“Inovāciju akadēmijas” izlaidumā savas biznesa idejas prezentēs 27 komandas - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Bizness un inovācijas

“Inovāciju akadēmijas” izlaidumā savas biznesa idejas prezentēs 27 komandas

26. maijā plkst. 17:00, ar Demo dienu noslēgsies sešu mēnešu inovāciju attīstības apmācību programma, kurā kopumā darbu uzsāka 107 dalībnieki, apvienojoties 35 komandās. Savukārt Demo dienas pasākumā savas idejas prezentēs 27 komandas. Programmas dalībnieki izstrādājuši jaunus produktus un risinājumus tādās nozarēs kā zaļās tehnoloģijas, audio tehnoloģijas, dzīvības zinātnes un veselības tehnoloģijas, izglītības, reklāmas, finanšu tehnoloģijas un robotika. Apmācības organizēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tehnoloģiju biznesa centrs (TBC) un Rīgas biznesa skola.

Programmas mērķis bija sniegt atbalstu pētniecībai, ideju attīstībai, prototipu izstrādei un Latvijas zinātnes sasniegumu virzīšanai tirgū. Pasākuma laikā investoriem, tehnoloģiju un jaunuzņēmumu vides entuziastiem, kā arī citiem interesentiem būs iespēja satikt komandas klātienē noklausīties prezentācijas, tīkloties ar risinājumu radītājiem, kā arī izmēģināt un testēt izveidotos risinājumus.

“Viens no Latvijas vērtīgākajiem resursiem ir talantīgi jaunie eksperti, kuri spēj piedāvāt daudz radošu risinājumu, tostarp tehnoloģiju attīstības jomā. “Inovāciju akadēmijas” uzdevums bija apvienot topošos un esošo speciālistus komandās un motivēt strādāt pie ideju attīstības, lai tās varētu komercializēt. Redzam, ka komandās strādā speciālisti ar dažādām kompetencēm, kas ir viens no galvenajiem priekšnoteikumiem veiksmīgai ideju attīstībai, jo tikai apvienojot tehniskās ar biznesa zināšanām varam sasniegt vēlamo rezultātu,” uzsver TBC vadītājs Andrejs Berdņikovs.

Komandas “Inovāciju akadēmijas” programmā aizvadīja intensīvu apmācību ciklu, jaunas zināšanas apgūstot 783 mentoringa sesijās. Komandu sagatavotie tehnoloģiskie risinājumi pārstāv tādas jomas kā mašīnmācīšanās, lietu internets, jaunu materiālu izstrāde, kā arī blokķēdes, virtuālā realitāte un mākoņdatošana.

Piemēram, komanda “Seaweed Packaging” izstrādājusi iepakojumu no jūras aļģēm. “Šis produkts ir jauna tehnoloģiskā inovācija pārtikas uzglabāšanai un iepakošanai, izmantojot dabīgas izejvielas. Šādā veidā mēs varam risināt arī globālus izaicinājumus saistībā ar pārtikas atkritumiem un plastmasas iepakojuma radīto vides piesārņojumu. Biznesa ideja paredz ražot plēves veida, iespējams ēdamu, pārtikas produktu iepakojumu, kam piemistu antimikrobiālas īpašības, tātad tas spētu pasargāt produktus no mikrobiem, baktērijām, sēnēm, vīrusiem un parazītiem, tajā pašā laikā paildzināt to lietošanas termiņu. Visnozīmīgākā jaunā produkta īpašība ir spēja sadalīties dabiskā vidē neatstājot dabai kaitīgas vielas,” tā “Seaweed Packaging” komandas pārstāve Kitija Paula Melnbārde, kura specializējusies biotehnoloģiju un bioinženierijas jomā.

“Visām apmācību programmas gaitā izstrādātajām 35 idejām ir biznesa potenciāls, tomēr, lai šīs idejas attīstītu līdz konkrētiem prototipiem, jāiegulda vēl pietiekami daudz darba. Katrai komandai ir izstrādāta ceļa karte kā virzīties uz priekšu, un “Inovāciju akadēmijā” iegūtās zināšanas ir labs pamats, lai tas notiktu. Aicināsim akadēmijas absolventus izmantot arī LIAA piedāvāto atbalstu “Inovāciju vaučeru” un citās programmās, lai turpinātu darbu pie jaunu produktu attīstības,” tā A.Berdņikovs.

TBC ir tapis kā LIAA iniciatīva, piesaistot Norvēģijas finanšu instrumenta finansējumu 2 miljonu eiro apmērā. Projekts tiek īstenots ciešā sadarbībā ar partneriem: Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti. TBC ir iekļauts LIAA Biznesa inkubatoru struktūrā un tā mērķis ir veicināt biznesa ideju attīstību, kuras vērstas uz tehnoloģiski ietilpīgu produktu attīstību sadarbībā ar augstskolām. Centrā tiek sniegts atbalsts pētniecībai, ideju attīstībai, prototipēšanai un Latvijas zinātnes sasniegumu pārvēršanai konkurētspējīgos uzņēmējdarbības projektos.

Pieteikties dalībai pasākumā, kurš norisināsies Mākslas centrā Noass, AB Dambis 2, Rīgā var šeit.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!