Baltijas un Ziemeļvalstu pasākums par pilsētām un vidi - EEZ un Norvēģijas finanšu instrumenti
Visas
programmas
Program icon
Pētniecība
un izglītība
Program icon
Reģionālā attīstība un kultūra
Program icon
Starptautiskā policijas sadarbība
Program icon
Aktīvo iedzīvotāju fonds
Program icon
Korekcijas
dienesti
Program icon
Bizness un
inovācijas
Program icon
Klimats
un vide
Program icon
Sociālais dialogs-pienācīgs darbs
Program icon
Divpusējās sadarbības fonds
Program icon
Category image
Pētniecība un izglītība

Baltijas un Ziemeļvalstu pasākums par pilsētām un vidi

No 26. līdz 27. aprīlim Briselē tikās 40 pētījumu administratori, projektu vadītāji, zinātnieki un Eiropas Savienības (ES) padomdevēji no Norvēģijas, Islandes, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas. Šo vizīti, kuras tēma bija pilsētas un vide, organizēja Norvēģijas, Igaunijas un Lietuvas sadarbības biroji kopā ar RANNIS (Islande) un Latvijas Zinātnes padomi, savukārt finansiālo atbalstu sniedza Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas divpusējās sadarbības fonds.

Mācību vizītes mērķis bija paaugstināt projektu vadītāju profesionālo kapacitāti, sniedzot informāciju un veicinot izpratni par Eiropas pētniecības un inovācijas programmu un iniciatīvu politisko kontekstu, kā arī veidojot jaunus sadarbības tīklus. Apmācības ietvēra dažādu ģenerāldirektorātu prezentācijas, kā arī interaktīvas sesijas, kurās dalībnieki dalījās ar līdzšinējo pieredzi un praksi.

Pirmā diena tika pavadīta Lietuvas pastāvīgajā pārstāvniecībā ES, lai uzzinātu vairāk par EEZ un Norvēģijas finansētām programmām, to vidū arī par Baltijas pētniecības programmu, kā arī par pētniecības un inovācijas politiku Eiropas Komisijā. Pētniecības un inovāciju ģenerāldirektorāta ģenerāldirektora vietniece Signe Ratso uzsvēra, ka pilsētas atrodas priekšplānā virzībā uz klimatam draudzīgāku pasauli un ir svarīgas programmas “Apvārsnis Eiropa” otrā pīlāra sinerģijas darbā.

Pasākuma otrajā dienā vizītes notika Igaunijas pastāvīgajā pārstāvniecībā. Bija palikusi tikai viena diena līdz ES izslduināja misiju sarakstu ar 100 klimatneitrālām un viedajām pilsētām, līdz ar to dalībniekiem bija iespēja uzklausīt Mobilitātes un transporta ģenerāldirektorāta ģenerāldirektora vietnieku Metjū Boldvinu un Klimata ģenerāldirektorāta vecāko ekspertu Johannessu Klumperu. Sarunās runāja par to, cik lielā mērā pilsētas sniegs un veicinās klimata pārmaiņu samazināšanu. Lai gan saruna bija par to, ka pilsētām ir vislabākās iespējas risināt globālas problēmas vietējā līmenī, M.Boldvins skaidri norādīja, ka izveidotais saraksts nav jāuzskata par 100 labāko pilsētu sarakstu. Viņš rosināja klātesošajiem neskatīties uz gaidāmo procesu kā uz sacensībām, bet gan kā uz septiņu gadu smagu darbu, lai īstenotu misiju un sadarbotos arī ar pilsētām ārpus saraksta. NorCore apsveica Norvēģijas pilsētas Stavangeru, Tronheimu un Oslo ar iekļūšanu sarakstā. Arī Rīga ir iekļuvusi šajā sarakstā. Plašāku informāciju par ES misiju klimatneitrālas un viedās pilsētas atradīsiet šeit.

Apkopojot dalībnieku atsauksmes, tika atzīts, ka viņi ir guvuši plašākas zināšanas par sadarbību starp Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm, kā arī padziļinātu izpratni par ES terminoloģiju. Klātienes dalība pasākumā Briselē, interaktīva darbība grupās un iespēja uzdot jautājumus tieši Komisijas pārstāvjiem tika augstu novērtēta, kas neapšaubāmi palīdzēs turpmākā darbā.

Dalies ar šo rakstu
Share with instagram
Share with facebook
Share with whatsapp
Send e-mail
Copy to clipboard

Piesakies jaunumiem

Saņem paziņojumus par jaunākajiem konkursiem, ziņām un pasākumiem programmās, kuras svarīgas tieši Tev!

Ziņo par pārkāpumiem

Ieviešanā sekojam labas pārvaldības principiem un ieviešanas porcess ir atklāts, caurspīdīgs un izsekojams. Ja tev ir aizdomas par pārkāpumu - ziņo!