavpils Inovāciju centrs iepazīstinās ar zinātni caur aktivitātēm, kas veicinās integrētu pasaules un sevis izzināšanu un rosinās interesi par eksaktajām zinātnēm un to korelāciju ar ikdienas dzīvi.

Šobrīd ir izveidots jauns Daugavpils Inovāciju centra koncepts, zīmols un logo. Tāpat projektā turpina modernizēt ekspozīcijas, koprades telpas, izstrādāt izglītojošas programmas un interaktīvas tematiskās nodarbības, kā arī organizēt citus pasākumus pedagogiem un skolēniem. Projektā sadarbojas Daugavpils Inovāciju centra komanda, Daugavpils pilsētas pašvaldība, kā arī Daugavpils Universitāte un Tronheimas Zinātnes centrs Norvēģijā.

Dzīvē vajadzīgs gan STEM, gan STEAM

Daugavpils Inovāciju centrs ir uz kompetenču pieeju balstīta izglītojoša iestāde, kas veicina STEM un STEAM (iekļaujot arī mākslas – art) jomu zināšanu attīstību un prasmju apguvi, kā arī karjeras izvēli šajās jomās. Aizrautīgas mācības tiks panāktas ne tikai ar interaktīvām ekspozīcijām, bet arī ar nodarbībām un pasākumiem, kas ļauj vienkāršā veidā ieraudzīt un izprast fiziku, ķīmiju, bioloģiju un citas zinātnes kā vienu veselumu.

“Izprotot pasauli labāk, cilvēks var sasniegt vairāk un dzīvot jēgpilnāk un laimīgāk. Inovāciju centra aktivitātes veicina integrētu pasaules un sevis izzināšanu un rosina interesi par eksaktajām zinātnēm un to korelāciju ar ikdienas dzīvi,” stāsta Daugavpils pilsētas domes Attīstības departamenta Investīciju un starptautisko sakaru nodaļas starptautisko projektu koordinatore Jolanta Ūzuliņa.

Daugavpils Inovāciju centra ekspozīcija ir sadalīta četrās tematiskajās jomās:

Interešu izglītības programmas pedagogiem un jauniešiem

Sadarbībā ar Daugavpils Universitāti jau īstenoti trīs apmācību cikli –  plaša neformālās tālākizglītības programma STEM jomas un uzņēmējdarbības speciālistiem. Notikušas tiešsaistes apmācības Zoom platformā, kā arī eksperimentālās un praktiskās nodarbības klātienē – universitātes laboratorijās. Pielāgojoties epidemioloģiskajiem noteikumiem, apmācības kļuva par hibrīdprogrammu. Apmācības bagātina skolotāju zināšanas, prasmes un kompetences STEM un uzņēmējdarbības izglītības jomā, veicina inovatīvu zināšanu apguvi un piedāvā jaunus mācīšanās rīkus.

J. Ūzuliņa skaidro: “Skolotāji iegūst jaunas, uz pētījumiem balstītas zināšanas, atjauno motivāciju un spēju iedvesmot, atbalstīt jauniešus pievērsties dabaszinātņu un tehnoloģiju studijām.”

Daugavpils Inovāciju centrā šogad īstenotas deviņas radoši izglītojošas programmas STEM jomās, kā arī programma “Biznesa ideju skola”, kuras laikā skolēni guva priekšstatu par uzņēmējdarbības attīstības soļiem un principiem. “Start Up” programmā jauniešiem bija iespēja attīstīt savas radošās, ideju attīstīšanas un problēmu risināšanas prasmes.

Eksponātus izstrādā radošu profesionāļu komanda

Eksponātu saturu izstrādā projekta ekspertes ar eksponātu izstrādes komandu, iedvesmojoties gan no Norvēģijas partneru pieredzes un zināšanām, gan paši izgudrojot eksponātus.

Centra eksponātus veido askētiskā stilā, bet atraktīvās krāsās, lai radītu vienlīdz pievilcīgu vidi zinātnes burvības atklāšanai gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pie ekspozīcijas izveides strādā komanda: SIA “SOLAVI”, SIA “DJA”, SIA “OVERLY”, SIA “AD PRODUCTION”, kuras sastāvā ir spoži, radoši prāti un zelta rokas. Šie uzņēmumi kopā radījuši EXPO 2020 Latvija ekspozīciju.

SOLAVI ir viedo tehnoloģiju uzņēmums ar unikālu 20 gadu pieredzi. Viņi ir aprīkojuši muzejus, koncertzāles, konferenču centrus, bankas, izglītības un zinātnes iestādes, bibliotēkas, teātrus, kino un izklaides centrus, sporta halles, valsts un pašvaldību iestādes, kā arī privātos uzņēmumus un privātpersonas.

DJA galvenie darbības virzieni ir arhitektūras, pilsētplānošanas un dizaina projektu izstrāde. Darbiem ir raksturīga inovatīva un konceptuāla arhitektūra, kas balstīta uz vietas kontekstu un projekta funkcionālajām īpatnībām.

OVERLY ir pirmais un vienīgais uzņēmums Baltijas valstīs, kas specializējas papildinātās un virtuālās realitātes risinājumu veidošanā un šo tehnoloģiju attīstībā. Viņus var dēvēt par pilna servisa aģentūru, kas nodrošina ne tikai projektu realizāciju, bet arī radošu pieeju jebkurai klientu idejai, lai to pārvērstu maksimāli efektīvā gala produktā.

AD PRODUCTION – “Yes, We Can!” ir nestandarta un standarta reklāmas projektu ražotne. Viņiem reklāma nozīmē pārliecību, ka informācijas sniegšanai piemēroti ir visdažādākie risinājumi: vides objekti, gaismas kastes, TV studiju iekārtojums, izstāžu un lielformātu stendi, skatuvju būvniecība, pasākumu noformējums, pat interjera izveide un iekārtošana.

Ēkas atjaunošanas darbi

Pašvaldības Attīstības departaments īsteno ēkas siltināšanas un renovēšanas projektu, tiek veikti ne tikai energoefektivitātes paaugstināšanas darbi, bet arī iekštelpu pārplānošana – mazās kinozāles pielāgošana jaunas digitālās ekspozīcijas izvietošanai, telpu pārplānošana Daugavpils Inovāciju centra vajadzībām. Projekta ietvaros tiks labiekārtota ēkas teritorija un apkārtne.

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!